ماهک

معنی کلمه ماهک در لغت نامه دهخدا

ماهک. [ هََ] ( اِ مصغر ) ماه خرد. سالَک را به تفأل ماهک گویندتا زود زایل شود. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ). || خوبروی کوچک. معشوقک زیباروی :
ماهکی سروقد و سیم تن و لاله رخ است
ماه کی نوش لب و ناربر و جعدور است.روزبه نکتی ( از لباب الالباب ج 2 ص 58 ).|| در کرج ، جوی آب. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ). || نامی از نامهای ایرانی. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ). از نامهای ایرانی چنانکه در صدر اسلام نام حاکم اصطخر فارس ماهک بود و ابن البلخی آرد : ابوموسی اشعری به پارس آمد و قصد اصطخر کرد در سال 28 از هجرت و در آن وقت ماهک در اصطخر بود. ( فارسنامه ابن البلخی ص 116 ).

معنی کلمه ماهک در فرهنگ عمید

قسمت سفیدرنگ و هلالی انتهای ناخن.

معنی کلمه ماهک در فرهنگ فارسی

ماه خرد سالک

معنی کلمه ماهک در فرهنگ اسم ها

اسم: ماهک (دختر) (فارسی) (کهکشانی) (تلفظ: māhak) (فارسی: ماهک) (انگلیسی: mahak)
معنی: معشوقک زیباروی، خوب روی دوست داشتنی و زیباروی محبوب، ( ماه، ک/، ak/ ( پسوند تصغیر و تحبیب ) )، خوبروی کوچک، معشوقک زیباروی و یا خوبروی دوست داشتنی و زیباروی محبوب، ( ماه + ک /، ak/ ( پسوند تصغیر و تحبیب ) ) به معنی خوبروی کوچک، ماه کوچک، نام یکی از پادشاهان سکائی

جملاتی از کاربرد کلمه ماهک

خواجه عمادالدین محمدبن العباس رحمةاللّه علیه گفت کی من هفت ساله بودم کی از پدر شنودم کی گفت: کدبانو ماهک دختر رئیس میهنه گفت: یک روز شیخ بوسعید در میهنه مجلس می‌گفت، آن روز شیخ صوفی سرخ پوشیده بود و دستاری سپید در سر نهاده، با رویی سرخ و سخن می‌گفت و من در وی نظاره می‌کردم وبدل خود اندیشه می‌کردم که خداوند سبحانه و تعالی را در جهان هیچ بندۀ هست چون شیخ؟ چون این اندیشه بخاطر من درآمد شیخ روی بمن کرد و گفت هان آنچ می‌اندیشی اگر خواهی که بدانی. بنگر تا ببینی. و اشارت بدان درخت کرد که بر در مشهد مقدس است. من نگاه کردم جوانی دیدم در پای درخت استاده، سیاه و خشک و ضعیف، بر ضد صورت شیخ، نیک بشولیده و سخن شیخ استماع می‌کرد من در وی می‌نگریستم و می‌گفتم کی این چه جای آن دارد کی شیخ مرا بدو اشارت می‌کند؟ من درین تفکر بودم که شیخ گفت هان بازآی! من باخود آمدم. شیخ گفت آنرا کی می‌بینی یک تارموی وی به نزدیک حقّ تعالی گرامی‌تر از دنیا وآخرتست، برنگ غره نباید بود.
هر دو ماهک دارای دهانه‌های بسیاری هستند. دیگر ماهک‌های مشتری از ماهک‌های گالیله‌ای بسیار کوچکترند. آمالتئا و هیمالیا دو ماهک بزرگ بعدی هستند. امالیتا با قطری برابر با ۲۶۲ کیلومتر به شکل سیب زمینی است. قطر هیمالیا برابر با ۱۷۰ کیلومتر است. بیشتر ماه‌های به جای مانده از مشتری با تلسکوپ‌های بزرگ زمینی پیدا شده‌اند. دانشمندان متیس و آدرستا را در سال ۱۹۷۹ با بررسی نگاره‌هائی که فضاپیمای وویجر گرفته بود پیدا کردند.