کاغذ سمرقندی. [ غ َ ذِ س َ م َ ق َ ] ( ترکیب وصفی ، اِ مرکب ) نوعی از کاغذ خوب که در سمرقند سازند. ( آنندراج ) : چون نویسم وصف لعلت نامه گلبندی شود دفتری باشد اگر کاغذ سمرقندی شود.محسن تأثیر.چند تن از کاغذسازان سمرقند بنام کاغذی مشهورند. رجوع به کاغذی شود.
معنی کلمه کاغذ سمرقندی در فرهنگ فارسی
نوعی از کاغذ خوب که در سمرقند سازند
جملاتی از کاربرد کلمه کاغذ سمرقندی
قرآن عظیم بایسنقری: این قرآن عظیم توسط بایسنقر میرزا، فرزند شاهرخ و گوهرشاد و نوه تیمور، به خط محقق جلی بر روی کاغذ سمرقندی کتابت شده و بزرگترین قرآن موجود به خط محقق بر کاغذ سمرقندی است که هماکنون صفحاتی از این مصحف شریف در موزه آستان قدس رضوی، کتابخانه کاخ گلستان، کتابخانه ملی، موزه ایران باستان، کتابخانه ملک و بعضی از مجموعههای شخصی باقی است و بیانگر قدرت قلم سحرآمیز هنرمندی است که کتیبه ایوان مقصوره در مسجد گوهرشاد مشهد را در سن ۲۰ سالگی نوشتهاست و بانی مکتب هرات و شاهنامه بایسنقری است.
کاغذ شامی: در طرابلس لبنان امروز و شام دیروز، کاغذی لطیف و شفاف و براق ساخته میشد که در آن عصر از شهرت خوبی برخوردار بود. ناصر خسرو این کاغذ را بهتر از سمرقندی میداند و در سفرنامه اش از آن چنین یاد میکند: «آن جا کاغذ نیکو سازند مثل کاغذ سمرقندی بل بهتر و این شهر تعلق به سلطان مصر داشت.»
حبذا کاغذ سمرقندی مکنش رد، اگر خردمندی
و این کاغذ سمرقندی و کیفیت جهانگیر آن سبب شده تا کشورهای مسلمان آن روزگار، همیشه ترجیح دهند برای خلق آثار ماندگار، از آن استفاده کنند. حتی وقتی بایسنقر میرزا تصمیم به کتابت آن قرآن معروف و عظیم گرفت، دستور داد تا کاغذگران سمرقندی، تمامی تجربه و همت خویش را به کار بگیرند تا بتوانند صفحاتی عظیم از این کاغذ را پدیدآورند و امروز شاهد بقایای این قرآن عظیم بایسنقری در کتابخانه مرکزی آستان قدس رضوی در ابعاد هر صفحه ۱۰۱در۱۷۷ سانتیمتر با مقیاس امروز هستیم که بزرگتر از کاغذهای صنعتی استاندارد امروزین است.