پراگ
معنی کلمه پراگ در لغت نامه دهخدا

پراگ

معنی کلمه پراگ در لغت نامه دهخدا

پراگ.( اِخ ) پراغه. ( قاموس الاعلام ). اصل آن در زبان چِک پراها پایتخت چکواسلواکی و بوهم است بر ساحل ملداو و 850000 تن سکنه و دانشگاهی معروف دارد و آرشوک نشین است. پراگ شهری صنعتی است. از آثار مهم آن پلی زیبا بر رود ملداو و قصر سلطنتی و کلیسای سن ویت است.

معنی کلمه پراگ در فرهنگ فارسی

پایتخت جمهوری کمونیستی چکوسلواکی دارای ۱۱۷۶٠٠٠ سکنکه . از مراکز مهم صنعت فلز کاری و دیگر صنایع .
پایتخت چکواسلواکی و بوهم است

معنی کلمه پراگ در دانشنامه عمومی

پراگ ( به چکی: Praha ) پایتخت و بزرگ ترین شهر کشور جمهوری چک و همچنین چهاردهمین شهر بزرگ اتحادیه اروپا است. این شهر در شمال غربی کشور چک بر روی رودخانه ولتاوا بنا شده است و جمعیتی نزدیک به ۱٫۳ میلیون نفر دارد که منطقه بزرگ شهری آن جمعیتی نزدیک به ۲ میلیون نفر را شامل می شود. پراگ دارای آب و هوای معتدل اقیانوسی بوده و از این رو دارای تابستان های گرم و زمستان های سرد است. متروی پراگ از اواسط قرن بیستم فعال شده اما بیشتر حمل و نقل عمومی مردم با استفاده از خطوط تراموا است.
این شهر زمانی پایتخت بوهم بوده، به خاطر موقعیت راهبردی اش، بسیار مهم تلقی می شده و در جریان دو جنگ جهانی هم بسیار نقش آفرین بوده است. خصوصیت های جغرافیایی و تاریخی منطقهٔ پراگ قدیم آن را به شهری گردشگرپذیر تبدیل کرده و سالیانه حدود ۶ میلیون نفر گردشگر را از سراسر دنیا پذیرا است. قلعهٔ پراگ، پل تاریخی کارل، ساعت نجومی و موزهٔ ملی، از دیدنی های پراگ به شمار می روند. تالار شهرداری، گالری پراگ، موزهٔ کافکا، موزهٔ کمونیسم، موزهٔ هنرهای تزئینی، باغ وحش پراگ، گورستان اولشانی و تپه و پارک پترین، از دیگر جاذبه های گردشگری پراگ هستند. مرکز این شهر ساختمان هایی با نماهایی هنری با شیروانی های آجری رنگ و کوچه های سنگفرش با تعداد کثیری مغازهٔ سوغاتی فروشی و کافه دارد.
پراگ در کنار رودخانه ولتاوا، در مرکز حوضه آبریز بوهمی و حدوداً در همان عرض جغرافیایی فرانکفورت، پاریس و ونکوور واقع شده است.
بر پایه سرشماری سال ۲۰۱۱ در حدود ۱۴ درصد از ساکنان شهر خارجی بودند که این بالاترین میزان در میان شهرهای جمهوری چک بود.
نام پراگ از یک واژه اسلاوی گرفته شده که به معنی گُدار یا محل کم عمق برای گذر از رودخانه است. این نام به خاستگاه این شهر به عنوان گذرگاه رودخانه ولتاوا اشاره دارد. ریشه نام منطقه پراگا در شهر ورشو لهستان نیز از همین واژه است.
نخستین ساکنان دره ولتاوا قبایل سلتی بودند که در حدود ۵۰۰ پیش از میلاد در این محل سکنی گزیدند. قوم ژرمنی مارکومان کمی پیش از میلاد مسیح این دره را از آن خود کرد و سپس در سدهٔ ششم میلادی این دره به دست اسلاوها افتاد.
از حدود ۹۰۰ تا ۱۳۰۶، فرمانروایان دودمان پرژمیسل بیشتر بوهم را تحت کنترل خود داشتند. اولین فرمانروای بوهم که مورخان به آن اشاره کرده اند، شاهزاده بورژیووی یکم بود که در نیمه دوم قرن نهم حکومت کرد. لودمیلا همسر او پس از درگذشت قدیس حامی بوهم شد. هر دوی آنها توسط متودی[ الف] تعمید شدند. بورژیووی مقر خود را به پراگ منتقل کرد و قلعه پراگ، یکی از بزرگترین قلعه های جهان توسط او در حدود ۸۸۰ ساخته شد. از آن زمان تاکنون، این منطقه مقر فرمانروایان بوهم بوده است و امروزه نیز محل استقرار رئیس جمهور چک است. دودمان پرژمیسل از قرن ۹ تا ۱۳۰۶ در پادشاهی بوهم حکومت می کردند. واتسلاو یکم، نوهٔ بورژیووی یکم، در سال ۹۲۱ ساختن کلیسای جورج مقدس رادر نزدیکی قلعه آغاز کرد که معماری رومانسک محسوب می شود و قدیمی ترین کلیسای پراگ است.
پراگ (فیلم). پراگ ( دانمارکی: Prag ) یک فیلم درام دانمارکی است که در سال ۲۰۰۶ منتشر شد. از بازیگران آن می توان به مس میکلسن، ورونیکا آریختوا، یانا پلودکووا، استینه استینگده و توماس گابریلسون اشاره کرد.
معنی کلمه پراگ در فرهنگ فارسی
معنی کلمه پراگ در دانشنامه عمومی
معنی کلمه پراگ در دانشنامه آزاد فارسی
جملاتی از کاربرد کلمه پراگ

