کالاهاری
جملاتی از کاربرد کلمه کالاهاری
واژه کالاهاری در زبان تسوانا به معنای محل بدون آب است.
مگس تسهتسه در برخی منابع تزهتزه مگسی است که ساکن بخش بزرگی از مرکز قاره آفریقا بین صحرا و کالاهاری است.
بوتسوانا شرایط بدی برای کشاورزی دارد و تنها در حدود ۴ درصد زمین به سادگی کشت میشود. عمده مساحت کشور در بیابان کالاهاری است که فقط مناسب برای چرا در تابستان است (تقریباً تمام بارندگی در ماههای تابستان صورت میگیرد). وضعیت آب و هوایی آن استوایی است. تنها کمتر از ۵ درصد از کشاورزی این کشور با کشت بارانی صورت میگیرد.
هندوانهٔ رقم کَفِر در بیابان کالاهاری به صورت خودرو رشد میکند و به آن تساما میگویند. این میوه توسط بوشمنها و حیوانات به خاطر مواد غذایی و همینطور آب موجود در آن مورد استفاده قرار میگیرد. بهطور سنتی، سفر در بیابان در فصل خشک تنها زمانی که تساما خوب رسیده باشد صورت میگیرد. انسان با مصرف تنها تساما میتواند به مدت شش هفته زنده بماند.
۸۴٪ خاک بوتسوانا را صحرای سوزان کالاهاری دربر گرفتهاست بدین ترتیب نیمهٔ غربی بوتسوانا را بیابان خشک شامل میشود. شرق بوتسوانا نیز تپهزار است و شمال این کشور نیز دریاچههای نمک فرا گرفتهاست.
زمینشناسان دریافتهاند که کالاهاری با عمر سه و نیم میلیارد سال، یکی از کهنترین بخشهای پوسته زمین است. در بیابان کالاهاری معادن زغالسنگ، مس، نیکل و الماس وجود دارد. شنزارهای کالاهاری به رنگ قهوهای سرخ است و در این بیابان هیچ رود یا دریاچه دائمی وجود ندارد.
بیابان کالاهاری بیشتر کشور بوتسوانا و بخشهایی از کشورهای نامیبیا و آفریقای جنوبی را دربر میگیرد و دامنههای آن تا زیمبابوه و آنگولا نیز ادامه مییابد.
بوتسوانا شرایط بدی برای کشاورزی دارد و تنها در حدود ۴ درصد زمین به سادگی کشت میشود. عمده مساحت کشور در بیابان کالاهاری است که فقط مناسب برای چرا در تابستان است (تقریباً تمام بارندگی در ماههای تابستان صورت میگیرد). وضعیت آب و هوایی آن استوایی است.
بوتسوانا کشوری صاف و هموار است و ۷۰ درصد از آن در بیابان کالاهاری قرار گرفتهاست و یکی از کمترین تراکمها را از نظر جمعیت در میان کشورهای جهان دارد. جمهوری بوتسوانا در زمان استقلالش از بریتانیا یکی از فقیرترین کشورهای آفریقا بهشمار میآمد اما تا پیش از بحران اقتصادی ۲۰۰۸ جهان، یکی از سریعترین رشدهای اقتصادی در جهان را داشت. اقتصاد این کشور بیشتر بر صنعت الماس تکیه دارد. واحد پول بوتسوانا، پولا با واحد جزء «تبه» نام دارد.
مرزهای زمینی بوتسوانا ۴٫۳۴۷٫۱۵ کیلومتر طول دارند که ۱٫۵۴۴ کیلومتر از آن مرز با نامیبیا است. طول مرزهای بوتسوانا با آفریقای جنوبی ۱٬۹۶۹ کیلومتر؛ زیمبابوه، ۸۳۴ کیلومتر و با زامبیا، ۰٫۱۵ کیلومتر است. قلمرو بوتسوانا شکلی تقریباً سهگوش دارد. درازا و پهنای این کشور تقریباً ۹۶۵ کیلومتر از شمال به جنوب و ۹۶۵ کیلومتر نیز از شرق به غرب است. ضلع شرقی شکل سهگوش کشور به صورت یک نقطه تیز بیرون زدهاست. مرزهای شرقی و جنوبی آن با یک بستر رودخانهای و یک جاده واگنروی قدیمی مشخص شدهاست. مرزهای غربی آن خطوط طول و عرض جغرافیایی در بیابان کالاهاری است و مرزهای شمالی آن خطوط مستقیم را با مسیر یک رودخانه ترکیب میکند.