مالواجرد
معنی کلمه مالواجرد در دانشنامه عمومی
قومیت مردم روستای مالواجرد پارسی و برخلاف شهرها و روستاهای همجوار که اکثراً به زبان ولاتی شاخه ای از زبان پهلوی ساسانی صحبت می کنند, زبان و گویش مردم مالواجرد پارسی و با لهجه نزدیک به تهرانی و شیرازی می باشد.
جمعیت فعلی ساکن در روستای مالواجرد بالغ بر 900 نفر می باشد که مهاجرت زیادی به تهران در سال های گذشته وجود داشته است به طوریکه در ایام محرم و در تعطیلات عید نوروز شمار جمعیت روستا بصورت چشمگیر و قابل توجهی افزایش می یابد و در گذشته نه چندان دور روستای مالواجرد در تمامی زمینه ها از روستاهای همجوار پیشرفته تر بوده ولی به علت بحران خشکسالی شدید و همچنین مهاجرت ۹۰ درصدی جمعیت این روستا به شهر تهران نتوانسته جایگاه سابق خود را در منطقه حفظ نماید. شغل شاخص مالواجردیهای مقیم تهران تولید ساعت دیواری میباشد که توانسته سهم قابل توجه ای از تولید این محصول در کشور را به خود اختصاص دهد.
آب و هوای کویری و معتدل و خشک دارد. کوه های دملاح، کوتوره و سفید در شمال آبادی است و دریاچه نمک تالاب گاوخونی و کویر خارا در ۱۶ کیلومتری شرق آن قرار دارد. وجود یک چشمه آب طبیعی زیبا در دل کویر، یک مسجد قدیمی، کوچه های باریک و مسقف، قلعه، چندین برج دفاعی، کبوتر خانه و کوچه باغ های آن بر زیبایی روستا افزوده است بافت تاریخی و سنتی در جنوب و آکواریوم طبیعی در مرکز و چسبیده به قلعه باستانی روستای تاریخی مالواجرد قرار دارد. دو سد خاکی در شمال غربی و غرب و یک رودخانه فصلی در جنوب و مراتع کشاورزی در حاشیه این روستا قرار دارند. امامزاده مالورد ، بقعه میراسماعیل و مسجد تاریخی جامع که معماری آن نشان میدهد در دوران صفویه بنا شده است از نقاط مذهبی این روستا به شمار می آید. بافت روستا در حال تغییر بوده و امید است با همت اهالی و مدیریت روستا و توجه مسئولین مربوطه روند تغییر در بافت روستا پایان یافته و مرمت بافت های فرسوده آغاز گردد.
نام مالواجرد در اسناد تاریخی
سندی معتبر مربوط به حدود ۵۰۰ سال پیش . . دستور شاه_طهماسب صفوی میباشد ، در خصوص بخشش مالیات از اهالی اصفهان و توابع آن
جملاتی از کاربرد کلمه مالواجرد
شرق: مزارع سعادت ابادوروستای مبارکه، روستای رامشه، روستای مالواجرد و سپس شهر حسنآباد،
روستاها: قارنه ، پیکان ، آذرخواران ، رامشه ، سیان ، مالواجرد ، دستجرد ، مبارکه ، اسفنداران ، حارثآباد ، حسینآباد ، احمدآباد ، یخچال ، خارا ، گنجآباد ، سعادتآباد ، مزرعه عرب ، حیدرآباد ، فیضآباد ، کمالآباد
روستاهای مالواجرد ، رامشه ، مبارکه ، احمدآباد ، اسفنداران ، حارثآباد ، فیضآباد ، اسدآباد ، یخچال(اللهآباد) ، خارا ، دستجرد ، کمالآباد ، مزرعه عرب ، حیدرآباد ، قارنه ، حسینآباد ، گنجآباد ، سیان ، سعادتآباد ، آذرخواران ، پیکان به علاوهی شهرهای نیکآباد ، نصرآباد ، حسنآباد ، محمدآباد در شهرستان جرقویه واقع شده اند.