پانی پت
معنی کلمه پانی پت در دانشنامه عمومی

پانی پت

معنی کلمه پانی پت در دانشنامه عمومی

پانی پِت ( به انگلیسی: panipat; تلفظ راهنما·اطلاعات ) یک شهر تاریخی در شمال کشور هند است که در شرق ایالت هاریانا واقع شده است. این شهر در ۹۰ کیلومتری شمال دهلی نو و در ۱۶۹ کیلومتری جنوب چندیگر قرار دارد. سه نبرد سرنوشت ساز در نزدیکی این شهر در سالهای ۱۵۲۶م، ۱۵۵۶م و ۱۷۶۱م نقاط عطف مهمی در تاریخ هند بشمار می روند. امروزه این شهر به نام «شهر بافندگی» و «شهر نساجی» در هند شهرت یافته است و به عنوان «جذب سرمایه» برای «مرکز جهانی برای بازیافت منسوجات» نیز شناخته می شود.
طبق سرشماری سال ۲۰۱۱م جمعیت پانی پت ۱٬۲۰۵٬۴۳۷ نفر بوده است.
به سبب وضعیت جغرافیایی و موقعیت سوق الجیشی سه واقعه مهم در نزدیکی پانی پت تاریخ هند را دستخوش تغییر کرد:
• در ۱۵۲۶م، که ظهیرالدین بابُر سلطانِ دهلی بنام ابراهیم لودی را شکست داد و سلسله مغولی هند یا گورکانیان هند را بنیاد نهاد؛
• در ۱۵۵۶م، که اکبر شاه، نوادهٔ بابر و بزرگترین حکمران هند، بر نیروهای هیمو پیروز شد؛
• در ۱۷۶۱م، که احمدشاه دُرّانی، حاکم افغانستان، مَراتهه ها را در هند شکست داد. در این جنگ شاه افغان از سوی خانات کلات و دو گروه هندی: روهیلا، افغان های منطقه دوآب و شجاع الدوله حمایت می شد.
پانی پت (فیلم). پانی پت ( به انگلیسی: Panipat ) با نام کامل پانی پت، آن خیانت بزرگ یک فیلم بالیوودی هندی تاریخی و درام است به کارگردانی آشوتوش گواریکر و با بازی آرجون کاپور، سانجی دات، زینت امان وکریتی سانون. سانجی دات از چهره های شناخته شده سینمای هند قرار است نقش احمدشاه درانی، پادشاه افغانستان در قرن هجدهم میلادی را بازی کند، آرجون کپور در نقش سداشیوراو باو ( فرمانده کل ارتش مراتههها ) ظاهر خواهد شد. کریتی سانون هم نقش پرواتیبای، همسر دوم سداشییوراو را بازی خواهد کرد. کسی که در این جنگ همیشه از همسرش حمایت می کند و حتی در جنگ با او می رود.
این فیلم بر اساس نبرد سوم پانی پت که در سال ۱۷۶۱ صورت گرفت ساخته شده است. این جنگ میان احمد شاه درانی و ارتش امپراتوری مراتهه های هند در شهر پانی پت رخ داد، تمرکز دارد. در این جنگ که به پیروزی احمد شاه درانی انجامید، شاه افغان از سوی دو گروه هندی: روهیلا، افغان های منطقه دوآب و شجاع الدوله حمایت می شد.
نظر به متون تاریخی در این جنگ ده ها هزار نفر کشته شدند و یکی از بزرگ ترین و پرماجراترین جنگ های قرن هجدهم در تاریخ هند و افغانستان به شمار می رود.
اولین تیزر پوستر در ۱۴ مارس سال ۲۰۱۸ منتشر شد. این فیلم برای اولین بار در ۰۶ دسامبر سال ۲۰۱۹ در کشورهایی همچون هند و آلمان به اکران عمومی درآمد که واکنش منفی بینندگان فیلم در کشورهایی همچون افغانستان را به همراه داشت.
• سانجی دات
• آرجون کاپور
• کریتی سانون
• روهان راجپوت
• زینت امان
• موهنیش باهل
معنی کلمه پانی پت در دانشنامه اسلامی
جملاتی از کاربرد کلمه پانی پت

