متون مقدس

معنی کلمه متون مقدس در فرهنگستان زبان و ادب

{sacred texts} [علوم کتابداری و اطلاع رسانی] ← کتاب های مقدس

جملاتی از کاربرد کلمه متون مقدس

تقریباً در همان زمان وداها، همراه با قدیمی‌ترین متون مقدس برای آیین هندو پا به عرصه گذاشتند.
استفاده از عبارت «زند–اوستا» برای اشاره به اوستا یا به‌کارگیری واژهٔ «زند» به عنوان نام یک زبان یا متن، اشتباهاتی هستند که اخیراً متداول شده‌اند. در سال ۱۷۵۹ آنکوئتیل – دوپرون گزارش داد که به او گفته شده که «زند» نام زبان نوشته‌های باستانی تر است. سر ویلیام جونز در سومین اثر برجسته خود که در سال ۱۷۸۹ منتشر شد از گفتگویی با یک کشیش هندو یاد می‌کند که به او گفته بود: «زند، نام متون مقدس و اوستا، نام زبان است.»
کتاب انیانی (مندایی: ࡎࡉࡃࡓࡀ ࡖࡏࡍࡉࡀࡍࡉࡀ) یا کتاب نماز از متون مقدس و آئینی مندائیان می‌باشد. در این کتاب نمازهای روزانه مندائی نوشته شده‌است. همچنین این کتاب به بیان آداب طهارت و وضو نیز می‌پردازد. کتاب انیانی که به خط و زبان مندائی نو می‌باشد در سال ۱۹۵۹ توسط لیدی دارور به زبان انگلیسی ترجمه شد.
پوپر در مارس ۱۹۹۱ به هفت قتل متهم و مجرم شناخته شد و به هفت بار حبس ابد محکوم شد. زمانی که پوپر در زندان بود، مذهبی شد و در ژوئن ۱۹۹۳ با یک زن کانادایی-یهودی از خانواده ای از فعالان کاخ ازدواج کرد. پوپر و همسرش ملاقات‌های زناشویی داشتند و صاحب سه فرزند شدند. در سال ۱۹۹۹، با عفو ریاست جمهوری، مجازات وی به ۴۰ سال زندان کاهش یافت. پوپر ابتدا در زندان ماسیاهو زندانی شد و در سلول تورانی، یک سلول ویژه برای زندانیان مذهبی قرار گرفت. زندانیان آنجا سه بار در روز دعا می‌کنند و بیشتر روز را به مطالعه تورات و دیگر متون مقدس می‌گذرانند.
برخی منابع ادعا کرده‌اند که کتاب مقدس بجوران مانند کتاب صارلی‌ها و شبک‌ها به زبان فارسی است. این در حالی است که کتاب مقدس دین شبک به نام بویروق یا کتاب المناقب به زبان ترکی ترکمن‌های عراق نوشته شده‌است، و از وجود متون مقدس در میان صارلی‌ها هیچ اطلاعاتی در دست نیست.
امروزه عهد قدیم پروتستان دارای ۳۹ کتاب است که به علت تفاوت تقسیم‌بندی این تعداد با تعداد کتاب‌های تنخ یکسان نیست؛ کلیسای کاتولیک روم ۴۶ کتاب را به عنوان عهد قدیم مقدس می‌شناسد. اصطلاح «متون مقدس عبری» معادل عهد قدیم پروتستان‌ها است و نه عهد قدیم کاتولیک‌ها چرا که عهد قدیم کاتولیک‌ها حاوی متون مقدس عبری و متون اضافی دیگری است. هم پروتستان‌ها و هم کاتولیک‌ها دارای شرع عهد جدید با ۲۷ کتاب هستند.
این انجیل جعلی ("انجیل اسلامی") که در قرن 20 (سال 1979) نوشته شده، همچون "انجیل برنابا"، هیچگاه توسط مسیحیان جزو متون مقدس به شمار نمی‌آید.
انجیل برنابا که از نظرات مختلف شباهت‌های زیادی به اعتقادات مسلمانان دارد، پیامبر اسلام را به گونه‌ای تأمل‌برانگیز بشارت می‌دهد. این کتاب احتمالاً در یک فضای اسلامی نگاشته شده و همچنین به دلیل داشتن اشکالات تاریخی و نبود نسخه‌های تاریخی از آن تا قبل از قرن ۱۳ میلادی، توسط مسیحیان جزو متون مقدس قلمداد نمی‌شود. از سوی برخی محققان مسلمان -همچون دکتر شبیر علی- نیز به اصالت این انجیل به دیدهٔ تردید نگاه شده است.