پل سفید. [ پ ُ ل ِ س ِ ] ( اِخ ) نام ایستگاهی از راه آهن طهران و بندر شاه. فاصله اش تا طهران 286/2هزار گز و آن ایستگاه هفدهم راه آهن شمال است از سوی طهران. پل سفید. [ پ ُ ل ِ ] ( اِخ ) نام پلی بر رود طالار دارای دو چشمه در سی میلی شمال فیروزکوه و 42میلی جنوب ساری. ( سفرنامه مازندران و استرآباد رابینو ص 42 و43 ).
معنی کلمه پل سفید در فرهنگ فارسی
نام ایستگاهی از راه آهن طهران
معنی کلمه پل سفید در دانشنامه عمومی
شهر پل سفید مرکز شهرستان سوادکوه واقع در استان مازندران است. پل سفید همچنین نام پلی در داخل این شهر است. مردم پل سفید از قومیت طبری هستند و به مازندرانی صحبت می کنند. شهر پل سفید از جنوب به روستای ورسک و از شمال به شهر زیرآب راه دارد. جاده فیروزکوه و راه آهن مازندران از این شهر می گذرد و راه دسترسی به خانه رضاشاه پهلوی در این شهر قرار دارد. ایستگاه راه آهن پل سفید مهم ترین ایستگاه تعمیرات دیزل راه آهن شمال، دارای سینی دوار و قطار آتش نشانی و امداد و نجات است. استان مازندران پیش از اسلام تپورستان ( به پهلوی: ) نامیده می شد که برگرفته از نام قوم تپوری ( به یونانی: Τάπυροι ) می باشد که پس از اسلام قوم طبری نام گرفتند و سرزمینشان طبرستان نامیده شد. به اعتقاد مورخان آماردها نخستین سکنه باستانی مازندران بودند و آماردها از آمل تا تنکابن و تپورها از آمل تا گرگان سکونت داشتند. در عصر هخامنشی در کرانه جنوبی دریای مازندران اقوام، تپوری، آمارد، آناریاکه و کادوسی سکونت داشتند. مورخان آماردها را به مردمان داهه و سکایی و پارسی پیوند داده اند. هرودوت از قبیله مارد ( mardes ) در کنار دائی ها ( daens ) ، دروپیک ها ( dropiques ) ، و ساگارتی ها ( sagarties ) به عنوان پارس های کوچنشین و صحراگرد یاد کرده است. پلینیوس مورخ یونانی محل آماردها را قسمت شرقی مارگانیا شناسایی کرده است. استرابون ( ۶۳ ق. م ) قوم آمارد را در کنار اقوام تپوری، کادوسی و کرتی به عنوان اقوام کوهستان نشین شمال کشور یاد می کند. استرابو می نویسد: تمام مناطق این کشور به استثنای بخشی به سمت شمال که کوهستانی و ناهموار و سرد است و محل زندگی کوهنشینانی به نام کادوسی ( Cadusii ) و آماردی ( Amardi ) و تپوری ( Tapyri ) و کرتی ( Cyrtii ) و سایر مردمان دیگراست، حاصلخیز است. به گفته واسیلی بارتلد تپوری ها در قسمت جنوب شرقی ولایت سکونت داشتند و در قید اطاعت هخامنشیان درآمده بودند و آماردها مغلوب اسکندر مقدونی و بعد مغلوب اشکانیان شدند و اشکانیان در قرن دوم ق. م. آنها را در حوالی ری سکونت دادند و اراضی سابق آماردها به تپوری ها اهدا شد و بطلمیوس در شرح دیلم یعنی قسمت شرقی گیلان در ساحل بحر خزر در آن زمان از تپوری ها نام می برد. به گفته یحیی ذکا در «کاروند کسروی» آورده است: آماردان یا ماردان، در زمان لشکر کشی اسکندر مقدونی به ایران، این تیره در مازندران نشیمن می داشتند و آن هنگام هنوز قبایل تپوران به آنجا نیامده بودند. به گفته مجتبی مینوی قوم آمارد و قوم تپوری در سرزمین مازندران می زیستند و تپوری ها در ناحیه کوهستانی مازندران و آماردها در ناحیه جلگه ای مازندران سکونت داشتند. در سال ۱۷۶ ق. م فرهاد اول اشکانی قوم آمارد را به ناحیه خوار کوچاند و تپوری ها تمام ناحیه مازندران را فرو گرفتند و تمام ولایت به اسم ایشان تپورستان نامیده شد.
