پنجاب

پنجاب

معنی کلمه پنجاب در لغت نامه دهخدا

پنجاب. [ پ َ ] ( اِخ ) سرزمین پنج رود میان رود سند ( از غرب ) و جمنا ( از شرق ) و پنج رود به نامهای جهلم ، جناب ، راوی ، بئاس ، ساتلج آن را مشروب می سازد.دشتی است آبرُفتی و هموار. نام یکی از ایالات شمال غربی هندوستان و جنوب شرقی ایران است و با گنگ ناحیتی تشکیل میدهد که از قدیم به ثروت طبیعی و کثرت محصولات معروف و از همان قرون اولیه جلب نظر ملل متمدنه را کرده و آن جزو ایالات ایران قدیم بود. اسکندر مقدونی و بعض فاتحان دیگر عزم تصرف این ناحیه را کرده اند و پنجاب بمعنی پنج رود است یعنی ناحیتی که از شعب سند مشروب میشود و دارای 21 میلیون سکنه و پایتخت آن لاهور است و شهرهای مهم آن امریت سر، راول پندی ، دهلی و محصول آن غلات و برنج و پنبه است. در قاموس الاعلام ترکی آمده است : پنجاب نام خطه ای وسیع از هندوستان شمالی که از رود سند مشروب میشود و چون آن مرکب از پنج نهر است از این رو خطه مزبور را پنجاب خوانده اند. موقع و حدود و مساحت پنجاب :
پنجاب عبارتست از قسم اوسط انحرافی که از دامنه های سفلی جبال هیمالیا تشکیل شده است و از شمال محدود است به کشمیر و قسمتی از افغانستان و از غرب افغانستان و بلوچستان و از گوشه غرب جنوبی خطه بمبئی و قسمتی از خطه سند و از جانب جنوب راجپوتاناو از جانب شرق و شمال شرقی مملکت تبت. طول اعظم آن که از شمال غربی بجنوب شرقی کشیده میشود 900 و عرض اعظم آن 835 هزار گز است و واقع است در میان 27 درجه و 39 دقیقه و 35 درجه و 2 دقیقه عرض شمالی و 67 درجه و 15 دقیقه و 76 درجه و 44 دقیقه طول شرقی. مساحت سطح آن 368921 کیلومتر مربع است و پیش از این 272161 کیلومتر از این ناحیت در تحت اداره انگلیس و 92760 کیلومتر در تحت سلطه حکومتهای نیم مستقل محلی بود.
شکل طبیعی جبال وانهار: تنها قسمتی از شمال شرقی پنجاب به پشت جبال هیمالیا میرسد و نقاط مرتفع جبال نامبرده در داخله کشمیر واقع گشته ، و قسمت های تحتانی دامنه ها، داخل پنجاب است در حدود شمال غربی این قطعه دامنه های کوه سلیمان است و این طرف ارتفاع متوسط دارد. قسم اعظم این سرزمین عبارت است از صحراها و دشتهای کم شیب. رودهای پنجگانه ای از دامنه های هیمالیا سرچشمه گرفته از شمال شرقی رو به جنوب غربی روان میشوند و سرزمین پهناورپنجاب را سیراب میسازند. بزرگترین آنها نهر سند است که غربی ترین آنهاست و رودهای دیگر توابع آنند و آنها عبارتند از جهلم ، تهین آب ، راوی ، ساتلج و این چهاررود به هم درآمیخته به رودخانه سند میریزند و با سند به سرزمین پنجاب درمی آیند بستر این رودها چندان عمق ندارد و غالباً تبدیل مجرا میدهند. سه رود اولی از کشمیر می آید و دو دیگر از داخل کشور سرچشمه میگیردو بدین ترتیب خطه پنجاب کاملاً تابع شیب عمان است ولی از حوضه گنگ هم که تابع شیب خلیج بنگاله است چندان دور نیست در حد شرقی آن رود جمنا جریان دارد که تابع رود گنگ است این خطه دریاچه بزرگ ندارد ولی دریاچه های کوچک و مردابهای آن متعدد است بعضی از دریاچه های مصنوعی آن که در جوار بتخانه ها احداث شده بحدی بزرگ است که بشمار دریاچه های طبیعی درمی آیند. در بین رودهای آن مجراهای بسیار دیده میشود. پاره ای از آنهادر عصر ملوک اسلامی و برخی نیز در زمان انگلیس ها احداث شده است.

