گردکوه. [ گ ِ ] ( اِخ ) نام کوهی است در ولایت مازندران. ( برهان ). نام کوهی است از کوههای دامغان گرد و پهن و بر بالای آن دژ بوده. وقتی ملاحده در آنجا اجتماعی داشتندو فساد میکردند بالاخره قلع و قمع شدند. ( آنندراج ). نام کوهی است در نواحی ری. ( غیاث ). در جنوب قریه «گلیجان » نزدیک کوه «لیمرز». ( سفرنامه مازندران و استرآباد رابینو بخش انگلیسی ص 20 ). گردکوه آن را دزگنبدان گفته اند. سه فرسنگ است به دامغان پیرامون او منصورآباد و مهات و رستاق است. زراعات و محصول بسیار دارد. ( نزهة القلوب ص 161 ). یکی از قلاع مستحکم اسماعیلیان ، یعنی گردکوه یا دزگنبدان را که تا دامغان سه فرسخ فاصله است محصور نمود. ( تاریخ مفصل ایران ج 1 ص 1714 ) : بعد از این گشتاسب اسفندیار را بند برنهاد و به دزگنبدان بازداشتش و آن گردکوه است . ( مجمل التواریخ و القصص ص 52 ). هر یکی چون ملحدان گردکوه کارد میزد پیر خود رابی ستوه.مولوی.او را [ اسفندیار را ] محبوس کرد به قلعه گردکوه که آن را مرزگنبدان خوانند. ( تاریخ گزیده ص 97 ). و رجوع به تاریخ گزیده ص 498، 518و 527 شود. سرین شاه سمنان در بزرگی تو گویی گردکوه دامغان است.؟( از آنندراج ).
معنی کلمه گردکوه در فرهنگ فارسی
کوهی است در ولایت مازندارن .
معنی کلمه گردکوه در دانشنامه عمومی
گردکوه (فنوج). گردکوه، روستایی در دهستان فنوج بخش مرکزی شهرستان فنوج در استان سیستان و بلوچستان ایران است. بر پایه سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵، جمعیت این روستا برابر با ۵۵ نفر ( ۱۷ خانوار ) بوده است.
جملاتی از کاربرد کلمه گردکوه
انوش محله جوکندان « جوکندان اول» نام روستایی در مرکز دهستان ساحلی جوکندان با مردمانی تالش زبان و اکثراً از اقوام تول (طول)،از شمال به روستای جوکندان بزرگ از شرق به خواجه کری از جنوب به شیخ محله و از غرب به گردکوه متصل میباشد. بازار انوش محله پرجمعیتترین روستای دهستان ساحلی جوکندان است.
قتلمش این برتری را داشت که دژ او گردکوه از سرزمینهای آلپ ارسلان در خاور به پایتخت نزدیکتر بود. ولی وزیر طغرل، عمیدالملک کندری که در آغاز از سلیمان پشتیبانی کرد، از قتلمش ترسید و پشتیبانی از آلپارسلان را آغاز کرد.
از افراد برجسته این محله میتوان از مرحوم آیتالله فقیهی جمنانی نام برد. تپه باستانی گردکوه در این محله قراردارد. امامزاده سید نظام الدین که بزرگترین قبرستان شهر است و امامزاده کبریا و مسجد جامع جمنان از اماکن مذهبی این محله هستند.
رسول و همچنین سلیمان بن قتلمش (در آينده پایهگذار سلجوقیان روم) گرفتار نیروهای آلپارسلان شدند. قتلمش گریخت، ولی آنگاه که نیروهای خود را برای عقبنشینی سامانمند به دژ خود گردکوه ، گرد میآورد، از اسب خود در یک سرزمین تپهای افتاد و در ٧ دسامبر ١٠٦٣ درگذشت.