هاشم خان. [ش ِ ] ( اِخ ) پسر میرزا یداﷲ اصفهانی ، قونسول ایران در مسکو. مغنی نیکلا امپراطور روس. ( یادداشت مؤلف ).، هاشمخان. [ ش ِ ] ( اِخ ) ( میرزا... ) از رجال سیاسی و اداری و دانشمندان ایران در دوره قاجاریه است. وی استاد علوم سیاسی در دارالفنون مدتهاکفیل اداره روس در وزارت امور خارجه بود. میرزا هاشمخان کتابی در جغرافیای عمومی عالم برای دانشجویان سه کلاس اول مدرسه سیاسی تألیف کرد که از منابع و مآخذ فرانسه و غیره ترجمه شده و مشتمل بر جغرافیای طبیعی ، سیاسی ، ثروتی و احصائی تمام ممالک جهان است. این کتاب تاکنون به چاپ نرسیده و یک نسخه خطی از آن به خط یکی از شاگردان مدرسه سیاسی به نام علی بن الحسین الاَّذربایجانی که در سال 1333 آن را نوشته است ، در کتابخانه مرحوم علامه دهخدا وجود دارد. این نسخه به خط نسخ خوانا در 737 صفحه نوشته و کاتب در روی جلد آن نوشته است : «هذا جزوه جغرافیای عمومی عالم ترجمه و تألیف جناب مستطاب اجل آقای آقا مرحوم میرزا هاشمخان کفیل اداره روس وزارت جلیله امور خارجه و معلم مدرسه علوم سیاسی که از برای محصلین سه کلاس اول مدرسه مذکور از کتب فرانسه و غیره جمع و تدوین نموده اند. این کتاب به علاوه مقدمه ، شامل شرح مفصل طبیعی و سیاسی و ثروتی و احصائی تمام ممالک عالم است ». و در پایان کتاب راجع به تاریخ تحریر آن نوشته شده : «دریوم چهارم شهر شوال المکرم 1333 هجری ختم گردید». هاشمخان. [ ش ِ ] ( اِخ ) خوافی. یا هاشم علیخان. از نویسندگان ایران است که در قرن 11 هجری در هند میزیسته. وی تاریخی به نام «منتخب اللباب » به فارسی تألیف کرده است. ( سبک شناسی بهار ج 3 ص 258 و 298 ).
معنی کلمه هاشم خان در فرهنگ فارسی
میرزا هاشم خان از رجال سیاسی و دانشمند ایران در دوره قاجاریه است و استاد علوم سیاسی در دارالفنون و مدتها کفیل اداره روس در وزارت امور خارجه بود. کتابی در جغرافیای عمومی عالم برای دانشجویان سه کلاس اول مدرسه سیاسی تالیف کرد که از منابع و ماخذ فرانسه ترجمه شده بود مشتمل بر جغرافیای طبیعی سیاسی اقتصادی آمار تمام جهان و تاکنون بچاپ نرسیده است و نسخه خطی آن بخط یکی از شاگردان مدرسه سیاسی در کتابخانه لغت نامه دهخداست که نویسنده در پایان آن چنین نوشته است : هذا جزوه جغرافیای عمومی عالم ترجمه و تالیف جناب مستطاب اجل میرزا هاشمخان ( در یوم چهارم شهر شوال المکرم ۱۳۳۳ ه.ق . ختم گردید . )
معنی کلمه هاشم خان در دانشنامه عمومی
هاشم خان (ورزشکار). هاشم خان ( پشتو: هاشم خان؛ زادهٔ حدود ۱۹۱۰ تا ۱۹۱۴ – درگذشت ۱۸ اوت ۲۰۱۴ ) یک بازیکن اسکواش اهل پاکستان بود. وی در مسابقات قهرمانی اسکواش بریتانیا در مجموع هفت بار، از سال ۱۹۵۱ تا ۱۹۵۶، و سپس دوباره در ۱۹۵۸ برنده شد. هاشم خان بزرگ خاندان خانواده خان اسکواش است که از دهه ۵۰ تا دهه ۱۹۸۰ بر این ورزش حاکم بود.
جملاتی از کاربرد کلمه هاشم خان
چهار مسجد بنام مسجد خان که هاشم خان انزلی با یک تکیه در اواخ دوره پادشاهی محمدشاه ساخته است و به آن مسجد جامع هم میگویند، مسجد سرخی که به دست طایفه سرخی ساخته شد، مسجد استاد محمد رضی، که به نام «آخر مسجد» نیز آوازه دارد، به وسیلهٔ استاد محمد رضی بنا شده است و به تازگی به وسیلهٔ عمید همایون مرمت شد و مسجد تازه که به وسیلهٔ حاج شفیع آقا مجتهد بنا گردید.
عدهای نیز بر این باوراند که محمد ظاهر شاه، شاهی عیاش و خوشگذران بوده است. به خصوص در دوره سیزده ساله اول حکفرماییاش که تحت سیطره عموی بزرگش محمد هاشم خان قرار داشت، کاری دیگری جز خورد و نوش و عیاشی در باغهای شمال کابل نداشت.