گرماب
معنی کلمه گرماب در لغت نامه دهخدا

گرماب

معنی کلمه گرماب در لغت نامه دهخدا

گرماب. [ گ َ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان طاغنکوه بخش فدیشه شهرستان نیشابور، در 12 هزارگزی شمال فدیشه واقع است. هوای آن معتدل است و دارای 1106 تن سکنه است. آب آنجا از قنات تأمین میشود. محصول آن غلات و تریاک و شغل اهالی زراعت و کرباس بافی است. راه آن مالرو است. آب معدنی و دفتر ازدواج و طلاق دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).
گرماب. [ گ َ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان بارمعدن بخش سرولایت شهرستان نیشابور، واقع در 42 هزارگزی جنوب باختری چکنه بالا. هوای آن معتدل و دارای 206 تن سکنه است. آب آن از قنات تأمین میشود و محصول آن غلات ، تریاک ، شغل اهالی زراعت و گله داری است و راه آن مالرو است. دارای آب معدنی است. مزار شاهزاده حسین اصغر در کوه فیروز نزدیک این ده واقع است. گدار سی سرباز در شمال این ده است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).
گرماب. [ گ َ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان ربعشامات بخش ششتمد شهرستان سبزوار واقع در 62 هزارگزی جنوب ششتمد. هوای آن سرد و منقطه ای است کوهستانی دارای 10 تن سکنه است. آب آنجا از قنات تأمین میشود. محصول آن غلات و شغل اهالی زراعت و راه آن مالرو است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).
گرماب. [ گ َ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان چری بخش حومه شهرستان قوچان ، واقع در 36 هزارگزی شمال باختری قوچان. هوای آن سرد، دارای 66 تن سکنه است. آب آنجا از قنات تأمین میشود. محصول آن غلات و تریاک و شغل اهالی زراعت و راه آن مالرو است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).
گرماب. [ گ َ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان پشت آربابا بخش بانه شهرستان سقز، واقعدر 26000گزی جنوب باختری بانه و 3000گزی مرز ایران و عراق. هوای آن سرد، دارای 220 تن سکنه است. آب آنجا از رودخانه و چشمه تأمین میشود. محصول آن غلات و گزانگبین و ماذوج ، قلقاف ، کتیرا و محصول جنگلی. شغل اهالی زراعت و زغال فروشی است. راه آن مالرو است. پاسگاه مرزبانی دارد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5 ).، ( گرم آب ) گرم آب. [ گ َ ] ( اِ مرکب ) آب گرم معدنی.
گرم آب. [ گ َ ]( اِخ ) دهی است از دهستان چناران بخش حومه وارداک شهرستان مشهد واقع در 61 هزارگزی شمال باختری مشهد و 2هزارگزی شمال راه شوسه مشهد به قوچان. هوای آن معتدل و دارای 9 تن سکنه است. آب آنجا از قنات تأمین میشود. محصول آن غلات و شغل اهالی زراعت و مالداری و راه آن مالرو است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 9 ).

معنی کلمه گرماب در فرهنگ فارسی

دهی است از دهستان طاغنکوه بخش فدیشه شهرستان نیشابور ( خراسان ) واقع در ۱۲ کیلومتری شمال فدیشه کوهستانی و معتدل دارای ۱۱٠۶ تن سکنه . محصول غله صنایع دستی کرباس بافی است.

