گلفهشنگ. [ گ ُ ف َ ش َ ] ( اِ ) آبی که در فروریختن از جای بلندی یخ بسته باشد مانند یخ زیر ناودان. ( برهان ) ( آنندراج ). آنرا دنگداله نیز گویند. ( فرهنگ رشیدی ) ( آنندراج ). آب فسرده بود که از ناودان فرودآید. ( اوبهی ). آب فسرده بود که از ناودان آن آب آویخته بودو آب گلفهشنگ نیز گویند. ( فرهنگ اسدی ) : آب گلفهشنگ گشته از فسردن ای شگفت همچنان چون شیشه سیمین نگون آویخته.فرالاوی.
معنی کلمه گلفهشنگ در فرهنگ عمید
یخی که در زمستان در سر ناودان می بندد و آویزان می شود، دنگاله، دنگداله: آب، گلفهشنگ گشته از فسردن ای شگفت / همچنان چون شیشهٴ سیمین نگون آویخته (فرالاوی: شاعران بی دیوان: ۴۲ ).
معنی کلمه گلفهشنگ در فرهنگ فارسی
( اسم ) ۱ - ستونهای آهکی مخروطی شکل معلق در سقف غار ها که در نتیج. چکیدن آب سقف غار بوجود میاید . ۲ - آویز. یخهای مخروطی شکل زیر ناودانها که بشکل انتهای دم گاو در میاید : آب گلفهشنگ گشته از فسردن ای شگفت . همچنان چون شیش. ( شوش. دهخدا ) سیمین نگون آویخته . ( فرالاوی )
معنی کلمه گلفهشنگ در ویکی واژه
آبی که در فروریختن از جای بلندی یخ بسته باشد مانند یخ زیر ناودان. آنرا دنگداله نیز گویند. آب فسرده بود که که از ناودان آن آب آویخته بود و آب گلفهشنگ نیز گویند. آب گلفهشنگ گشته از فسردن ای شگفت -- همچنان چون شیشه سیمین نگون آویخته (فرالاوی)
جملاتی از کاربرد کلمه گلفهشنگ
برای مدت زیادی این غار دارای اسرار و رازهای زیادی بود، تنها از سالهای دههٔ ۱۹۶۰ بود که دانشمندان باستانشناس تحقیق در مورد آن را آغاز کردهاند. این اثر طبیعی باستانی ورودیها و خروجیهایی از شش سالن پر پیچ و خم داشتهاست. بزرگترین سالن آن مساحتی بالغ بر ۳٬۰۰۰ مترمربع را دربر میگیرد. دیوارهای سالن بزرگ مدور دارای سطح عجیب و غریبی هستند، گویا مارهایی به آنها چسبیدهاند. در صورت روشنایی شدید، تزئینات آن آنچنان میدرخشند که گویی در قصری شگفتانگیز قرار دارید. سنگهای استالاگمیت و گلفهشنگ بزرگی که انسان را بیاد قندیلهای یخی میاندازند، زیبایی بیشتری به این قصر شگفتانگیز میبخشد.
سالن سوم از چند متری آن آغاز میشود. طاقهای مزین به قندیلهای گلفهشنگ سالن را به چند قسمت تقسیم میکنند. کف آن ناهموار است و در جای-جای آن گودالهای آبی کوچک تشکیل شدهاست. همچنین شکافهای عمودی در غار دیده میشوند و سنگهای استالاگامیت سربر افراشتهاند. پلهها و شکافهای پیچیدهای در میان دیوارها باز شدهاست. اشیای سفالین گوناگون، سنگهای پرداخت شده، صدها استخوان جانوران در اینجا کشف شدهاست. معلوم میشود که انسانهای اولیه دارای غذاهای گوناگونی بودهاند. دانشمندان از درون بقایای غذاها بقایای آنچنان جانورانی را پیدا کردهاند که نسل آنها از دیرباز منقرض شدهاست.