معنی کلمه پراگ در دانشنامه آزاد فارسی

پِراگ (Prague)
(به زبان چک: پراها) پایتخت جمهوری چک در ساحل رود ولتاوا، با ۱,۳۷۸,۷۰۰ نفر جمعیت (۲۰۰۳). صنایع آن عبارت اند از تولید خودرو، هواپیما ، مواد شیمیایی، پوشاک، و موادغذایی و چاپ و کاغذسازی. از ۱۹۱۸ تا ۱۹۹۳ پایتخت چکسلوواکی بود. بناهای مهم آن عبارت اند از دانشگاه شارل، تأسیس در ۱۳۴۸م به دست امپراتور شارل چهارم؛ کلیسای جامع سن ویتوس به سبک گوتیک؛ قلعۀ پراگ (پراسکی ـ هراد)؛ ویلاهای قرون ۱۷ و ۱۸؛ و شهر قدیمی. پراگ در قرن ۱۴م، در دورۀ سلطنت شارل چهارم، پادشاه بوهم و موراوی، و امپراتور مقدس روم اهمیت یافت. در ۱۶۲۰، نبرد کوه سپید در نزدیکی پراگ روی داد؛ چک ها مغلوب شدند و خانوادۀ هابسبورگ تا ۱۹۱۸ بر این سرزمین حکومت کردند و در آن سال چکسلوواکی تشکیل و پراگ پایتخت ملی شد. بین ۱۹۳۹ و ۱۹۴۵، در جنگ جهانی دوم، پراگ در اشغال آلمان بود. بهار پراگ (۱۹۶۸) سبب اشغال این شهر به دست سربازان شوروی شد. اعتراض های ۱۹۸۹ در پراگ به سقوط نظام کمونیستی در این کشور انجامید.

