کشتی حضرت نوح

معنی کلمه کشتی حضرت نوح در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حضرت نوح (علیه السلام) یکی از پیامبران اولوالعزم از طرف خداوند مأمور ساختن کشتی برای نجات مؤمنان از عذاب الهی گردید. علاوه بر مؤمنان راستین، یک جفت از نسل هر حیوانی در کشتی سوار شدند.
حضرت نوح (علیه السّلام) هم چنان شب و روز در فکر رستگاری و نجات مردم از چنگال جهل و بت پرستی بود، ولی هر چه آن ها را نصیحت کرد نتیجه نگرفت و هر چه آن ها را به عذاب الهی هشدار داد و اعلام خطر کرد، دست از اعمال زشت خود برنداشتند، تا آن جا که با کمال گستاخی، بی پرده گفتند:«ای نوح! با ما جرّ و بحث کردی، و بسیار بر حرف خود پافشاری نمودی (بس است!) اکنون اگر راست می گویی، آن چه را از عذاب الهی به ما وعده می دهی بیاور.»از سوی خدا به نوح (علیه السّلام) وحی شد: «جز آنان که (تاکنون) ایمان آورده اند، دیگر هیچ کس از قوم تو، ایمان نخواهد آورد، بنابراین از کارهایی که بت پرستان انجام می دهند غمگین مباش». در این هنگام بود که خداوند دستور ساختن کشتی را به حضرت نوح (علیه السّلام) داد، و به او چنین وحی کرد:«وَ اصْنَعِ الْفُلْکَ بِاَعْینِنا وَ وَحْینا وَ لا تُخاطِبْنِی فِی الَّذِینَ ظَلَمُوا اِنَّهُمْ مُغْرَقُونَ؛ و اکنون در حضور ما و طبق وحی ما کشتی بساز! و درباره آن ها که ستم کردند شفاعت مکن که همه آن ها غرق شدنی هستند.»حضرت نوح (علیه السّلام) نیز مطابق فرمان خدا، قوم خود را از عذاب سخت الهی و بلای عظیم طوفان برحذر می داشت، ولی آن ها به لجاجت خود می افزودند.
ویژگی های کشتی نوح
با این که در منابع تاریخی، حدیثی و تفسیری، ویژگی هایی برای کشتی حضرت نوح (علیه السلام) ذکر شده است که در برخی موارد، یا به ظاهر دور از ذهن به نظر می رسند و یا با هم متعارض اند، اما آن چه براساس مجموع آیات و روایات می توان به طور کلی گفت این است که کشتی نوح یک کشتی ساده ای نبود و مانند کشتی های دیگر با وسایل آن روز به آسانی و سهولت پایان نیافت، کشتی بزرگی بود که علاوه بر مؤمنان راستین، یک جفت از نسل هر حیوانی را در خود جای می داد و آذوقه فراوانی که برای مدت ها زندگی انسان ها و حیوان هایی که در آن جای داشتند، حمل می کرد.چنین کشتی با چنین ظرفیتی حتماً در آن روز بی سابقه بوده است، ... لذا در بعضی روایات مفسران می خوانیم که این کشتی هزار و دویست ذراع طول و ششصد ذراع عرض داشت! (هر ذراع حدود نیم متر است).
آیات قرآن
برخی ویژگی های کشتی حضرت نوح (علیه السلام) در قرآن، عبارت اند از:
← حرکت کشتی روی آب
...

جملاتی از کاربرد کلمه کشتی حضرت نوح

به گزارش ایسنا به نقل از «سان» محققان موسسه باستان‌شناسی، جست‌وجو و کاوش کتاب مقدس مدعی شدند که شواهد بسیار قوی وجود دارد که بر اساس آن بقایای کشتی حضرت نوح در بالای کوه تخت سلیمان در شمال ایران قرار دارد.
مَثَل اهل بیت من در میان شما مانند کشتی حضرت نوح است، هر کس به این کشتی داخل شود نجات می‌یابد، و هر کس سوار نشود و از آن دوری و تخلف ورزد غرق و نابود می‌گردد.