معنی کلمه پنجاب در فرهنگ فارسی

منبع رود جیحون از کوههای تبت است و در حدود بدخشان جریان دارد . در حدود ختلان و وخش پنچ آب دیگر بزرگ بدو پیوندد و آن موضع را پنج آب خوانند.
معبری از جیحون

معنی کلمه پنجاب در دانشنامه عمومی

پنجاب (جماعت). پنجاب جماعت و شهرکی در جنوب غربی کشور تاجیکستان است که در ناحیهٔ همدانی ولایت ختلان قرار دارد. جمعیت این جماعت ۷۶۶۹ است.

معنی کلمه پنجاب در دانشنامه آزاد فارسی

پنجاب (پاکستان). پَنْجاب (پاکستان)
دانشگاه هنر پَنْجاب
(نام سابق: پنجاب غربی۱) ایالتی در شمال شرقی پاکستان، با ۲۰۵,۳۴۴ کیلومتر مربع مساحت، و ۷۲,۳۰۰,۰۰۰ نفر جمعیت (۱۹۹۳). تقریباً نیمی از جمعیت پاکستان در این ایالت زندگی می کنند. مرکز آن لاهور۲ است. کشت گندم آبی در این ایالت رواج دارد. ایالت مزبور شامل جلگۀ آبرفتی۳ نیمه خشکی است که رود سِند۴ و ریزابه های آن، جهلوم۵؛ چناب؛ راوی۶؛ و ساتلج۷، آن را آبیاری می کنند. در شمال آن دامنه ۸های هیمالیا۹ واقع شده است و کوه های سالت رنج۱۰ (دارای ذخایر نفت) بین درّه های جهلوم و سند قرار دارند. ویرانه های تمدن درّۀ سند۱۱ (۱۶۰۰ـ۲۵۰۰پ م) نیز در این ایالت دیده می شود. زبان های اصلی این ایالت پنجابی۱۲ و اردو۱۳، و دین اصلی آن اسلام است. این ایالت در ۱۹۴۷ به هنگام تقسیم هند و تشکیل پاکستان با نام پنجاب غربی تأسیس شد. اسلام آباد، پایتخت پاکستان، در این ایالت قرار دارد. شهرهای مهم آن عبارت اند از مولتان۱۴، فیصل آباد، و راولپندی۱۵.
Western PunjabLahorealluvial plainIndus RiverJhelumRaviSutlejfoothillHimalayanSalt RangIndus Valley CivilizationPunjabiUrdumultanRawalpindi
پنجاب (سرزمین تاریخی). پَنْجاب (سرزمین تاریخی)
به معنی سرزمین پنج رود، شامل رودهای جهلوم، چناب، راوی، بئاس، ساتلج. ایالت سابق هند بریتانیا بود. در ۱۹۴۷ به دو بخش پنجاب غربی (پنجاب پاکستان) و پنجاب شرقی (پنجاب هند) تقسیم شد. بریتانیا پس از جنگ های سیک (۱۸۴۵ـ۱۸۴۶ و ۱۸۴۸ـ۱۸۴۹) پنجاب را به متصرفات خود افزود. ایرانیان، اسکندر مقدونی، افغان ها، اعراب، سلاطین مغول هند، سیک ها، و انگلیسی ها در طول تاریخ بر این سرزمین حکومت کرده اند.
پنجاب (هند). پَنْجاب (هِند)
معبد طلایی، آمریتسار، پَنْجاب
ایالتی در شمال غربی هند، هم مرز پاکستان، با ۵۰,۳۶۲ کیلومتر مربع مساحت و ۲۴,۴۷۵,۰۰۰ نفر جمعیت (۲۰۰۱). مرکز آن چندیگره۱ و بزرگ ترین شهر آن آمریتسار۲ است. تولید پارچه و چرخ خیاطی، کشت گندم، برنج، شکر، ذرت، ارزن، جو، و پنبه در این ایالت رواج دارد. رودهای ساتلج۳ و بئاس۴، ریزابه های سِند۵، در جلگه ای آبرفتی۶ با شیب ملایم جریان دارند که بخش عمدۀ ایالت را تشکیل می دهد. پنجاب ناحیه ای عمدتاً کشاورزی است که غلات از طریق کشت آبی در آن پرورش می یابد. ویرانه هایی از تمدن درۀ سِند۷ (۱۶۰۰ـ۲۵۰۰پ م) در پنجاب برجا مانده است. شهر های مهم آن عبارت اند از آمریتسار، جلندهر۸، فریدکوت۹، و لودیانا۱۰. زبان اصلی این ایالت پنجابی۱۱، و ادیان عمدۀ آن سیک۱۲ و هندو است. ناآرامی های ۱۹۱۹ به شورش های پنجاب (معروف به کشتار آمریتسار۱۳) انجامید. ایالت کنونی با تقسیم هند در ۱۹۴۷ تشکیل شد. پنجاب هند۱۴ بعدها به سه منطقه تقسیم شد: هیماچال پرادش۱۵، پاتیالا و اتحادیه ایالت های پنجاب شرقی۱۶، و ایالت پنجاب شرقی۱۷. در ۱۹۵۶، دو ایالت اخیر ادغام شدند و پنجاب هند را تشکیل دادند، که در ۱۹۶۶ براساس خطوط زبانی به سه ایالت هیماچال پرداش و هاریانا۱۸ با اکثریت جمعیت هند، و ایالت پنجاب تشکیل شد، که ۶۰ درصد از جمعیت آن سیک های پنجابی زبان اند. مرکز ایالت های هریانا و پنجاب شهر چندیگره است.
ChandigarhAmritsarSutlejBeasIndusalluvial plainIndus Valley CivilizationJalandharFaridkotLudhianaPunjabiSikhAmritsar MassacreIndia PunjabHimachal PradeshPatiala and East Punjab States UnionEast PunjabHaryana