معنی کلمه پل سفید در دانشنامه اسلامی
[ویکی فقه] پُلْ سِفید، مرکز شهرستان سوادکوه در استان مازندران می باشد. این شهر در °۵۳ و´۳طول شرقی و °۳۶و´۷ عرض شمالی، در ارتفاع ۵۵۰متری از سطح دریا در دامنه های شمالی رشته کوه های البرز مرکزی و در ناحیه ای نیمه جنگلی واقع شده است. ← ویژگی های طبیعی در این بخش به پیشینه تاریخی پل سفید اشاره می شود. ← احداث پل احداث ایستگاه راه آهن در پل سفید باعث جذب و افزایش جمعیت در این آبادی شد. پل سفید در ۱۳۲۹ش روستایی از دهستان راستوپی از بخش سوادکوه به شمار می رفته، و جمعیت آن حدود دو هزارتن بوده است که شمار قابل توجهی از این جمعیت را خانواده های کارگران و کارمندان راه آهن تشکیل می داده اند. بنابر سرشماری ۱۳۵۵ش جمعیت شهر پل سفید به ۸۳۹‘۳ تن افزایش یافت . با تشکیل شهرستان سوادکوه به مرکزیت پل سفید، سازمان ها و ادارات دولتی در این شهر دایر شد و جمعیت آن در ۱۳۶۵ش به ۴۲۳‘۶ تن و در آبان ۱۳۷۵ به ۶۳۳‘۷ تن رسید.
جملاتی از کاربرد کلمه پل سفید
این روستا در فاصلهٔ ۲۵ کیلومتری شمال مهدیشهر در البرز شرقی و دامنهٔ کوه نیزوا واقع شدهاست. روستای چاشم با مسیری به طول ۳۶ کیلومتر به دوآب سوادکوه متصل میگردد و به شهر پل سفید و زیر آب و قائم شهر راه مییابد. ارتفاع این روستا ۲۱۵۰ متر از سطح دریا است. آب شرب این روستا از چشمه زرنگیس تأمین میشود که از وسط روستا عبور نموده و در گذشته در مسیر آن چندین آسیاب قرار داشتهاست.
زر بیشه یک اندیس فلزی است که در حوالی شهر پل سفید استان مازندران قرار دارد و مادهٔ معدنی موجود در آن، سرب و روی است.
بنای ایستگاه مرکزی راهآهن، با الهام از عظمت و شکوه معماری ایران باستان، با استفاده از شیوه اکسپرسیونیسم آرمانگرا ساخته شد. ورودی ایستگاه مرکزی وسیع است و این ریتم از طریق پنجرهها، بازشوها و جرزهای سراسری دیوارها نیز کاملاً آشکار است. ایستگاه از پی تا سقف با آهن و سیمان ساخته شدهاست و پنجرههای آن از برنز و آهن برونمای خارجی آن از سنگ سفید تراورتین است که از معدن سنگ پل سفید استخراج گردیدهاست.[نیازمند منبع]
حبیبی پس از پایان مسابقهٔ نهایی خود از حال رفت و به مدت یک ماه در بیمارستان استرالیا تحت مراقبت ویژه قرار گرفت؛ در بازگشت، از پل سفید تا قائمشهر برای استقبال او صف بستند و پیروزی او را جشن گرفتند.
یکی از مهمترین جاذبههای گردشگری شهر اهواز پلهای اهواز هستند. هماکنون ۹ پل بر روی کارون در اهواز وجود دارد که اولین آنها یعنی پل سیاه مختص عبور قطار میباشد. از ۸ پل دیگر پل سفید (پل دوم - پل معلق) و پل هشتم به دلیل سبک خاص معماری و طراحی زیبایش، چشمانداز زیبایی به شهر دادهاند. آخرین پل اهواز با نام پل نهم در ۱۳۹۹ به بهرهبرداری رسید.
دوآب یک اندیس فلزی است که در حوالی شهر پل سفید استان مازندران قرار دارد و مادهٔ معدنی موجود در آن، سرب و روی است.