مالدیو
معنی کلمه مالدیو در فرهنگ فارسی
معنی کلمه مالدیو در دانشنامه آزاد فارسی
مسجد سلطان محمد در ماله، پایتخت مسجد سلطان محمد در ماله، پایتخت موقعیت. جمهوری مالدیو، مجمع الجزایر وسیعی در اقیانوس هند است، و در ۶۴۵کیلومتری جنوب غربی سریلانکا قرار دارد. مساحت این کشور ۲۹۸ کیلومتر مربع و پایتخت آن ماله است.سیمای طبیعی. کشور جزیرۀ مالدیو مجموعه ای متشکل از حدود ۱,۲۰۰ جزیره و جزیرکپست و نیز مرجابسنگ هاییبا ارتفاع حدود سه متر است. از میان جزایر مزبور، که به ۲۶ گروه آتولو آب سنگ تقسیم می شوند، ۱۹۹ جزیرۀ آن مسکونی است. برخی از جزایر مزبور قلل آتشفشان های خاموش و مغروقی اند که پیرامون آن ها را حلقه هایی از مرجابسنگ فراگرفته است. این آب سنگ ها، مرداب هایی را دربر می گیرند که قلۀ آتشفشان یا بدنۀ اصلی جزیره در میان آن ها قرار دارد. جزیره های مزبور معمولاً پوشیده از نخلستان و کشتزارهای موز و نارگیل اند و پیرامونشان را یک ساحل ماسه ای سفیدرنگ محدود کرد و حد فاصل آن تا حلقۀ بیرونی را مردابی از آب زلال پوشانیده و چشم اندازهای بس زیبایی پدید آورده است. درازای مجمع الجزایر مالدیو در جنوب از خط استوا شروع می شود و رو به شمال تا ۷۶۵ کیلومتر ادامه می یابد. مهم ترین و عمده ترین جزیرۀ این مجموعه ماله نام دارد. که پایتخت کشور در آن واقع است جزیرۀ ماله، در مرکز مجموعه قرار دارد و از دو گروه مالۀ شمالی، با ابعاد ۳۷×۵۱ کیلومتر، و مالۀ جنوبی، با ابعاد ۱۹×۳۲ کیلومتر، تشکیل شده است. علاوه بر آب سنگ ماله، آب سنگ های آدو، (شهر گاندر آن واقع است) نیلاندو، مولاکو، آری، مالوسمادولو، و تیلادوماتینیز از دیگر آب سنگ های این کشور به شمار می آیند. اقلیم جزایر مالدیو بسیار گرم و مرطوب است و تحت تأثیر پدیدۀ مونسونقرار دارد. میانگین دما در شهر ماله ۲۷ درجۀ سانتی گراد، و میانگین بارندگی سالانۀ آن ۱,۵۰۰ میلی متر است.
اقتصاد. توریسم در اقتصاد مالدیو نقش بسیار ارزنده ای دارد. کشاورزی آن بسیار محدود و ناچیز است و جز تأمین قوت لایموت مردم نقش دیگری ندارد. ارزن، کاساوا، سیب زمینی هندی، و نارگیل مهم ترین فرآورده های کشاورزی این کشورند. ماهی گیری، به ویژه صید گونه ای ماهی تون که به بونیتو معروف است، و نیز کارهای دستی مانند قلاب بافی و تولید پوشاک و حصیربافی ازجمله فعالیت های صنعتی و هنری این کشور به شمار می آیند. واردات مالدیو، که به اقلام حیاتی منحصر است، عمدتاً از هند تأمین می شود و برنج، دارو، مصنوعات ضروری و سوخت مهم ترین آن ها به حساب می آیند. حمل و نقل در این کشور از راه دریا صورت می گیرد و خطوط هوایی آن در حال توسعه و ترقی است. بونیتو، ماهی مخصوص مالدیو، یکی از مهم ترین اقلام صادراتی مالدیو است و عمدتاً به تایلند، سنگاپور، سریلانکا، ژاپن و بعضی کشورهای اروپایی صادر می شود.
