گاورود

معنی کلمه گاورود در لغت نامه دهخدا

گاورود. ( اِخ ) نام یکی از دهستانهای بخش کامیاران ، همچنین نام روخانه ای است که در این دهستان جاری است. این دهستان در شمال باختری واقع، محدود است از طرف شمال به دهستانهای حومه سنندج و ییلاق ، از طرف جنوب باختر دهستان سوسور، از خاور دهستانهای کلیائی و ییلاق. منطقه ای است کوهستانی هوای آن سردسیر سالم آب اکثر قراء آن ازچشمه های مهم کوهستانی و قسمتی از رودخانه گاورود وامیرآباد تأمین میگردد. محصول عمده دهستان غلات ، لبنیات است رود گاورود که شرح سرچشمه آن در بخش سنقرکلیائی داده شد از این دهستان گذشته در دهستان فقیه سلیمان حومه سنندج به رودخانه قشلاق ملحق میشود. رودخانه امیرآباد در قسمت شمالی دهستان از ارتفاعات بین دهستان ییلاق و این دهستان سرچشمه میگیرد و چند آبادی کنار خود را مشروب مینماید و در 4000گزی جنوب فقیه سلیمان به رودخانه گاورود ملحق میشود. کلیه قراء دهستان در طول دو دره گاورود و رودخانه امیرآباد واقع شده اند. راه شوسه کرمانشاه به سنندج از باختر دهستان میگذرد. راه آبادیهای دهستان عموماً مالرو میباشد. این دهستان از 38 آبادی تشکیل شده دارای 12 هزار تن است. مرکز دهستان ده امین آباد و قراء مهم آن بشرح زیر است : خامسان ، موجش ، رمشت ، مارنج ، کیله گلان ، اشکفتان ، گرگر. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5 ).
گاورود. ( اِخ ) قلعه ای بوده است نزدیک سلطانیه. رجوع به ذیل جامعالتواریخ رشیدالدین فضل اﷲ ص 221، 250 شود.
گاورود. ( اِخ ) یا دیاله یا سیروان رود. این رود ازجبال مغرب اسدآباد ( سر راه همدان به کرمانشاهان ) سرچشمه میگیرد و از سرحد ایران و عراق میگذرد و به روددجله می پیوندد و یکی از شعب مهم آن آب حلوان است.

معنی کلمه گاورود در فرهنگ فارسی

قلعهای بوده است نزدیک سلطانیه .

جملاتی از کاربرد کلمه گاورود

این روستا در دهستان گاورود قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۲۲۵ نفر (۵۴خانوار) بوده‌است.
بخش باوله قبلاً بخشی از بخش مرکزی شهرستان سنقر بود. در تاریخ ۲۷ تیرماه ۱۴۰۰ با تصمیم هیأت وزیران و در راستای اجرای مادۀ ۱۳ قانون تعاریف و ضوابط تقسیمات کشوری، بخش باوله از ترکیب دو دهستان باوله و گاورود در شهرستان سنقر و کلیایی به مرکزیت روستای قدیمی باوله تشکیل شد و به واحدهای تقسیمات کشوری استان کرمانشاه اضافه شد.
این روستا در دهستان گاورود قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۵۰۹ نفر (۱۱۲خانوار) بوده‌است.
در سنقر نامه آمده است : (( دیگر از سلاطین که به خاک سنقر و کلیایی آمده است، محمد شاه قاجار است که از همدان به آذربایجان رفته و سه شب در قریه (( باوله )) که از جمله فعله کری ( پیله کری) است برای تفرج و تفریح اقامت نموده و سرا پرده کنار گاورود زده‌اند طایفه این روستا به زبان کردی خود تظلم و شکایاتی که داشتند به عرض وی رساندند.
روستای آگاه علیا دارای بزرگترین مدرسه ابتدایی و راهنمایی در بین روستاهای اطراف است. رودخانه گاورود از میان این روستا عبور می کند. از خانواده های اصیل این روستا میتوان خاندان رستمی،خسروی،امجدیان نام برد.
اُصانْلو یا اُصالو یا اوسالو یا اوصالو یا اسانلو یا آسانلو از ایلات افشار بودند که بعدها از آن جدا می‌شوند.آنان از قرن ۷ در ایران به سر می‌برند و در قسمت‌های مختلف این کشور پراکنده‌اند.مدتی حکوکت گاورود و مدتی نیز حاکم ارومیه بودند.