ماهی تن
معنی کلمه ماهی تن در لغت نامه دهخدا

ماهی تن

معنی کلمه ماهی تن در لغت نامه دهخدا

ماهی تن. [ ت َ ] ( ص مرکب ) دارای بدن نرم و لطیف.که اندامی ظریف و لغزان چون ماهی دارد :
همه ماهی تن آورده به کف جام صدف
من نهنگم نه حریف صدف ایشانم.خاقانی.

معنی کلمه ماهی تن در فرهنگ فارسی

دارای بدنی نرم و لطیف

معنی کلمه ماهی تن در دانشنامه عمومی

تون یا تونه نام چند نوع ماهی بزرگ اقیانوسی از خانواده تون ماهیان ( به انگلیسی: Scombridea ) است. این نوع ماهی سریع شنا می کند و سرعت حرکت آن به ۷۰ کیلومتر بر ساعت می رسد. بعضی از انواع تن خونگرم می باشند. برخلاف انواع دیگر ماهی ها که گوشت سفید دارند، ماهی تن گوشت صورتی یا قرمز تیره دارد. علت قرمزی گوشت آنها، میزان زیاد میوگلوبین ( پروتیین محتوی آهن قرمز در عضله ) ، در بافت های ماهیچه است. گوشت ماهی تن دارای پروتئین و ویتامین های بسیاری است. و نسبت به مابقی ماهی های پولکی دارای کمترین چربی و بیشترین ویتامین می باشد.
بیشتر ماهیان تن در دریاهای گرم زندگی می کنند، ولی بسیاری از آنان در فصل تابستان به آب های شمالی کره زمین سفر می کنند. ماهی تن انواع مختلفی دارد بطوری که بعضی گونه های آن به طول شش متر و در بعضی دیگر تا ۴۰ سانت نهایت رشد آنهاست. یکی از انواع ماهی تن «بال ماهی آبی» است که حدود ۳ متر طول دارد. الباکور از انواع دیگر ماهی تن هستند. برخی از انواع بزرگتر ماهی تن مانند بلوفین می توانند حرارت بدنشان را با فعالیت های ماهیچه ای بالاتر از دمای آب ببرند. این کار به آنها کمک می کند که بتوانند در آب های سرد زنده بمانند. ماهی تن، ماهی ای است که در اکثر کنسروهای ماهی از آن استفاده می کنند.
معنی کلمه ماهی تن در فرهنگ فارسی
معنی کلمه ماهی تن در دانشنامه عمومی
معنی کلمه ماهی تن در دانشنامه آزاد فارسی
جملاتی از کاربرد کلمه ماهی تن

معنی کلمه ماهی تن در دانشنامه آزاد فارسی

ماهیِ تُن (tuna)
ماهیِ تُن
هر یک از ماهیان استخوانیدریایی، از خانوادۀ قبادماهی، به ویژه جنس Thunnus. ماهی تُن، ماهی شیلاتی معروفی است. تُن آلباکور Thunnus alalunga، تُن باله آبیThunnus thynnus، و تُن زردبالهThunnus albacares گونه های مهم شیلاتی آن اند. تُن ماهیان به صورت گروه های تولیدمثلی گردهم می آیند و به آب های ساحلی مهاجرت می کنند. این ماهیان را از این محل ها به فراوانی صید می کنند. افزایش استفاده از تورهای انتظاری در اقیانوس آرام که دلفین ها، لاک پشتان و دیگر موجودات دریایی را نیز به همراه صید ماهی می کشد، موجب برپایی تظاهرات اعتراض آمیز حامیان محیط زیست شد. کنسروهایی که روی آن ها واژه دوستدار دلفین ذکر شده است، دارای ماهی تُنی اند که با تور انتظاری صید نشده است. تایلند مهم ترین کشور واردکنندۀ تُن و مرکز مهم کنسروسازی است. صید بی رویه سبب کاهش ذخایر تُن در سراسر جهان شده است. علی رغم برقراری سهمیۀ صید در استرالیا در دهۀ ۱۹۸۰، این کشور از ۱۹۹۰ تا ۱۹۹۱، ۵هزار تن تُن باله آبی جنوبی صید کرده است که بیشترین میزان از ۱۹۶۲ به بعد است. ممکن است این گونه در معرض انقراض باشد. ذخایر تُن در اقیانوس اطلس از ۱۹۷۰ تا ۱۹۹۲ حدود ۹۰ درصد کاهش یافت. ماهی تُن ممکن است به طول۲.۵ متر و وزن ۲۰۰ کیلوگرم برسد. هوورمسقطیEuthynnus Pelamis یکی از گونه های مهم تجاری است و معمول ترین گونۀ کنسروی است که در امارات عربی متحده فروخته می شود. هوورمسقطی ماهی تُن کوچکی است که حدود یک متر رشد می کند.