حکومت و سیاست. نوع حکومت کشور مالدیو جمهوری با یک مجلس قانون گذاری است. مجلس ملی این کشور از ۴۸ نماینده تشکیل می شود که ۴۰ نفر از آنان منتخب مردم اند و ۸ نفرشان را رئیس جمهور منصوب می کند. مدت نمایندگی مجلس ملی پنج سال است و رئیس جمهور را نمایندگان مجلس برای یک دورۀ پنج ساله انتخاب می کنند.
مردم و تاریخ. جمعیت مالدیو حدود ۳۱۷,۲۸۰ نفر است (۲۰۱۰) و تراکم نسبی آن به۱۰۶۴.۶ نفر در کیلومتر مربع می رسد. رشد سالانۀ جمعیت این کشور۱.۷ درصد است و اکثریت جمعیت آن را سینهالیها و دراویدیها تشکیل می دهند و همۀ آنان از آیین اسلام پیروی می کنند. حدود ۶۵ درصد از مردم آن در روستا به سر می برند و زبان رسمی آنان دیوِهیاست. میانگین امید به زندگی مردم مالدیو ۶۸ سال است و ۹۶ درصد از بزرگ سالان این کشور باسوادند. خویشاوندی زبان های دیوهی (زبان رسمی مالدیو) با زبان سینهالی این فرض را مطرح می کند که ماهی گیران هندی و سریلانکایی جزایر مالدیو را طی سال های ۵۰۰پ م تا ۵۰۰م مسکون کرده اند. اعراب مسلمان در قرن ۱۲م به این سرزمین وارد شدند و به اشاعۀ آیین اسلام پرداختند. پرتغالی ها در قرن ۱۶ جزایر مالدیو را تصرف کردند و مدتی بعد هلندی ها جانشین آنان شدند و آن جا را به سلطان نشین تحت الحمایۀ خویش مبدل کردند. انگلیسی ها در ۱۷۹۶ به میدان رقابت با هلند پانهادند و پس از بیرون راندن هلندی ها آن جا را تحت الحمایۀ خود قرار دادند و به نظارت و کنترل راه های دریایی جبل الطارق، سوئز، و عدن به هندوستان و خاور دور پرداختند. مردم مالدیو طی سال های ۱۹۵۲ و ۱۹۵۹ علیه انگلیسی ها سر به شورش برداشتند و هر دو بار سرکوب شدند. انگلیسی ها در دهۀ ۱۹۶۰ به سبب مواجهه با دشواری های مالی، پایگاه های خود را در شرق سوئز برچیدند و دفاع از جزایر مالدیو را به دولت امریکا واگذار کردند. انقلابیون مالدیو از این فرصت استفاده کردند و در ۱۹۶۵ استقلال خود را رسماً اعلام داشتند که بلافاصله از سوی سازمان ملل متحد پذیرفته شد و براساس نتایج همه پرسیِ ۱۹۶۸ نظام جمهوری برای ادارۀ این کشور انتخاب گردید.
معنی کلمه مالدیو در دانشنامه اسلامی
حکومت مالدیو جمهوری است. این کشور عضو اتحادیه کشورهای همسود می باشد.
مجمع الجزایر مالدیو در جنوب غربی کرانه های هندوستان قرار گرفته و کوتاهترین فاصلهٔ آن تا کرانه های هند، ۶۰۰ کیلومتر است. مالدیو شامل ۱۱۹۲ جزیره مرجانی کوچک، مسطح و کم ارتفاع و شمار زیادی آبسنگ است که تنها ۲۰۲ جزیره از آنها مسکونی هستند، روی هم رفته ۲۹۸ کیلومتر مربع پهناوری دارند و تنها 3/0% قلمرو مالدیو را پوشش می دهند. اما قلمرو دریایی مالدیو با ۸۵۰ کیلومتر درازا و ۱۳۰ کیلومتر پهنا، ۱۱۵۳۰۰ کیلومتر مربع مساحت دارد. بلندای هر یک از این جزیره ها از سطح دریا از بیش از ۳ متر تجاوز نمی کند. مالدیو تپه ماهور و رودخانه ای ندارد.
