مالکانه

معنی کلمه مالکانه در لغت نامه دهخدا

مالکانه. [ ن َ / ن ِ ] ( اِ ) هفت مغز بود، حلوایی خشک است. ( لغت فرس اسدی چ اقبال ص 497 ). نام حلوایی است که از برنج پزند و آن در گیلان متعارف است و بعضی گویند حلوایی است خشک و آن از هفت مغز سازند که مغزبادام و مغز گردکان و زردآلو و شفتالو و پسته و فندق و چلغوزه باشد. ( برهان ). مالکا. حلوایی است که از برنج پزند و بیشتر در گیلان باشد و بعضی گفته اند حلوایی است که از چند مغز سازند. ( فرهنگ رشیدی ). نام حلوایی است که بیشتر در گیلان پزند و خورند و او را مالکا نیز گویند. ( انجمن آرا ) ( از آنندراج ) :
کار من خوب کرد بی صلتی
هرکه او طَمْع مالکانه کند.
ابوالعباس ( از لغت فرس چ اقبال ص 497 ). || خرمای قصب را نیز گویند. ( برهان ). نام قسمی از خرما که خرمای قصب نیز گویند. ( ناظم الاطباء ). || بمعنی قضیب نیز گفته اند لیکن بدین معنی در لکانه گذشت. ( فرهنگ رشیدی ) ( آنندراج ). بدین معنی لکانه است و یا «قصب » در معنی پیشین به «قضیب » تصحیف شده. ( حاشیه برهان چ معین ).
مالکانه. [ ل ِ ن َ / ن ِ ] ( ص نسبی ، اِ مرکب ) منسوب به مالک. درخور مالک. مخصوص مالک. آنمقدار از محصول که سهم مالک شود. حق مالک. || همچون مالک. در مقام مالک : اکنون چون صکوک و ملکیت به گواهان عدل ثابت می شود و در تصرف مالکانه در شرع اعتباری تمام دارد. ( تاریخ غازان ص 227 ).

معنی کلمه مالکانه در فرهنگ فارسی

حلوایی است خشک و آنرا از هفت مغز (مغز بادام گردو زردالو شفتالو پسته فندق و چلغوزه ) تهیه کنند : کارمن خوب کرد بی صلتی هرکه او طمع مالکانه کند . ( ابوالعباس لفا اق.۴۹۷ )

جملاتی از کاربرد کلمه مالکانه

اَسکَپ پول‌های مربوط به اجازه‌نامه فروش موسیقی را از کاربران و استفاده‌کنندگان آن جمع‌آوری کرده و به صورت بهره مالکانه به صاحبان و پدیدآوران آن بازمی‌گرداند و در این میان مبلغی را به عنوان هزینهٔ ارائه سرویس برای خود برمی‌دارد.
یولیسیز گرانت در دوران بازنشستگی در یک شرکت تجاری شریک شد که کار آن به ورشکستگی کشید. کمی بعد گرانت دریافت که به سرطان حنجره مبتلا شده، شروع به نوشتن خاطراتش کرد تا با پولی که از فروش خاطراتش بدست می‌آورد بدهی‌هایش را بپردازد و چیزی هم برای خانواده اش باقی بگذارد. مارک تواین، که از مشکلات مالی گرانت با خبر شده بود، با گرانت قراردادی با ۷۵٪ بهره مالکانه (تا آن زمان سابقه نداشت) بست. یولیسیز گرانت در حالیکه با مرگ دست و پنجه نرم می‌کرد به شدت کار بر روی کتاب خاطراتش را آغاز کرد.
اکوفمینیسم محصول ترکیب جنبش رهایی بخش زنان و جنبش حفاظت از محیط زیست است. اکوفمینیست با بررسی‌ ارتباط بین زن و طبیعت در فرهنگ، دین، ادبیات و نمادنگاری می‌پردازد و درصدد است تشابهات بین سلطه بر زنان و سلطه بر طبیعت را بیابد. برای مثال این شباهت‌ها می‌توان به وجود دیدگاه مالکانه به زن و طبیعت، دیدن مردان به عنوان متولیان فرهنگ و زنان به عنوان متولیان طبیعت، و تشابه الگوها در تسلط مردان به زنان و تسلط انسانها به طبیعت نام برد. اکوفمینیسم تأکید می کند که هم زنان و هم طبیعت باید مورد احترام باشند.