پرنده نگری
معنی کلمه پرنده نگری در دانشنامه عمومی
فعال ترین فصل های سال برای پرنده نگری در منطقه گرمسیری به هنگام کوچ بهاره و کوچ پائیزه پرندگان است. در این فصول می توان بیشترین گونه های پرنده را دید زیرا آن گونه پرنده هایی که در منطقه ویژه ای آشیانه نمی سازند، در این فصل ها از شمال به جنوب کوچ می کنند و در میان دسته پرندگان مهاجر دیده می شوند.
تعداد پرنده نگرهای دنیا پیاپی رو به افزایش است، تا حدی که در کشورهای انگلیس و آلمان برابر طرفداران فوتبال، پرنده نگر وجود دارد. در ایران نیز روز به روز بر شمار دوستداران پرندگان و پرنده نگری افزوده می شود.
پرنده نگری جزو هیچ یک از شاخه های علوم محسوب نمی شود و یک پرنده نگر در زمره محققان به شمار نمی رود. بلکه پرنده نگری یکی از زیر شاخه های اکوتوریسم یا طبیعت گردی است. پرنده شناس ها بسیار جزیی تر از پرنده نگرها به پرندگان نگاه می کنند و تنها هدف های مطالعاتی و پژوهشی را دنبال می کنند. در حالی که پرند نگری لذت بردن، تجربه کسب کردن و آموختن از دنیای پر رمز و راز پرندگان است و پرنده نگرها برای کسب لذت بیشتر، از جزیی نگری پرهیز می کنند.
• اصول پرنده نگری در جنگل:
بر روی زمین به دنبال پرنده ها باشید.
شاخه های کوتاه یا بوته های کوتاه می توانند محل زندگی بعضی از پرنده های کوچک باشند.
سایه بان درختان می توانند محل مناسبی برای پیدا کردن پرنده هایی باشند که در حال استراحت هستند.
• اصول پرنده نگری در نقاط مرطوب:
سر شاخه ی درختان را به خوبی نگاه کنید.
کنار رودخانه ها می توانید پرنده هایی که برای خوردن آب می آیند را پیدا کنید.
• اصول پرنده نگری در ساحل:
کنار آب می توانید به سادگی پرنده هایی که برای قدم زدن آمده اند را پیدا کنید.
ممکن است پرنده هایی را پیدا کنید که بر روی صخره های کنار ساحل مشغول پرآرایی باشند.
از بهترین سامان های پرنده نگری در ایران می توان از مرداب انزلی، جزیره قشم، دریاچه ارومیه و شبه جزیره میان کاله را نام برد.
جملاتی از کاربرد کلمه پرنده نگری
خدماتی از جمله پتانسیل خوب برای گردشگری، تفرج، آموزشی و تحقیقاتی را ارائه میشود، این تالاب میتواند به عنوان یک سایت پرنده نگری نیز در کشور مطرح گردد.
طبق گفته مدیرکل حفاظت محیط زیست آذربایجان غربی: سایت پرنده نگری در تالاب سولدوز راه اندازی شدهاست. این سایت با هدف گرد آوری اطلاعات دقیق از پراکنش پرندگان تالاب سولدوز گردآوری مجموعه اطلاعات تصویری از پرندگان این تالاب به همراه موقعیت مکانی و زمانی رکورد تصاویر، ایجاد چگونگی مهاجرت پرندگان در تالاب در فصول مختلف آغاز به کار کردهاست.
تالاب گندمان، تالابی در مجاورت شهر گندمان در استان چهارمحال و بختیاری است. این تالاب در لیست ۱۰ تالاب برتر پرنده نگری ایران قرار دارد و در دفتر بینالمللی تحقیقات پرندگان آبزی لندن ثبت گشتهاست.[نیازمند منبع]وسعت این تالاب، ۹۸۰ هکتار است و ارتفاع آن از سطح آب ۲۲۱۹ متر است. منابع تأمینکننده آب تالاب، چشمههای حاشیه تالاب چون گل کوچک، گل بزرگ، مرادان، نصیرآباد و رودخانه آقبلاغ است.
تالاب بینالمللی کانی برازان با وسعتی افزون بر ۹۰۷ هکتار در ۳۰ کیلومتری شمال مهاباد واقع شده و از سوی کمیته ملی طبیعت گردی کشور به عنوان نخستین سایت پرنده نگری در ایران معرفی شدهاست.آب این تالاب از رودخانه مهاباد تأمین شده و این رودخانه که از سد مهاباد جاری میشود پس از سیراب کردن تالاب کانی برازان راه خود را به دریاچه ارومیه ادامه میدهد.
به علت شوری آب، لایههای نمکی در منطقه دیده میشود، علاوه بر این گنبدهای نمکی نیز در سطح زیرین منطقه وجود دارند که تحت تأثیر گسلهای منطقه باعث لرزه خیزی خفیف در منطقه میشوند. این تالاب دارای بزرگترین منبع سولفات سدیم در کشور است که شرکت املاح معدنی ایران حق برداشت از معادن این تالاب را اخذ کردهاست. تالاب از نظر گردشگری، یکی از مراکز مهم طبیعت گردی و پرنده نگری کشور محسوب میشود. روز ۱۵ آبان به دلیل تجمع درناها در تالاب میقان، «روز درنا» نامگذاری شدهاست.
تالاب میقان دارای ظرفیتهای متفاوتی است که در کنار یکدیگر یک مجموعه کامل طبیعتگردی را ایجاد کردهاند. از دیگر پتانسیلهای گردشگری تالاب میتوان به پرنده نگری و گردشگری روستایی اشاره کرد. به همین دلیل این تالاب به عنوان منطقه نمونه گردشگری با محور طبیعت گردی معرفی شدهاست.