واسکو دو گاما
معنی کلمه واسکو دو گاما در لغت نامه دهخدا

واسکو دو گاما

معنی کلمه واسکو دو گاما در لغت نامه دهخدا

واسکو دوگاما. [ ک ُ دُ ] ( اِخ ) واسکو دا گاما. دریانورد مشهور پرتقالی. وی در سینو واقع در المتژو به سال 1469 متولد شد و در 1524 در کشن هندوستان درگذشت. وی به سال 1487 به وسیله ژان دوم به هند گسیل شدو از جنوب افریقا و دماغه امید به آن دیار رفت و در1498 به کلیکوت مدرس در کنار دریای عمان رسید و در 1499 به میهن بازگشت ولی دوباره به سال 1502 بعنوان دریاسالار هند به آنجا عزیمت کرد. و تأسیساتی در موزامبیک و سفالا ایجاد کردو انتقام بازرگانان پرتقالی را که قتل عام شده بودند، از اهالی کلیکوت گرفت و نخستین مرکز بازرگانان پرتقال را در ناحیه کشن تأسیس کرد. راجه ها و امرای کشن و کننور را وادار کرد که نفوذ پرتقال را بر آن نواحی به رسمیت بشناسند، واسکودوگاما در 1503 به پرتقال بازگشت ولی مورد حسد واقع شد و 21 سال گوشه نشینی اختیار کرد. و در 1524 ژان سوم وی را نایب السلطنه هند کرد ولی او پیش از سرو صورت دادن به وضع متصرفات و مستملکات پرتقال در این کشور درگذشت شرح نخستین سفر واسکودوگاما به وسیله کاموئن در کتابی به نام لوزیاد نوشته شده است.

معنی کلمه واسکو دو گاما در فرهنگ فارسی

دریانورد پرتغالی وی از راه دریا ( دور زدن جنوب افریقا ) به شبه قاره هندوستان رسید ( ۱۴۹۹ - ۱۴۹۷ م . ) . دور زدن افریقا برای رسیدن به هندوستان ثروت این کشور را در دسترس اروپائیان گذاشت و به رشد و قدرت دولت پرتغال کمک کرد. واسکودوگاما در دومین سفر خود ( ۱۵٠۲ م . ) قدرت پرتقالیان را در هند و در سواحل افریقا با توسل به قوه قهریه مستقر ساخت .

معنی کلمه واسکو دو گاما در دانشنامه عمومی

واسکو دو گاما ( به پرتغالی: Vasco da Gama ) ( زاده ۱۴۶۹ - درگذشته ۱۵۲۴ ) ، جهانگرد و کاشف پرتغالی بود که برای اولین بار از راه دریا از اروپا به هند رفت. او را از موفق ترین دریانوردان تاریخ می دانند. واسکو دو گاما نخستین فردی است که اروپا و آسیا را از طریق مسیری دریایی به هم پیوند داد که همین موضوع سرآغاز چندگانگی فرهنگی شد.
واسکو دو گاما در سال ۱۴۶۹م در سینش، جنوب غربی پرتغال به دنیا آمد؛ و در سال ۱۵۲۴م در شهر کوچین ایالت کرالا ( جنوب هند ) درگذشت. دو گاما در در جوانی به ارتش پرتغال پیوست و به عنوان سرباز علیه امپراتوری اسپانیا جنگید. از جوانی او اطلاعات بسیار کمی در دست است. او در سال ۱۴۸۷م توسط ژان دوم به هندوستان اعزام شد و از جنوب آفریقا و دماغه امید نیک به هند رفت. بعد از بارتلمه دیاز که کاشف دماغه امید نیک در جنوب آفریقا است، دوگاما دومین دریانوردی بود که از این مسیر برای رسیدن به هند عبور کرد. این اکتشاف بزرگ جغرافیایی سرنوشت ملت های شرقی را در آینده تغییر داد و باعث ورود اروپائیان و استعمار مشرق زمین شد. واسکو در در ۱۴۹۸ میلادی به کالیکوت رسید و در ۱۴۹۹ به پرتغال بازگشت. اما بار دیگر در سال ۱۵۰۲م به عنوان دریاسالار به هند عزیمت کرد و در کالیکوت کشتار عظیمی از هندی ها، به انتقام کشته شدن بازرگانان پرتغالی، مرتکب شد. او نخستین مرکز بازرگانی پرتغال را در کوچی تأسیس کرد. دوگاما در سال ۱۵۲۴م از سوی پادشاه پرتغال به عنوان نایب السلطنهٔ هند انتخاب شد، اما پیش از آنکه در مسئولیت جدیدش کاری بکند در همان سال در کوچین درگذشت. شرح سفر واسکو دو گاما در کتابی به نام لوزیاد توسط کاموئن تحریر شده است. هموطن او آلفونسو دالبو کرک هم تقریباً در همان ایام ( ۱۵۰۷م ) و هم زمان با روی کار آمدن صفویان از بندر گوا به خلیج فارس آمد و هرمز را تصرف کرد. قلعهٔ پرتغالی ها در هرمز یادگار همان ایام است. در این دوره امپراتوری پرتغال خود را امپراتور آفریقا - فارس و هند خواند.
آرامگاه واسکو دو گاما در کلیسایی به نام سنت فرانسیس واقع شده. این کلیسا اولین کلیسای اروپائیان در هند است که حدود سال های ۱۵۰۳ میلادی توسط پرتغالی ها احداث شد و بعدها توسط هلندی ها و انگلیسی ها تغییراتی یافت. واسکو در ۱۵۲۴ در این کلیسا دفن شد و بعد از ۱۴ سال ( ۱۵۳۸ میلادی ) بقایای جسد او از این کلیسا به پرتغال منتقل شد.
معنی کلمه واسکو دو گاما در فرهنگ فارسی
معنی کلمه واسکو دو گاما در دانشنامه عمومی