معنی کلمه گرماب در دانشنامه عمومی

گرماب (خدابنده). گرماب یکی از شهرهای توریستی ایران در استان زنجان است. این شهر مرکز بخش افشار شهرستان خدابنده است.
جمعیت این شهر بر طبق سرشماری سال۱۳۹۵، برابر با ۴۰۰۰ نفر بوده است. غارکتله خور در این منطقه واقع شده است. چشمه بالیخلی بولاغ ( Balıqlı bulaq ) و باغات زیبای اسکی گریم ( Әski gәrim ) نیز از جاذبه های گردشگری دیگر این منطقه می باشند.
گرماب از جمله مناطق خانات نشین ایران بوده که در زیر نظر امیرجهانشاه خان افشار بوده که در خود تاریخی نهفته و اسرار آمیزی دارد ولی متاسفانه مورد کاوشگری و باستان شناسی نشده است که اگر این امر محقق شود می تواند اطلاعات خوبی از تاریخ منطقه و ایران به دست آورد
موقعیت:
شهر گرماب در بخش افشار شهرستان خدابنده واقع شده است
در شهر گرماب چندین چشمه وجود دارد که مایه آبادانی و خیر وبرکت برای این شهر می باشد از جمله:چشمه بالیخی بولاغی، کند بولاغی، مولا بولاغی
زبان مردم شهر گرماب ترکی آذربایجانی است که لهجه مخصوص گرمابلی را دارد و با بقیه شهر های استان فرق دارد و به گفته برخی از محققان جزو کهن ترین لهجه های زبان ترکی می باشد . شهر گرماب و منطقه افشار بعد از شهر اورمیه سکونتگاه اصلی ایل افشار بوده که در برهه های زمانی نقش اساسی در منطقه و استان داشته اند.
گرماب (خنداب). گرماب روستایی در دهستان دهچال بخش مرکزی شهرستان خنداب استان مرکزی ایران است.
مردم این روستا لر هستند و به زبان لری سخن می گویند.
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این روستا ۲۷۱ نفر ( ۹۲خانوار ) بوده است.
گرماب (سملقان). گرماب، روستایی در دهستان جیرانسو بخش مرکزی شهرستان سملقان در استان خراسان شمالی ایران است. این روستا، مرکز دهستان جیرانسو است.
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵، جمعیت این روستا برابر با ۳۸۲ نفر ( ۱۰۴ خانوار ) بوده است.
گرماب (شیروان). روستایی بی نظیر و کوهستانی در ۲۸ کیلومتری شیروان در استان خراسان شمالی بین سه روستای گلیان و اسطرخی و بلغان است. اهالی این روستا به زبان شیرین کردی و به لهجه کرمانجی صحبت می کنند. گرماب بلا استثناء از زیباترین روستاها و مناطق گردشگری شیروان به حساب می آید اما به دلیل دشوار بودن عبور و مرور آنچنان شناخته شده نیست و گردشگر زیادی ندارد. هم اکنون این روستا نزدیک ۱۵۰نفر جمعیت دارد متأسفانه سال به سال از تعداد ساکنین آن کاسته می شود و به شهر مهاجرت می کنند. این روستا در بین اهالی آن به درباله معروف است و کمتر کسی از اهالی از واژه گرماب استفاده می کند اما سایرین آن را به گرماب می شناسند. در پایین دست روستا رودخانه ای زیبا که در دو طرف آن باغ هایی سرسبز و چشم نواز واقع شده اند، قرار دارد. این رودخانه از آبشار روستای اسطرخی تغذیه می شود و در نهایت به اترک می ریزد. این رودخانه آب مزارع کشاورزی را تأمین می کند و همچنین در گذشته که آب لوله کشی در اختیار مردم قرار نداشت برای شست وشو استفاده می شد. درباله از جمله روستاهای پلکانی ست. این گونه روستاها در دامنه کوه ها واقع شده اند که مزیتی ست برای مقابله با دشمنان. شغل ساکنین گرماب دامپروری و کشاورزی است. در بین دام بیشتر گوسفند پرورش داده می شود و در بخش کشاورزی بیشترین محصول این روستا گردو است اگرچه که باغات گیلاس و سیب نیز در این روستا هست.
مردمان کرمانج این روستا در گذشته پوشش های خاصی داشتند که با گسترش تکنولوژی کم کم این سنت و پوشش به باد فراموشی سپرده شده است. زنان در گذشته پوششی به نام شِلوار ( shelvar ) داشتند و مردان نیز از کفش های مخصوصی به نام چارِق استفاده می کردند و در فرهنگ کرمانج دو رنگ سفید و قرمز بیش از بقیه رنگ ها محبوبیت دارد.
از جمله سازهای سنتی مردم کرمانج دوتار می باشد.
گرماب (فاروج). گرماب روستایی در دهستان فاروج بخش مرکزی شهرستان فاروج استان خراسان شمالی ایران است برای کسب اطلاغات بیشتر به منزل دهیار مراجعه کنید شام میده
بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ جمعیت این مکان ۲۷ نفر ( ۱۳خانوار ) بوده است.
گرماب (فیروزه). گرماب یکی از شهرهای استان خراسان رضوی در ۳۴ کیلومتری شمال غرب نیشابور و از توابع بخش طاغنکوه شهرستان فیروزه استان خراسان رضوی است. طبق سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت این شهر ۴٬۳۱۶ نفر ( ۱٬۱۹۸ خانوار ) است.
گرماب در ۱۵ کیلومتری شهر فیروزه و ضلع غربی شهرستان و در مسیر جاده قدیم نیشابور - سبزوار و با فاصله ۷ کیلومتری از جاده مذکور واقع شده است. گرماب در تاریخ ۱۵ فروردین ۱۴۰۰ در جلسه هیئت دولت از روستا به شهر ارتقاء پیدا کرد.
گرماب (قائنات). گرماب روستایی در دهستان قائن بخش مرکزی شهرستان قائنات استان خراسان جنوبی ایران است. بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۰ جمعیت این روستا ۸۷۵ نفر ( در ۲۱۲ خانوار ) بوده است.
معنی کلمه گرماب در فرهنگ فارسی