معنی کلمه پنجاب در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] پَنْجاب، سرزمینی باستانی در شمال غربی شبه قاره هند می باشد.
نام فارسی پنجاب به معنای ۵ رود ترجمه واژه سنسکریت (پنجه نده) است که پس از چیرگی مسلمانان بر این سرزمین بر آن اطلاق شد.
← اسامی پنج رودخانه
یافته های باستان شناختی دیرینگی این سرزمین را به دوره نوسنگی می رساند. افزون برآن بقایای برجای مانده از خانه های آجری و نظام پیشرفته آبیاری و کشاورزی در پنجاب بیانگر آن است که به تمدن سند مربوط است.
← ۳۰۰۰ سال قبل میلاد
امروزه پنجاب با ۷۰۶‘۲۵۵ کم ۲ وسعت میان پاکستان و هندوستان تقسیم شده است.
← پنجاب پاکستان
...

جملاتی از کاربرد کلمه پنجاب

زمان شاه در 13 سپتامبر 1845 در لودیانا درگذشت. او در مزار احمد الفاروقی السیرهندی در سیرهیند، پنجاب (هند) به خاک سپرده شده است.
شعبه‌های بین‌المللی بانک ملی پنجاب در شهرهای دبی، امارات، کابل، اسلو، آلماآتی و شانگهای مستقر می‌باشند.
خاک پنجاب از دم او زنده گشت صبح ما از مهر او تابنده گشت
سوی پنجاب از فرمودهٔ شاه برت رفت و سترگن نیز به همراه
امپراتوری سیک از قدرت‌های عمده در شبه‌قاره هند که تحت رهبری رانجیت سینگ که این امپراتوری را پیرامون منطقه پنجاب تأسیس کرد ظهور کرد. این امپراتوری از ۱۷۹۹ با تسخیر لاهور به دست رانجیت سینگ شروع شد و تا ۱۸۴۹ ادامه داشت. این امپراتوری بر بنیان خالصه از تجمیع مثل‌های سیک شکل گرفت. این امپراتوری در اوج خود از تنگه خیبر در غرب تا غرب تبت در شرق و از میتانکوت در جنوب تا کشمیر در شمال وسعت داشت. این امپراتوری به چهار استان تقسیم می‌شد: لاهور که پایتخت سیک‌ها شد؛ مولتان؛ پیشاور، کشمیر. امپراتوری سیک دارای تنوع مذهبی، با جمعیت تخمینی ۴٫۵ میلیون نفر در سال ۱۸۳۱ بود. امپراتوری سیک آخرین منطقهٔ مهم شبه قاره بود که توسط بریتانیایی‌ها فتح شد.
در نتیجه پژوهشی که در ایالت پنجاب پاکستان انجام شد، مشخص شده است که برای زنان، مادری نه تنها منبع موقعیت و قدرت است، بلکه تنها راه تضمین امنیت زناشویی زنان است. همچنین زنان نسبت به مردان با پیامدهای روانی، اجتماعی، عاطفی و جسمی شدیدتری از بی‌فرزندی مواجهند.
