واجب عینی
معنی کلمه واجب عینی در فرهنگ فارسی
معنی کلمه واجب عینی در دانشنامه آزاد فارسی
در فقه، امر واجبی است که هر مکلّفی، موظف به انجام دادن آن است، به گونه ای که با انجام دادن عدّه ای، تکلیف از دیگران ساقط نمی گردد؛ مثلاً هر مکلّفی موظف به اقامۀ نماز است و هر فردی با ترک نماز، جداگانه کیفر خواهد شد. و به دیگر سخن، با اقامۀ نماز از سوی بعضی، وجوب نماز از عهده دیگران ساقط نمی شود. نیز ← واجب_(فقه)
معنی کلمه واجب عینی در دانشنامه اسلامی
واجب عینی، مقابل واجب کفایی ، عملی است که بر تمام مکلفان واجب می باشد، به گونه ای که با انجام دادن بعضی، از عهده دیگران ساقط نمی گردد، مانند: نمازهای یومیه و روزه ماه رمضان .
نکته
گفته شده اطلاق صیغه «افعل» اقتضا می کند که واجب عینی باشد، زیرا عقل حکم می کند با انجام عمل توسط یک یا چند شخص، تکلیف از دیگران ساقط نمی گردد و امتثال امر لازم است.
[ویکی شیعه] واجب عینی گونه ای از واجبات دینی که انجام آن از شخص مُکَلَّف خواسته شده است و صرف انجام آن از هر شخصی کافی نیست. نماز، روزه، خُمس و اکثر عبادات جزو واجبات عینی هستند. واجب عینی در مقابل واجب کفایی قرار دارد.
واجب عینی گونه ای از احکام الزامی شرعی است که مخاطب آن شخص مکلف است و بر هر مکلفی به صورت مستقل واجب است. فرد مکلف نمی تواند به امید انجام آن واجب از سوی دیگران، تکلیف خود را رها کند. نماز، روزه، حج، خمس، زکات و بسیاری دیگر از عبادات جزو واجبات عینی هستند
واجب عینی در مقابل واجب کفایی قرار دارد که مخاطب آن شخص خاصی نیست. و از نظر شارع هر کسی که آن را انجام دهد کافی است. بنابر این با انجام عمل توسط برخی مکلفین، وجوب از دیگران برداشته می شود، مانند جهاد و دفن میت. واجبات کفایی مربوط به مصالح عمومی جامعه است و انجام خود آن عمل اهمیت دارد، بر خلاف واجبات عینی که انجام عمل از فرد خاص مهم است.
جملاتی از کاربرد کلمه واجب عینی
اینکه مسلمانی خودش را در میان دشمنان اسلام منفجر میکند این دفاع و نوعی شهادت است… جهاد در راه خدا واجبِ کفایی است ولی اگر به سرزمین مسلمانان حمله شود این جهاد واجب عینی میشود. و اینجاست که عملیات استشهادی از برترین واجبات و بهترین شکل فداکاری در اسلام است.