جملاتی از کاربرد کلمه ماهی تن

ممکن است تورو برای قسمت‌های پرچربی ماهی‌های دیگر نیز بکار رود برای مثال قسمت پرچربی ماهی کاتسوئو توروکاتسوئو نامیده می‌شود. در استان هوکایدو که گوشت گاو به صورت خام مصرف می‌شود، یک غذای سنتی به نام گیوتورودون وجود دارد. برخی از قسمت‌های گوشت خوک نیز بوتاتورو نامیده می‌شود. در این موارد منظور نوع گوشت نبوده بلکه با بکار بردن واژهٔ تورو، تصوری که از لوکسی توروی ماهی تن وجود دارد، برای بالا بردن ارزش دیگر انواع گوشت قرض گرفته شده‌است.
کز اینجا تا به پُشت گاو و ماهی تن خلقست چندانی که خواهی
خواهم که ترا بینم یک بار به هر ماهی تن درندهی با من آخر چه ملالست این
عقاب نیرومند: اگر شما یک عدد کنسرو ماهی تن را به سمت سازه خوک‌ها پرت کنید این پرنده آنها را با یک حرکت ازبین می‌برد. این پرنده در نسخه فضا فقط تغییر ظاهری کرده و در نسخه جنگ ستارگان در نقش یک سفینه فضایی حاضر می‌شود.
همه ماهی تن و آورده به کف جام صدف من نهنگم نه حریف صدف ایشانم
ایتالیا سرمایه گذاری گسترده ای در زیرساخت های لیبی انجام داد (هدف توسعه اقتصاد به نفع ایتالیای بزرگ بود). در بنغازی - برای اولین بار در تاریخ برقه - اولین تاسیسات تولیدی ایجاد شد: برخی از صنایع در "بنغازی ایتالیا" در اوایل دهه ۱۹۳۰ ایجاد شد که شامل فرآوری نمک، پالایش نفت، فرآوری مواد غذایی، تولید سیمان، دباغی، آبجوسازی و ماهیگیری اسفنج و ماهی تن بندر بنغازی بزرگ شد و یک بیمارستان مدرن شد. همچنین یک فرودگاه جدید در نزدیکی آن ساخته شد.
بریس در تاریخ ۱۳ تیر ۱۴۰۰ به شهر ارتقا یافت و در آینده به بخش بریس ارتقا خواهد یافت. بندر بریس با مرکز شهرستان دشتیاری (شهر نگور) ۴۴ کیلومتر فاصله دارد. شیر ماهی، شوریده و ماهی تن از عمده صیدهای ماهیگیران بندر بریس است. ارتفاع بندر بریس از سطح دریا، ۱۰ متر و حداقل عمق آب در خور، ۴ متر است.
باتّرا (به ژاپنی: 鯖寿司 (バッテラ)) یا شیمه‌سابا (به ژاپنی: しめ鯖) یکی از انواع اوشی‌زوشی (سوشی فشاری) است. در این نوع سوشی از یکی از انواع ماهی تن به نام سابا استفاده می‌شود. درست کردن این نوع سوشی بخصوص در اوزاکا رایج است.