زمان شاه درانی فرزند تیمور شاه درانی به دنیا آمد. با این حال تاریخ تولد او مورد بحث است. فیض محمد سال 1767 را به عنوان تاریخ تولد خود، در حالی که نوئل کریمی سال 1770 را به عنوان تاریخ تولد خود آورده است. زمان شاه همیشه دوست داشت با فتوحات خود در پنجاب از پدرش تیمورشاه درانی پیروی کند، اما تیمورشاه درانی اجازه نداد و زمان شاه خیلی زود در کودکی علاقه مند شد شبیه پدربزرگش احمدشاه درانی باشد. رویای فتح هندوستان را در سر می پروراند، اما هیچ کمکی به او نمی رساند، زیرا پدرش به او اجازه نمی دهد که در لشکرکشی های خود بیاید. زمان شاه درانی در سال 1793 پس از مرگ پدرش تیمور شاه درانی تاج و تخت درانی را به دست گرفت.
ابر کفش که نایب دریای رحمتست پنجاب را زمرحمت آبی بجوی داد
که آمد خال برت از مللک پنجاب به جسرت گفت کای رای ظفریاب
به گفته مورخ معاصر، سی.جی. برونر، این استان احتمالاً — هر زمان که صلاحیت قضایی ایجاد می‌شد — مناطق رودخانه سند از جمله بخش جنوبی پنجاب را شامل می‌شد.
حرف رومی در دلم سوزی فکند آه پنجاب آن زمین ارجمند
واژه پنجاب ترکیبی از دو واژهٔ فارسی پنج و آب و به معنی «سرزمین پنج رود» است. که توسط فاتحان آسیای مرکزی که امپراتوری گورکانیان هند را بنا نهادند به این منطقه داده شد. نام قدیمی ثنگوش به معنای سرزمین «صد گاو»، احتمالاً برابر است با سرزمین هفت رود که امروزه برابر با همان پنج رود است، و با پنجاب برابری می‌کند.
ز پنجاب تا مرز چین و تتار به یونانیان مانده ‌بد یادگار
سپه را به پیشاور اندر گذاشت ازو کشته پنجاب بیت‌الحزن
خلاصه گرفتند پنجاب و سند مسخر نمودند تا بحر هند
بفرمود رو شهر هندوستان به پنجاب رو توی آن بوستان
ز پنجاب خسرو به دهلی شتافت مدد خواسته ز ایزد ذوالمنن
بخش هزاره ۱۸٬۰۱۳ کیلومتر مربع پهناوری دارد و از شمال و شرق به مناطق شمالی و کشمیر آزاد محدود می‌شود، در جنوب ناحیه پایتختی اسلام‌آباد و ایالت پنجاب قرار دارد، در حالی که در غرب خیبر پختونخوا واقع شده‌است. رودخانه سند از تقسیم سرحد در خط شمال به جنوب می‌گذرد و بیشتر مرز غربی تقسیم را تشکیل می‌دهد.
ابوهر یکی از شهرهای ایالت پنجاب در غرب هند و در همسایگی با پاکستان است که بر طبق سرشماری سراسری هند در سال ۲۰۰۱، ۱۴۵٬۲۳۸ نفر در آن زندگی می‌کنند.