معنی کلمه واسکو دو گاما در دانشنامه آزاد فارسی

رجوع شود به:گاما، واسکو دو (۱۴۶۹ـ۱۵۲۴)

جملاتی از کاربرد کلمه واسکو دو گاما

رزنده از سال ۱۹۷۲ تا ۱۹۸۸ در تیم‌های فلومیننس، بوآویستا، فلامینگو و واسکو دو گاما توپ زد. او از سال ۱۹۷۹ تا ۱۹۸۵ نیز عضو تیم ملی برزیل بود و موفق شد با برزیل به مدال نقره المپیک ۱۹۸۴ لس آنجلس برسد و همچنین در طول عضویت خود در تیم ملی برزیل مدال طلا قهرمانی آمریکای جنوبی ۱۹۸۱، مدال برنز جام جهانی ۱۹۸۱، مدال نقره قهرمانی جهان ۱۹۸۲، مدال طلا بازی‌های پان امریکن ۱۹۸۳، مدال طلا قهرمانی آمریکای جنوبی ۱۹۸۳، مدال نقره جام سه جانبه قهرمانی آمریکای جنوبی ۱۹۸۵ و مدال طلا قهرمانی آمریکای جنوبی ۱۹۸۶ را به دست آورد.
در سال ۱۴۸۸ دماغه امید نیک را پیمود در سال ۱۴۹۸ واسکو دو گاما به هند رسید.
او بازی باشگاهی خود را از باشگاه اسپورت کلاب دو رسیفی شروع کرد. پس از آن به واسکو دو گاما رفت. او دو مقطع برای واسگو دو گاما بازی کرد. مقطع اول ۱۹۴۲ تا ۱۹۴۵. مقطع دوم ۱۹۴۸ تا ۱۹۵۶. در فاصله بین مقطع اول و دوم برای باشگاه فلومیننزه توپ زد. در مجموع آدمیر در ۴۲۹ بازی برای واسکو دو گاما حضور پیدا کرد، ۳۰۱ گل به ثمر رساند و ۵ بار با این باشگاه قهرمان جام باشگاه‌های ایالت ریو دو ژانیرو (لیگ کاریوکا) شد (۱۹۴۵، ۱۹۴۹، ۱۹۵۰، ۱۹۵۲، ۱۹۵۶). او یک بار هم با باشگاه فلومیننزه در سال ۱۹۴۶ قهرمان این جام شد. او در لیگ کاریوکا در سال ۱۹۴۹ با ۳۰ گل و در سال ۱۹۵۰ با ۲۵ گل آقای گل لیگ شد. آدمیر سرانجام در ۱۹۵۶ از فوتبال بازنشسته شد و به شغل مفسری، مربیگری و تجارت روی آورد.
سال ۱۴۹۸ م واسکو دو گاما با عبور از جنوب و شرق آفریقا با کمک یک راهنمای ایرانی‌تبار از بندر موسی بیگ (در شمال موزامبیک) بسوی هند روانه شد و گزارشی مفصلی از اهمیت پارس و هند به دربار پرتغال فرستاد.