اقتصاد مالدیو بر پایهٔ کشاورزی، ماهیگیری و گردشگری استوار است. در مالدیو، نارگیل، ذرت، ارزن، سیب زمینی شیرین و میوه جات به عمل می آید. در این کشور صنعت کشتی سازی رونق دارد و مردم آن به صنایع دستی علاقه مندند. از مالدیو، ماهی، گوشت، صنایع دستی و نارگیل صادر می شود.
برخی از جزایر مالدیو برای گردشگری اختصاص یافته اند. در این جزایر هتل هایی برای اقامت گردشگران ساخته شده که بیشتر کارمندان آن از مهاجران کشورهای همسایه هستند. گردشگران مستقیماّ از فرودگاه بین المللی ماله به این جزایر می آیند. مردم عادی مالدیو، ارتباط چندانی با گردشگران خارجی ندارند.مردم مردم مالدیو، آمیزه ای از نژادهای سینهالی، دراویدی، آفریقایی و عرب هستند.
زبان رسمی مالدیو، زبان دیوهی است که زبانی از خانواده هندوآریایی بوده و با زبان سینهالی (زبان رسمی سری لانکا) هم خانواده است.
بیشبنهٔ مطلق (صد در صد) مردم بومی مالدیو مسلمان سنی هستند و اسلام دین رسمی این کشور است. پیشینهٔ اسلام در مالدیو به سدهٔ دوازدهم میلادی باز می گردد، هنگامی که دریانوردان مسلمان به این سرزمین آمده اند. پیش تر، ساکنان مالدیو پیرو آیین بودا بوده اند.
سایت رحماء بازیابی: چهارم مرداد 1394
جملاتی از کاربرد کلمه مالدیو
از ۴۶ کمیته ملی المپیک شرکتکننده در طول برگزاری بازیها، ۴۳ کشور حداقل یک مدال در این رقابتها کسب کردهاند و هنوز سه کشور باقی ماندهاند: بوتان، مالدیو و تیمور شرقی که هنوز یک مدال هم کسب نکردهاند. ۳۸ کشور حداقل یک مدال طلا کسب کردهاند (فقط ژاپن و هند در همه دورههای بازیهای آسیایی این کار را کردهاند)، این درحالیست که فقط ژاپن و چین دو کشوری در تاریخ برگزاری این رقابتها هستند که به عنوان قهرمانی دست یافتهاند.
گردشگری بینالمللی عامل مهمی در اقتصاد بسیاری از جزیرههای گرمسیری از جمله سیشل، سریلانکا، موریس، رئونیون، هاوایی، و مالدیو است.
اتحادیه همکاریهای منطقههای جنوب آسیا (سارک) ارتباط بین هشت کشور جنوب آسیا، یعنی افغانستان ، بنگلادش ، بوتان ، هند ، مالدیو ، نپال ، پاکستان و سریلانکا است. این کشورها به مساحت۵۱۳۰۷۴۶ کیلومتر شامل ۲ و یک پنجم از جمعیت جهان است. اتحادیه همکاریهای منطقههای جنوب آسیا (سارک) در زمینه های کشاورزی ، توسعه روستایی ، علم و فناوری ، فرهنگ ، بهداشت ، کنترل جمعیت ، کنترل مواد مخدر و ضد تروریسم را زیر نظر دارد. همچنین ، توافق نامه تجارت آزاد با نام توافق تجارت آزاد جنوب آسیا در دوازدهمین جلسه انجمن همکاری های منطقه ای جنوب آسیا صورت گرفت . این چارچوبی برای ایجاد منطقه تجارت آزاد ایجاد کرد که ۱.۶ میلیارد نفر از کشورهای عضو آن را تحت پوشش خود قرار داده است.
