چتریان
معنی کلمه چتریان در لغت نامه دهخدا

چتریان

معنی کلمه چتریان در لغت نامه دهخدا

چتریان. [چ َ ] ( اِ مرکب ) تیره ای از گیاهان که وضع گلهای آنها همیشه بشکل چتر و غالباًبصورت چتر مرکب است. ( از گیاه شناسی گل گلاب ص 233 ).

معنی کلمه چتریان در فرهنگ عمید

خانواده ای از گیاهان که گل های آن ها به شکل چتر در بالای شاخهها قرار دارد، مانند جعفری و هویج.

معنی کلمه چتریان در فرهنگ فارسی

تیره ای از گیاهان که وضع گلهای آنها همیشه بشکل چتر و غالبا بصورت چتر مرکب است .

معنی کلمه چتریان در فرهنگستان زبان و ادب

{Umbellifera} [زیست شناسی- علوم گیاهی] ← کرفسیان

معنی کلمه چتریان در دانشنامه عمومی

چَتریان، تیره هویج ( نام علمی: Apiaceae ) و همچنین Umbelliferae تیره ای از گیاهان با ساقه های تهی هستند مانند هویج و جعفری.
تیره چتریان را را کَرَفسیان نیز نامیده اند.
• هویج
• کرفس
• جعفری
• بادیان
• انیسون
• رازیانه
• شست ( شوید )
• زیره سبز
• زیره سیاه
• چویل

معنی کلمه چتریان در دانشنامه آزاد فارسی

چتریان (Umbelliferae)
تیره ای از گیاهان جداگلبرگ کالیسی فلور (کاسه گلی ها). گیاهان این تیره دارای اختصاصات ریخت شناسی بسیار یکنواخت و صفاتی ممتاز هستند. ازجمله این که گل آذین چتری، گل های منظم پنج پر و چهارچرخه ای و میوۀ فندقۀ مضاعف دارند. این گیاهان، علفی، پایا، دوساله و یا یک ساله اند. سطح خارجی ساقۀ آن ها دارای خطوط طولی برجسته و همچنین فرورفتگی های منظم طولی است. پهنک برگ در این گیاهان غالباً دارای بریدگی های بسیار متفاوت و نیام بسیار رشد یافته است. تیرۀ چتریان/جعفری۱، تقریباً دارای ۱۵۰ جنس و ۱۵۰۰ گونه است که البته برخی مؤلفان، تعداد گونه های آن را ۲۵۰۰ نیز نوشته است. این گیاهان اکثراً در نیمکرۀ شمالی انتشار دارند و در مناطق استوایی نادرند. گیاهان معروفی ازجمله زیره، زیره سبز، گشنیز، رازیانه، شوید، هویج، شقاقل، جعفری، شوکران، آنقوزه، باریجه، بادیان رومی و گلپر در این خانواده قرار دارند.
Umbelliferae

جملاتی از کاربرد کلمه چتریان

جعفری وحشی جنگلی گیاهی علفی و دو ساله یا پایا با عمری کوتاه از تیره چتریان از سرده جعفری وحشی است. گاهی‌اوقات بویژه در انگلستان آن را مادردای می‌نامند نامی که برای سرخه ولیک به کار می‌برند. این گیاه بومی اروپا، آسیای غربی، و آفریقای شمال غربی است، در جنوب محدوده‌اش در حوضه مدیترانه در ارتفاعات بالاتر می‌روید. جعفری وحشی جنگلی به اعضای متنوع دیگر چتریان مثل جعفری، هویج، شوکران و گلپر وابسته است.
در سال ۲۰۱۰ کریستوف شیفر، مورخ آلمانی، تمامی فرضیه‌های موجود را به چالش کشید و اظهار کرد که در واقع ملکه مسموم شده و با نوشیدن مخلوطی از زهرها خودکشی کرده‌است. شیفر پس از مطالعهٔ متون تاریخی و مشورت با زهرشناسان، به این نتیجه رسیده‌است که گزش مار کبرا موجب مرگی آرام و بدون درد نخواهد شد زیرا که زهر کبرا بخش‌هایی از بدن و در وهله نخست چشم‌ها را فلج می‌کند و سپس موجب مرگ می‌شود. شیفر و دیتریش مبس زهرشناس به این نتیجه رسیدند که کلئوپاترا با نوشیدن معجونی از شوکران، چتریان و افیون خودکشی کرده‌است.