پلدشت
معنی کلمه پلدشت در فرهنگ فارسی
معنی کلمه پلدشت در دانشنامه عمومی
پل پلدشت - شاه تختی در محدودهٔ مرز ایران و جمهوری خودمختار نخجوان با عنوان پل دوستی با حضور پرویز داوودی معاون اول رئیس جمهوری و الهام علی اف رئیس جمهوری آذربایجان در سال ۱۳۸۶ افتتاح شد. ایران و جمهوری خودمختار نخجوان دارای ۱۲۵ کیلومتر مرز مشترک آبی در استان آذربایجان غربی هستند که تردد بین دو سوی مرز از طریق این پل انجام می گیرد.
پلدشت در کناره رود مرزی ارس واقع شده است. این بخش ناحیه ای جلگه ای و شنزار می باشد و قسمتی از آن کوهستانی است. هوای آن نسبت به دیگر بخش ها گرمتر است. رود زنگبار نیز دقیقاً از مرکز شهر می گذرد و به ارس می ریزد. بر خلاف ماکو که دارای طبیعتی کوهستانی است، پلدشت دارای آب و هوای نیمه خشک است. زمستان بسیار سرد و تابستان نیز گرم است. این شهر در یک دشت مسطح مابین دو دشت شیبلو و زنگنه واقع شده است. نام این شهر هم از این مورد نشات گرفته است. البته آن سوی رود ارس، کاملاً کوهستانی است که این خود یکی از موارد جالب و دیدنی این منطقه به حساب می آید. حاشیه رود ارس ( آراز ) در اطراف این شهر پوشیده از جنگل است که زیبایی خاصی به آن داده است. ضمناً محیط مناسبی برای چرای حیوانات به حساب می آید. پلدشت شامل سه دهستان: چایباسار جنوبی ( ۱۳۷۹ کیلومتر مربع وسعت ) ، گجلرات ( ۸۷۰ کیلومتر مربع وسعت ) و در سال ۱۳۶۵ مجموعاً شامل ۱۶۵ آبادی بوده است.
معنی کلمه پلدشت در دانشنامه آزاد فارسی
(یا: عرب) شهری در شمال استان آذربایجان غربی، شهرستان ماکو، و مرکز اداری بخش پُلدَشت. با ارتفاع ۸۰۰ متر، در منطقه ای کوهستانی، در ۲۰۵کیلومتری شمال ارومیه و ۴۸کیلومتری شرق شمالی ماکو، سر راه ماکو به سدارس و جلفا و نیز ماکو به شاه تختی (جمهوری آذربایجان)، قرار دارد. رودخانۀ ارس از کنار آن می گذرد. اقلیم این شهر معتدل، از نظر بارندگی جزو نواحی نیمه خشک، و جمعیت آن ۸,۶۷۲ نفر است (۱۳۸۵). پنبه، توتون، و دانه های روغنی از محصولات کشاورزی آن است.
معنی کلمه پلدشت در دانشنامه اسلامی
این بخش از شمال و خاور به جمهوری آذربایجان، از جنوب به شهرستان خوی، و از باختر به بخش های مرکزی و شوط از شهرستان ماکو محدود است. بخش پلدشت شامل یک شهر، ۴ دهستان به نام های چایپاسار شرقی، زنگبار، گچلرات شرقی و گچلرات غربی، و ۸۴ آبادی دارای سکنه است. رودخانه مرزی ارس از نواحی شمالی این بخش می گذرد. سد بزرگ ارس نیز که در ۱۳۵۰ش/۱۹۷۱م به بهره برداری رسید، در محدوده بخش پلدشت جای دارد. رود دیگری که از باختر تا خاور این بخش را آبیاری می کند، زنگمار (زنگبار یا ماکوچای) است که در شهر پلدشت به ارس می پیوندند.
← آب و هوا
شهری در خاور شهرستان ماکو، در شمال استان آذربایجان غربی می باشد.
← موقعیت جغرافیایی
از دیرینگی این شهر آگاهی های چندانی در دست نیست.
← تغییر نام در سال ۱۳۱۶
...
جملاتی از کاربرد کلمه پلدشت
آغاتلوق روستایی از توابع بخش پلدشت و در شهرستان ماکو استان آذربایجان غربی ایران است.
بخش مرکزی شهرستان پلدشت یکی از بخشهای تابعه شهرستان پلدشت در استان آذربایجان غربی است.
بخش ارس یکی از بخشهای تابعه شهرستان پلدشت در استان آذربایجان غربی است.
شهرستان چایپاره با مساحتی حدود ۱۰۶۳ کیلومتر مربع در شمال شرقی شهرستان خوی و یکی از شهرستانهای شمال غربی استان میباشد، شهرستان چایپاره از سمت شمال به شهرستان شوط از سمت غرب به چالدران از سمت جنوب به بخش ایواوغلی و از سمت شرق به شهرستان پلدشت و شهرستان مرند منتهی میشود که ۲۶۷۶۷ نفر جمعیت شهری و ۲۰۵۲۵ نفر جمعیت روستایی را در خود جای دادهاست.
اینچهدرهسی، روستایی است از توابع بخش پلدشت و در شهرستان ماکو استان آذربایجان غربی ایران.
شهرستان شوط یکی از شهرستانهای شمالی استان آذربایجان غربی در شمال غرب ایران است. مرکز سیاسی و اداری این شهرستان شهر شوط است. شهرستان شوط سیاسیترین و محرومترین شهرستان در استان آذربایجان غربی است. جاده ابریشم، بزرگراه ترانزیتی تبریز-بازرگان و کریدور بزرگراهی بازرگان–بندر امام خمینی موسوم به کریدور غرب کشور از این شهرستان عبور میکند. شهرستان شوط از لحاظ وسعت هفدهمین اما از حیث تراکم و رشد جمعیت چهاردهمین شهرستان استان آذربایجان غربی است و به همراه شهرستانهای ماکو و پلدشت، منطقه آزاد ماکو را تشکیل میدهد و یک نماینده از حوزه انتخابیه ماکو و شوط و پلدشت و چالدران در مجلس شورای اسلامی دارد.
جلالی نام یکی از ایلهای کرد ایران در شمال استان استان آذربایجان غربی در شهرستانهای ماکو ،شوط ،پلدشت ،چایپاره ،چالدران و خوی است. داستانهای مختلفی در خصوص ایل جلالی روایت شده است اما آنچه مسلم است، این ایل از ایلات بزرگ کرد ایران در استان آذربایجان غربی و جزء ده ایل بزرگ ایران بشمار میآید و زبان گفتاری این ایل کردی کرمانجی است. امروزه بیشتر اعضای ایل جلالی یکجانشین شده و در شهرهای ارومیه، خوی، ماکو، چالدران، چایپاره، پلدشت ساکن شدهاند.
آقامیرکندی، روستایی است از توابع بخش پلدشت و در شهرستان ماکو استان آذربایجان غربی ایران.
ایلانلو، روستایی است از توابع بخش پلدشت و در شهرستان ماکو استان آذربایجان غربی ایران.
تا قبل از سال ۱۳۶۸ دهستان شوط زیر نظر بخش پلدشت (قبل از انقلاب بخش شاهآباد) شهرستان ماکو بود که در این سال با تصویب هیئت دولت به بخش شوط شهرستان ماکو ارتقا یافت. این بخش با مصوبه هیئت دولت در آذرماه سال ۱۳۸۶ از شهرستان ماکو منتزع و به شهرستان ارتقا پیدا کرد.