جملاتی از کاربرد کلمه پراگ

اسپارتا پراگ به دلیل ممنوعیت استادیومی که به‌خاطر حوادث بازی قبل برابر فنرباغچه، توسط یوفا وضع شده‌بود، مجبور شد که این مسابقه را حداقل ۳۰۰ کیلومتر دورتر از پراگ برگزار کند.
ولفستان از هدبی، یکی از مأموران آلفرد بزرگ، به پروسی‌های دریانورد و دامدار به عنوان یک مردم خودسالار و نیرومند اشاره می‌کند. میشکو یکم، رهبر پولان‌ها، تلاش کرد قلمروی خود را از سرزمین فتح‌شدهٔ در دهانهٔ رود اودر تا پروس گسترش دهد. بولسواف یکم، پسر میشکوی یکم، فتوحات سرزمینی خود را به بزرگی گسترش داد و از آدالبرت از پراگ به هدف فتح پروس در سال ۹۹۷ استفاده کرد، اما مبلغ مذهبی توسط بومی‌ها کشته شد. برونو از کوئرفورت، پس از کمی موفقیت میان پروسی‌ها، همچنین در سال ۱۰۰۹ کشته شد. بولسواف یکم فتوحات خود در سرزمین‌های محاط ادامه داد و در سال ۱۰۱۵ جمعیت‌های بومی بخش‌های بزرگی از پروس را ویران کرد.
از باشگاه‌هایی که در آن بازی کرده‌است می‌توان به باشگاه فوتبال اسپارتا پراگ، دوکلا پراگ اشاره کرد.
اسپارتا پراگ رکورد دار قهرمانی در لیگ برتر جمهوری چک و جام حذفی جمهوری چک است؛ اسپارتا پراگ ۳۶ عنوان قهرمانی لیگ دارد که ۱۲ عنوان آن مربوط به پس از استقلال جمهوری چک در سال ۱۹۹۳ است. آن‌ها ۲۷ بار هم فاتح جام حذفی کشور شده‌اند که ۶ بار آن پس از تشکیل کشور جمهوری چک است. این باشگاه همچنین دو بار قهرمان سوپرجام جمهوری چک شده است. اسپارتا پراگ برای مدت طولانی مهم‌ترین منبع تامین بازیکنان تیم ملی جمهوری چک بود؛ اما اخیراً این روند متوقف شده‌است؛ زیرا تقریباً همه بازیکنان برتر فوتبال جمهوری چک در لیگ های خارجی بازی می‌کنند.
این جاده که از شهر پراگ (جمهوری چک) شروع شده، در شهر هلسینکی (فنلاند) به پایان میرسد و مسافت آن ۱۶۷۳ کیلومتر است.
از باشگاه‌هایی که در آن بازی کرده‌است می‌توان به باشگاه فوتبال اسلاویا پراگ و باشگاه فوتبال اسلوان براتیسلاوا اشاره کرد.
در سال ۱۹۶۸ مائوریسیو پونزی فیلمساز و منتقد کمتر شناخته شده ایتالیایی با اولین فیلم خود به نام رؤیاها جایزه اصلی جشنواره را با نام جدید یوزپلنگ طلایی (تغییر عنوان از بادبان به یوزپلنگ) از آن خود کرد. در این سال یکی از مهم‌ترین اتفاقات سیاسی تاریخ جشنواره جایی به وقوع پیوست که جیری منزل فیلمساز برجسته اهل چک در حالی که رئیس هیئت داوران جشنواره بود در اعتراض به لشکرکشی شوروی به پراگ از داوری جشنواره کنار رفت تا با این کار خللی در برگزاری آن ایجاد کند، اما برگزارکنندگان جشنواره بلافاصله با انتخاب هیئت داوران جوان تر، مانع برگزار نشدن جشنواره شدند.
او از دانشگاه فنی، صنعتی شهر پراگ در سال ۱۹۶۱ بورسیه تحصیلی دریافت نمود و همزمان در همان سال، اولین نمایشگاه عکس خود را نیز برپا کرد. بعدها کارش را به عنوان مهندس هوانوردی در شهر پراگ و براتیسلاوا ادامه داد و همزمان به عکاسی از کولی‌ها و تئاتر در شهر پراگ چکسلواکی پرداخت.
یکی از مهم‌ترین پیروان کابالا یهودا لو بن بزالل (۱۵۲۵–۱۶۰۹ میلادی) که به صورت رایج به نام مهارال پراگ شناخته می‌شود بود. بسیاری از نوشته‌های او حفظ شده‌است و دارای ترکیب منحصر به فردی از دیدگاه‌های عرفانی و فلسفی است. مهارال همچنین به دلیل داستان گولم پراگ معروف است. نوشته‌های او بر جنبش حسیدیم تأثیر زیادی داشت. ایزاک هاتنر نیز تعالیم مهارال را بسیار گسترش داد.
از باشگاه‌هایی که در آن بازی کرده است می‌توان به باشگاه فوتبال اسلاویا پراگ و باشگاه فوتبال بانیک استراوا اشاره کرد.