کاروس
معنی کلمه کاروس در لغت نامه دهخدا

کاروس

معنی کلمه کاروس در لغت نامه دهخدا

کاروس. ( اِخ ) امپراطور روم که امپراطوری او پس از قتل «پروبوس » توسط سربازان اعلام گردید وی جهانداری فعال و مجرب بودو از سال 282 تا 283 م. حکومت کرد. کریستن سن نویسد:در زمان سلطنت وهرام دوم ( 293 - 276 م. ) پسر وهرام اول مجدداً جنگ ایران و روم درگرفت. کاروس قیصر روم تا تیسفون پیش آمد اما در اثر مرگ ناگهانی او رومیان عقب نشستند و در سال 283 معاهده منعقد شد که بموجب آن ارمنستان و بین النهرین بتصرف رومیان درآمد، واگذاری این دو ایالت از طرف شاهنشاه در وقتی که دشمن ضعیف شده بود بی علت نبود زیرا که در این وقت خبر طغیان خطرناکی را در مشرق کشور شنید و مجبور به مصالحه با رومیان گردید. ( ایران در زمان ساسانیان چ 2 ص 252 ).

معنی کلمه کاروس در فرهنگ فارسی

مارکوس اورلیوس امپراتور روم ( جل . ۲۸۲ - ف . ۲۸۳ م . ) پس از قتل پروبوس وی بامپراتوری رسید . او پادشاهی فعال و محبوب بود . در زمان شاهنشاهی بهرام دوم ساسانی ( ۲۹۳ - ۲۷۶ ) مجددا میان روم و ایران جنگ در گرفت . کاروس تا تیسفون پیش آمد اما بر اثر فوت ناگهانی او رومیان عقب نشستند و در ۲۸۳ م . معاهده ای بین طرفین منعقد شد که بموجب آن ارمنستان و بین النهرین بتصرف رومیان در آمد . واگذاری این دو ایالت از طرف شاهنشاه - در وقتی که دشمن ضعیف شده بود - بی جهت نبود زیرا در این وقت خبر طغیان خطرناکی را در مشرق کشور شنید و بمصالحه با رومیان مجبور شد .

معنی کلمه کاروس در فرهنگ اسم ها

اسم: کاروس (پسر) (کردی) (تلفظ: karus) (فارسی: کاروس) (انگلیسی: karus)
معنی: گیاهی خوشبو

معنی کلمه کاروس در دانشنامه عمومی

کاروس با نام کامل مارکوس اورلیوس کاروس ( به لاتین: Marcus Aurelius Carus ) ( زادهٔ حدود ۲۳۰ - درگذشتهٔ ۲۸۳ ) امپراتور روم برای مدت کوتاهی از ۲۸۲ تا هنگام مرگش در ۲۸۳ بود.
در سال ۲۸۳ میلادی کاروس امپراتور روم میان رودان را فتح می کند اما سپاهیانش پس از مرگ او بلافاصله آن سرزمین را ترک می کنند.
اطلاعات زیادی در مورد اصلیت کاروس در دست نیست. بیشتر منابع زادگاه او را ناربو ذکر کرده اند و با نگاه به اینکه او درهنگام رسیدن به امپراتوری در ۲۸۲ دارای دو فرزند بالغ و یک نوه بوده است، چنین تخمین زده می شود که در حدود ۲۳۰ زاده شده باشد. همچنین نام واقعی او پیش از جلوس احتمالاً مارکوس نومریوس کاروس ( به لاتین: Marcus Numerius Carus ) بوده است.
کاروس فرماندهٔ گارد محافظان پروبوس بود که پس از کشته شدن او به دست سربازانش در سپتامبر یا اکتبر ۲۸۲، از سوی سپاهیان به عنوان امپراتور جدید روم برگزیده شد. برخی منابع نیز چنین روایت کرده اند که کاروس خود علیه پروبوس طغیان کرده بود. پس از این انتخاب کاروس نیز همچون فرمانروایان پیشین خود نام مارکوس اورلیوس را به عنوان لقب امپراتوری خویش برگزید.
کاروس کمی پس از رسیدن به قدرت عنوان سزار را به پسر خود کارینوس اعطا و او را به عنوان نایب السلطنهٔ خود معرفی نمود. پس از آن به سرعت علیه اقوام سرمتی و قبایل ژرمانی کوادی وارد جنگ شد و پس از پیروزی بر آنان به «ژرمانیکوس ماکسیموس» ( به لاتین: Germanicus Maximus ) ملقب گردید. سپس با هدف گرفتن انتقام آمادهٔ جنگی عظیم با ایرانیان شد و همراه با پسر کوچکترش نومریان که در این زمان به او نیز عنوان سزار را اعطا داشته بود به سوی مرزهای شرقی حرکت کرد و کارینوس که اینک عنوان آگوستوس را داشت برای مراقبت از استان های غربی در گل باقی ماند.
کاروس سرانجام در سال ۲۸۳ پس از میلاد به ایران حمله کرد و توانست پیروزی بزرگی را به دست آورد. او تهاجم خود را بنا بر نوشته های سیدونیوس آپولیناریس از ارمنستان آغاز نمود و پس از آن از رود دجله گذر کرد. بهرام دوم، پادشاه ساسانی که درگیر منازعات داخلی بود نتوانست ارتش هماهنگی را برای مقابله با کاروس گرد آورد و او همراه با لشگریانش وارد تیسفون، پایتخت پادشاهی ساسانی شد. این پیروزی برای رومیان به منزلهٔ انتقام شکست هایشان از ایرانیان در سال های پیشین بود و کاروس در این زمان خود را «پرسیکوس ماکسیموس» ( به لاتین: Persicus Maximus ) نامید.

جملاتی از کاربرد کلمه کاروس

جهان جوی کاروس شد جانشین سوی تیسفون اندر آمد به کین
نخستین درس توابع حقیقی نسخهٔ ویراستهٔ یکی از تک‌نگاشت‌های ریاضیاتی کاروس در مورد آنالیز حقیقی است. این کتاب توسط را رالف فیلیپ بواس نوشته و پسرش هارولد بواس آن را روزآمد کرده‌است. این کتاب با ترجمهٔ کاوه لاجوردی از سوی نشر علمی و فرهنگی منتشر شده‌است.