تیم ملی ایران برای حضور در رقابتهای جام جهانی ۲۰۱۴ با هدایت کارلوس کی روش در نخستین مرحله در دو بازی رفت و برگشت به مصاف تیم مالدیو رفت. در بازی رفت تیم ایران موفق شد با گلهای کریم انصاریفرد در دقایق ۴ و ۶۱، علی کریمی در دقیقه ۶۸ و سعید دقیقی در دقیقه ۸۶ تیم مالدیو را در ورزشگاه آزادی با نتیجه ۴ بر صفر شکست دهد. در بازی برگشت که به میزبانی مالدیو برگزار میشد ایران موفق شد با نتیجه ۱–۰ و تک گل محمدرضا خلعتبری در دقیقه ۴۵ تیم مالدیو را شکست دهد و در مجموع با نتیجه ۵–۰ به مرحله بعد راه یابد.
جزیره تفریحی، جزیره یا یک مجمع الجزایر است که شامل استراحتگاه و هتلها و رستورانها، جاذبههای گردشگری و امکانات مرتبط با گردشگری است. مالدیو مشهورترین جزایر گردشگری را دارد. جزیره کیش در ایران یک جزیره گردشگری محسوب میشود.
وی برای تیم ملی افغانستان برای چلنج کاپ آسیا ۲۰۱۴ در مالدیو انتخاب شد. آنها با فیلیپین، ترکمنستان و لائوس روبرو شد. او اولین گل خود را برای تیم ملی برابر پاکستان در یک بازی دوستانه در ۶ فوریه ۲۰۱۵ به ثمر رساند.
کشورهایی که با کاهش جمعیت مواجه هستند:ژاپن، گرجستان، لبنان، ارمنستان، روسیه،مالدیو و تا سال ۲۰۲۳ چین و کره جنوبی در سال ۲۰۲۱ و تایلند و تایوان تا سال ۲۰۳۰ به کشورهای رشد منفی اضافه خواهند شد. کشورهای لبنان و مالدیو به علت مهاجرت با کاهش جمعیت روبرو هستند.
در خرداد ۱۳۷۶، ایران برای پنجمین بار در کارزار مقدماتی جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه شرکت کرد و در یکی از بازیهای مرحلهٔ نخست، تیم مالدیو را با نتیجهٔ ۰–۱۷ شکست داد و پرگلترین پیروزی تاریخ تیم ملی تا آن زمان ثبت شد. سپس در مرحلهٔ دوم ایران با تیمهای عربستان، کویت، قطر، چین و کویت همگروه شد و با وجود شروع خوب و دو پیروزی پرگل برابر چین در ادامه بسیار ضعیف عمل کرد و در سه بازی پایانی مرحلهٔ برگشت حتی یک گل نیز نزد و در آستانهٔ حذف قرار گرفت. به دنبال این نتایج ضعیف، محمد مایلیکهن از کار خود برکنار شد و والدیر ویهرا که سرمربی تیم امید ایران بود، جانشین وی شد و ایران را در برابر ژاپن، تیم دوم دیگر گروه آسیا رهبری کرد.
ابراهیم نصیر (به مالدیوی: އިބްރާހިމް ނާޞިރު ރަންނަބަނޑޭރި ކިލޭގެފާނު}}؛ ۲ سپتامبر ۱۹۲۶ – ۲۲ نوامبر ۲۰۰۸) سیاستمدار اهل مالدیو بود. وی از ۱۱ نوامبر ۱۹۶۸ تا ۱۱ نوامبر ۱۹۷۸ رئیسجمهور این کشور بود.
تاوارس دو بار مربی تیم ملی ویتنام شد، ابتدا در سال ۱۹۹۵ و سپس، ۹ سال بعد، در می ۲۰۰۴ جایگزین نگوین تان وین روی نیمکت شد. او هدایت جنگجویان سرخ را در مقدماتی جام جهانی ۲۰۰۶ با انجام ۴ بازی و در رده سوم گروه ۷ مرحله مقدماتی، که شامل کره جنوبی، مالدیو و لبنان نیز میشود، به پایان رساند. در سپتامبر ۲۰۰۴، آنها نایب قهرمان جام فدراسیون فوتبال ویتنام شدند.