واحد وزن

معنی کلمه واحد وزن در لغت نامه دهخدا

واحد وزن. [ ح ِ دِ وَ ] ( ترکیب اضافی ، اِ مرکب ) واحد وزن در اصطلاح فیزیکی همان واحد نیرو است زیرا وزن هر جسم خود قسمی نیرو است و آن نیروئی است که جاذبه زمین به آن جسم وارد میسازد. واحدهای بین المللی و متداول وزن عبارتند از کیلوگرم نیرو، تن نیرو، گرم نیرو. رجوع به واحد نیرو شود.
واحد وزن در ایران کنونی علاوه بر واحدهای دستگاه متری عبارتند از من. سیر چارک. گندم. نخود. مثقال. خروار. رجوع به هر یک از لغات مزبور شود.
واحدهای وزن در حکومت اسلامی عبارت بوده اند از: 1- مثقال که دارای اقسامی بوده است از آن جمله مثقال عربی و مثقال بغدادی است. رجوع به مثقال شود. 2- درهم که گاهی در کتب فارسی به درم تعبیر شده. رجوع به درهم و درم شود. اجزاء درهم و مثقال عبارتند از: قیراط، حبه و طسوج. و رجوع به کلمات مذکور شود. اضعاف درهم و مثقال عبارت بوده اند از: نواة، نش ، طسق ، اوقیه ، رطل ، استار. منا. قنطار. رجوع به کلمات مزبور و کتاب تاریخ مقیاسات و نقوددر حکومت اسلامی ص 42 شود.
واحدهای وزن در حبشه عبارتند از:
1- اکیت که برابر است با 27/77 گرم. 2- فراسلا که برابر است با 16/66 کیلوگرم.
واحد وزن در عراق عرب کنونی عبارتند از:
1- واحدهای وزن دستگاه متری. 2- حقه بزرگ که برابر با چهار کیلو است و در کربلا و نجف به کار رود. 3- حقه کوچک که برابر یک سوم حقه بزرگ میباشد. 4- اوقیه بزرگ که برابر یک کیلوگرم است. 5- اوقیه کوچک که برابر یک سوم اوقیه بزرگ میباشد.
واحدهای وزن در انگلستان عبارتند از:
1- واحدهای وزن دستگاه متری. 2- اونس که برابر است با 28/35 گرم. 3- پاوند که برابر است با 453/5924 گرم. 4- تن کوچک که برابر است با 907/18 کیلوگرم. 5- تن که برابر است با 1016 کیلوگرم. از واحدهای در آمریکا نیز اونس و تن است که در واحدهای وزن انگلستان ذکر آن آمده است. واحدهای وزن در شوروی عبارتند از:
1- واحدهای وزن دستگاه متری. 2- دولیا که برابر است با 0/044 گرم. 3- زولوتنیک که برابر است با 4/265 گرم. 4- لت که برابر است با 12/8 گرم. 5- لیور یا فونت که برابر است با 409/512 گرم. 6- پود که برابر است با 16/380 کیلوگرم.
واحدهای وزن در ترکیه عبارتند از:
1- واحد وزن دستگاه متری. 2- اوک ( حقه ) که برابر است با 1/2829 کیلوگرم. 3- اک متری که برابر است با 1 کیلوگرم. 4- کانتار ( قنطار ) که برابر است با 56/450 کیلوگرم.

معنی کلمه واحد وزن در فرهنگ فارسی

واحد وزن در اصطلاح فیزیکی همان واحد نیرو است زیرا وزن هر جسم خود قسمی نیرو است و آن نیروئی است که جاذبه زمین بان جسم وارد میسازد .

جملاتی از کاربرد کلمه واحد وزن

پارس‌ها به اوزان و مقادیر ایلامی‌ها نامی پارسی دادند و واحدهای تازه‌ای به آن افزودند. سپس داریوش آن‌ها را تبدیل به «معیارهای هخامنشی» کرد. از ادارهٔ اوزان و مقادیر داریوش چند وزنه از دیوریت سبز برجای مانده‌است. یک واحد وزن پارسی «کرشَه» که در واقع به معنای وزن بود. کرشَه به وزن ۸۳ و یک سوم گرم در سراسر فرمانروایی تا به مصر رواج داشت. کرشَه برابر با ده شِکِل (۸ و یک سوم گرم) بابلی بود. بزرگ‌ترین واحد، تالان، برابر با ۶۰ مینه یا پوند (۳۰٬۱ کیلوگرم) بود. اصطلاح پارسی آن برجای نمانده‌است.