معنی کلمه گرماب در دانشنامه آزاد فارسی

گَرماب
شهری در استان زنجان، شهرستان خدابنده، و مرکز اداری بخش افشار. با ارتفاع ۱,۵۹۰متر، در منطقه ای کوهستانی در ۹۶کیلومتری جنوب غربی زنجان و ۴۷کیلومتری جنوب غربی قیدار در دامنۀ شمال شرقی کوه سقزلو داغی و ۳۱کیلومتری غرب راه قیدار به کبودرآهنگ قرار دارد. اقلیم این شهر معتدل مایل به سرد و نیمه خشک و جمعیت آن ۳,۷۳۹ نفر است (۱۳۸۵).

جملاتی از کاربرد کلمه گرماب

این روستا در دهستان گرماب قرار داشته و براساس آخرین سرشماری مرکز آمار ایران که در سال ۱۳۸۵ صورت گرفته، جمعیت آن ۳۱نفر (۵خانوار) بوده‌است.
این روستا در دهستان گرماب قرار داشته و بر اساس آخرین سرشماری مرکز آمار ایران که در سال ۱۳۸۵ صورت گرفته، جمعیت آن ۵۵۲نفر (۱۳۴خانوار) بوده‌است.
این روستا در دهستان گرماب قرار داشته و براساس آخرین سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت آن ۲۵۰نفر (۶۰خانوار) بوده‌است. روستای خوارخون، محتوای جمله این روستا عبارت است از خوار یعنی خوب، خون یعنی خونش خوب و خوانندگی بسیار. خانه‌های روستای زیبای خوارخون
این روستا در دهستان گرماب قرار داشته و براساس آخرین سرشماری مرکز آمار ایران که در سال ۱۳۸۵ صورت گرفته، جمعیت آن ۱۷۹نفر (۴۴خانوار) بوده‌است.
جشنواره لاله آسارا یکی از جشنواره‌های گل لاله است که از سال ۱۳۷۷ خورشیدی، هر ساله، در باغ لاله گچسر واقع در کیلومتر ۵۳ جادهٔ کرج - چالوس واقع در روستای گرماب برگزار می‌شود. تعداد لاله‌های به نمایش در آمده در این نمایشگاه در حدود ۶۰۰٬۰۰۰ لاله تخمین زده می‌شود. این جشنواره در سال ۱۳۹۱ در حدود ۵۰۰٬۰۰۰ هزار نفر بازدیدکننده داشته‌است. از برنامه‌های جنبی این جشنواره در برپایی غرفه‌های کتاب، گل و گیاه، عکاسی، صنایع دستی و غیره‌است.
حمام شاهان گرماب مربوط به دوره صفوی است و در شهرستان فریمان، بخش قلندر آباد، روستای شاهان گرماب واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۷ مرداد ۱۳۸۳ با شمارهٔ ثبت ۱۱۰۳۲ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
این روستا در دهستان گرماب قرار داشته و براساس آخرین سرشماری مرکز آمار ایران که در سال ۱۳۸۵ صورت گرفته، جمعیت آن ۴۳نفر (۱۲خانوار) بوده‌است.
استان زنجان نیز مردمان زیادی از ایل افشار دارد که در این استان پراکنده شده‌اند. مناطق با جمعیت چشمگیر از افشارها در گرماب (خدابنده) و بخش دهستان قشلاقات افشار هستند.
تپه گبری شاهان گرماب مربوط به دوران پیش از تاریخ ایران باستان است و در شهرستان فریمان، بخش قلندرآباد، روستای شاهان گرماب واقع شده و این اثر در تاریخ ۲ آبان ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۱۰۴۵۳ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
غار کتله خور بزرگ‌ترین و زیباترین غار آهکی جهان در این شهر و در دل کوه سقزلو گرماب واقع شده‌است. این غار در ۱۴۰ کیلومتری جنوب غربی زنجان و ۴۵ کیلومتری شهرستان خدابنده و در جنوب شهر گرماب واقع شده‌است که از طریق دو جاده مناسب زنجان- سلطانیه و زنجان- بیجار، قابل دسترسی است. علاوه بر این تفرجگاه تفریحی چشمهٔ زیبای بالیخلی بولاغی و همچنین باغات زیبا و آبگرم گرماب نیز از جاذبه‌های گردشگری دیگر این شهر می‌باشند.