معنی کلمه پانی پت در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] پانیْ پَت، شهری در شرق ایالت هاریانا، در شمال غربی هند و مرکز ناحیه ای به همین نام، در ۹۲ کیلومتری شمال غربی دهلی است.
این شهر در °۲۹و´۲۳عرض شمالی و °۷۶و´۵۸ طول شرقی واقع شده است. جلگۀ پنجاب ـ هاریانا در غرب، و جلگۀ رودخانه های گنگ و جَمنا (یَمونا) در شرق آن قرار دارد. تاریخ بنای این شهر به روزگاران کهن می رسد. نام آن در حماسۀ مهاربهارتا آمده است و نیز شماری از سکه های مسین دورۀ چاندرا گوپتای دوم (حک ۳۸۰-ح۴۱۳م) در آن جا کشف شده است. پانی پت در دورۀ حکمرانی سلاطین و پادشاهان مسلمان شبه قاره به لحاظ موقعیت جغرافیایی و نزدیکی به دهلی، همواره صحنۀ درگیری ها و وقایع تاریخی بسیاری بوده، و نامش بارها در منابع مختلف این دوران آمده است.
وقایع تاریخی
در درگیری های میان ناصرالدین محمدشاه (حک ۷۹۲-۷۹۶ق/۱۳۹۰-۱۳۹۴م) و ابوبکرشاه (حک ۷۹۱-۷۹۲ق) بر سر به دست آوردن تاج و تخت، شاه زاده همایون پسر محمدشاه به پانی پت لشکرکشید و این ناحیه را غارت کرد، اما در همین محل از لشکریان ابوبکر شکست خورد. چند سال بعد، در کشمکش های میان ناصرالدین محمودشاه (حک ۷۹۵-۸۱۵ق/۱۳۹۳-۱۴۱۲م) و رقیبش نصرت شاه، پانی پت و چند شهر دیگر به تصرف نصرت شاه درآمد، اما اندکی بعد اقبال خان، یکی از امرای برجستۀ نصرت شاه به نیرنگ بر وی تاخت و او به ناچار به پانی پت (که وزیرش، تاتارخان والی آن جا بود) پناه برد، اما اقبال خان به پانی پت لشکر کشید و این شهر را تصرف کرد. تیمور گورکانی در طی لشکرکشی خود به هند در ۸۰۱ق/۱۳۹۹م به پانی پت رسید و در آن جا اردو زد. در دورۀ حکمرانی بهلول لودی (حک ۸۵۵-۸۹۴ق/۱۴۵۱-۱۴۸۹م)، پسر او نظام خان (اسکندر لودی بعدی)، پانی پت را محاصره، و پس از تصرف آن را مرکز قلمرو خود قرار داد.
← جنگ اول
برخی از مشایخ صوفیۀ هند از سدۀ ۸ق در پانی پت اقامت داشتند و در سدۀ ۱۰ق/۱۶م نیز این شهر یکی از مراکز طریقت چشتیه در هند بود. از مشهورترین صوفیان این شهر می توان از شیخ شرف الدین پاتی پتی، مشهور به ابوعلی یا بوعلی قلندر (د۷۲۴ق/۱۳۲۴م) نام برد. وی که تبار ایرانی داشت، پس از سفرهای بسیار در پاتی پت رحل اقامت افکند. مقرب خان از صاحب منصبان برجستۀ دورۀ جهانگیر و شاه جهان، ضمن مرمت آرامگاه بوعلی قلندر در پانی پت، مسجد و مقبره ای برای خود نیز در این شهر بنا نهاد. امروزه آرامگاه بوعلی قلندر همچنان زیارتگاه مردمی است که از دور و نزدیک به پانی پت می روند. شیخ مودود لاری (د۹۳۷ق/۱۵۳۱م) و شیخ امان (د۹۵۸ق/۱۵۵۱م) از دیگر صوفیانی اند که در پانی پت به خاک سپرده شده اند. جلال الدین محمد پانی پتی و ثناءالله پانی پتی از دیگر بزرگان صوفیۀ منسوب به این شهرند.
آثار تاریخی
...

جملاتی از کاربرد کلمه پانی پت

پدر او سالار فخرالدین از اهالی کرمان بوده که تبارش به ابوحنیفه نعمان بن ثابت کوفی می‌رسید و مادرش بی‌بی‌حافظ‌جمال از نوادگان شاه نعمت‌الله ولی بود. به دلیل استقرار این خانواده در شهر پانی پت بوعلی را پانی پتی می‌خواندند.
بوعلی سال‌های نخست زندگی‌اش را در پانی پت و کرنال گذراند و سپس به دهلی رفته و در امور دینی به آموزش پرداخت. سپس راه قلندری پیش گرفت و به سیر و سفر پرداخت و با عارفان گوناگون دیدار نمود. گویا در قونیه موفق به دیدار و شاگردی از شمس تبریزی و مولوی هم شده‌است. در پایان او به پانی پت برگشت و تبلیغ اسلام پرداخت. مرگ او در کرنال رخ‌داد و در همان‌جا به خاک سپرده‌شد، ولی در آینده پیکر او را به پانی پت منتقل نموده و در آنجا به خاک سپردند.