پزشک احمدی

معنی کلمه پزشک احمدی در دانشنامه آزاد فارسی

رجوع شود به:احمدی، احمد (ملایر ۱۳۱۲ش)

معنی کلمه پزشک احمدی در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] احمد احمدی مشهور به پزشک احمدی فرزند محمدعلی در سال۱۲۶۱ (ه. ش) در شهر مشهد تولد یافت. نام پزشک احمدی برای رجال سیاسی معاصر ایران، نامی آشنا و البته بسیار وحشت انگیز است.
پزشک احمدی طبیب مخصوص زندان قصر در دوران رضا شاه بوده است و قتل های بسیاری به دست او و با تزریق آمپول هوا صورت گرفته است. در کتاب پلیس سیاسی در مورد پزشک احمدی چنین آمده است: «پزشک احمدی را می توان؛ همانند هیملر یا لاورنتی بریا، رئیس پلیس مخفی سیاسی و امنیتی کشورهای آلمان و روسیه شوروی، قبل و بعد از جنگ جهانی دوم، یک قاتل حرفه ای انگاشت با این تفاوت که هیلمر معروف به قصاب و بریای معروف به آدمکش هیچ کدام پزشک نبودند». پزشک احمدی خود به شهرت دلهره آور و هراس انگیز خودش واقف بود که چنین گفته است: «افراد باهوش در این مملکت سرشان زیر سنگ گور کوبیده می شود. همه مرا آدم نفهم و ابله و مطیع و گوش به فرمانی می دانند؛ در حالی که من عمدا خودم را به حماقت می زنم و چاره ای هم ندارم. ببینید به سر نصرت الله فیروز و تیمورتاش که اعجوبه هوش و زرنگی و پشتکار و پشت هم اندازی بودند، چه آمد. اما من روز به روز بیشتر مقرب دستگاه می شوم و حتی رئیس الوزراء...» . وی متهم به قتل جعفر قلی خان بختیاری (سردار اسعد)، خان بابا خان اسعد (برادر سردار اسعد)، محمد فرخی یزدی (شاعر و مدیر روزنامه طوفان)، دکتر تقی ارانی (رهبر گروه کمونیستی ۵۳ نفر) و تیمورتاش (وزیر دربار رضا شاه) بود. پزشک احمدی تحت فرمان دو رئیس شهربانی، آیرم و بعد مختاری خدمت کرده است و این دو رئیس شهربانی از مهم ترین عوامل کشتار، اختناق و سرکوب مخالفین رضاشاه بوده اند. بخشی از جنایات آنان مربوط به زندانیانی بود که از طریق قانونی نمی توانستند، اقدام به نابودی آنان کنند، بنابراین ناچار بودند با شیوه های بسیار محرمانه در زندان توسط پزشک احمدی آنان را به قتل برسانند. پس از شهریور۱۳۲۰ (ه. ش) که نیروهای متفقین خاک ایران را اشغال کردند و رضاشاه پس از استعفاء، از ایران تبعید شد؛ موقتا آزادی های سیاسی در ایران دوباره طلوع کرد و در اثر فشار افکار عمومی و شجاعت برخی از دست اندرکاران قضایی؛ از جمله دکتر عباس عبده، دادستان وقت دیوان کیفر، عاملین کشتار زمان رضاخان از قبیل پزشک احمدی، سرپاس مختاری، مصطفی راسخ و حسین نیرومند به پای میز محاکمه کشیده شدند. و پزشک احمدی که پس از شهریور ۱۳۲۰ (ه. ش) به عراق گریخته بود، پس از مدتی دستگیر و جهت محاکمه به ایران آورده شد.
بررسی دلایل قتل سردار اسعد
در رابطه با قتل جعفر قلی خان بختیاری (سردار اسعد)، دادستان دلایل مختلفی را به دادگاه ارائه داد که یکی از آن ها دلالت به دست داشتن پزشک احمدی در قتل وی دارد. تعدادی از دلایل عبارت بودند از:
← دلیل اول
ارسلان خلعتبری وکیل ورثه سردار اسعد نیز در دادگاه، اتهاماتی را به پزشک احمدی وارد کرد. قمست هایی از سخنان خلعتبری در ادامه خواهد آمد. «این احمدی قبل از آمدن به تهران، در مشهد دوا فروش بود و هنوز هم برادرش دوا فروش است. آن موقع به واسطه دوا فروشی اطلاعاتی هم از طبابت داشت؛ ولی در شناختن ادویه و استعمال آن ید طولایی داشت مخصوصا در قسمت ادویه سمی. اما وقتی که به خدمت شهربانی مشرف شد، به جای عمل به طبابت و شفا دادن اشخاص از بیماری و مرگ، با عزرائیل شریک شد».
شهرت آمپول احمدی
...

جملاتی از کاربرد کلمه پزشک احمدی

اسماعیل خان با مستوفی‌الممالک دوستی و نزدیکی داشت. پس از خاکسپاری مستوفی‌الممالک در هفتم شهریور ۱۳۱۱ علی منصور وزیر داخله، مصوبه لغو مصونیت اسماعیل خان و پسرش را در فردای خاکسپاری از مجلس گرفت و هر دو دستگیر و زندانی شدند. واقعه مرگ صولت الدوله را چنین گفته اند که پزشک احمدی که بدو‌ا در شغلش تجربیات زیادی نداشت میزان سمی که بوسیله انژکسیون استعمال کرد شدید بود، بطوری که صولت الدوله در حال نماز خواندن سکته نمود و بلافاصله درگذشت و بدین ترتیب پهلوی را از نگرانی بیرون آورد. آرامگاه وی در امامزاده عبدالله شهرری قرار دارد.
در شهریور ۱۳۲۰ که اوضاع دگرگون شد پزشک احمدی (از معروفترین چهره‌های شکنجه‌گر در دوران حکومت پهلوی بود که با تزریق آمپول هوا و آمپولهای سمی مخالفان و منتقدان حکومت را به قتل می‌رساند) به کشور عراق گریخت ولی به وسیله مأمورین عراقی دستگیر و به مقامات ایران تحویل گردید. به گفته مسعود بهنود: پس از سرنگونی رضاخان و فرار پزشک احمدی، «ایران تیمورتاش» در جهت گرفتن انتقام خون پدرش به صورت ناشناس به بغداد رفت و جلاد رضاخان، معروف به پزشک احمدی - که در این شهر به شغل رمالی و دعا نویسی مشغول بود - را پیدا کرد، سرانجام نیز با ممارست بسیار از طریق سفارت ایران در بغداد، «پزشک احمدی» را به ایران آورده و به محاکمه کشاند.