فعالیت اقتصادی در ایالات فدرال میکرونزی بیشتر شامل کشاورزی و ماهی‌گیری می‌شود. به غیر از فسفات عیار بالا، آبخوست‌ها منابع معدنی کمی برای بهره‌برداری دارند. کشتی‌های چینی در دهه ۱۹۹۰ (میلادی) به ماهی‌گیری ماهی تن در آب‌های ایالات فدرال میکرونزی می‌پرداختند. امکان بهره‌گیری از صنعت گردشگری وجود دارد اما دور افتادگی آبخوست‌ها و کمبود وسایل ترابری، مانع از توسعه می‌شوند. کمک مالی از سوی آمریکا منبع اصلی درآمد است. بین سال‌های ۱۹۸۶ تا ۲۰۰۱ آمریکا ۱/۳ میلیارد دلار آمریکا به ایالات فدرال میکرونزی کمک کرد. اطلاعات‌نامه جهان وابستگی زیاد به آمریکا را از نگرانی‌های ایالات فدرال میکرونزی می‌داند. جدا افتادگی جغرافیایی و توسعه اندک زیرساخت‌ها از مشکلات توسعه بلند مدت هستند.
برگر برنج یا برنج برگر نوعی همبرگر سنتی است که به جای نان‌های همبرگر، نان‌های برنج فشرده شده جایگزین شده‌است. رستوران‌های زنجیره ای فست فود موس برگر برگر برنج را در سال ۱۹۸۷ در ژاپن معرفی کرد، و از آن زمان به یک ماده غذایی محبوب در شرق آسیا تبدیل شده‌است. از حدود سال ۲۰۰۵ مک دونالد در برخی از فروشگاه‌های آسیایی خود نیز برگر برنج عرضه کرد که نتایج متفاوتی داشت. در کره جنوبی آنها را به عنوان «باپبرگر» می‌شناسند (باپ/باب در زبان کره ای به معنای برنج است). برگرهای محبوب برنج به سبک کره ای شامل مواد پرکننده ای مانند کیمچی سرخ شده و ماهی تن با سس مایونز است.
پوزه‌ی باریک‌باله شکل روان‌روی موشک یا زیردریایی را داشت و می‌توانست مثل یک پرتابه ناگهان در آب شتاب گیرد و سریع و بدون گوش‌به‌زنگ شدن ماهی‌ها به آن‌ها حمله کند. دم این جانور هم برای سرعت گرفتن مناسب بود. تیره‌ی مهره‌های دم به پایین خمیده بود و باله‌ی دمیِ قطوری را نگه می‌داشت که شبیه باله‌های دم کوسه‌های امروزی بود. شکل این باله به بدن بزرگ باریک‌باله امکان می‌داد تا در جستجوی غذا در آب سرعت بگیرد. سرعت بیشینه‌ی باریک‌باله، ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت است که بر اساس مقایسه‌اش با ماهی تن امروزی برآورد شده‌است.
گر به قدر سوزش دل چشم من بگریستی بر دل من مرغ و ماهی تن به تن بگریستی
همی موج بر اوج مه راه زد ز ماهی تن کشته بر ماه زد
تورو (به ژاپنی: トロ) بخش پرچربی ماهی تن یا ماگورو است. که به عنوان عناصر غذایی سوشی یا نتا مورد استفاده قرار می‌گیرد. در دوره ادو قسمت شکم ماهی تن نسبت به گوشت قرمز آن ارزش کمتری داشت یا به دور انداخته می‌شد یا به صورت پخته به صورت غذاهای مخلوط خورده می‌شد. بتدریج خوشمزگی طعم چربی حیوانی در بین مردم شناخته شد و در حال حاضر قیمت قسمت چرب ماهی تن دو برابر قیمت گوشت قرمز این ماهی است. به طورکلی نامگذاری قسمت‌های گوشت ماهی تن با ماهی ماگورو به این ترتیب است.