کتابخانه وزیری

معنی کلمه کتابخانه وزیری در دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] کتابخانه وزیری از کتابخانه های مشهور در ایران واقع در شهر یزد. این کتابخانه در سال ۱۳۳۴ش توسط علی محمد وزیری تأسیس شد و طی سال های متمادی، بنای آن با خرید خانه های اطراف کتابخانه، وسعت یافت. کتابخانه وزیری در سال ۱۳۴۸ش وقف آستان قدس رضوی گردید و وقف نامه آن در یکی از دفاتر رسمی ثبت شد و نسخه ای از آن، در آستان قدس نگهداری می شود. این کتابخانه به دلیل وجود نسخ قدیمی و نفیس خطی، با اهمیت شمرده شده و امروزه دارای مخازن متعدد و بخش های مختلف کتابخانه ای است.
علی محمد وزیری فرزند مهدی وزیری از خاندان سادات عریضی یزدی در سال ۱۲۷۴ش مصادف با ۱۳۱۲ق در یزد متولد شد. مادر وی از نواده های ریاض الدین، عارف مشهور و از نوادگان میرزا علی نقی وقت وساعتی، از مراجع مشهور قرن سیزدهم، بود. وزیری دروس حوزوی را نزد دایی زاده خود، معتمدالاطباء، آغاز کرد و پس از آن در مدارس شفیعیه، خان و مصلای صفدرخان نزد استادانی چون غلامرضا کوچه بیوکی فقیه خراسانی، علی مدرسی و جلال تفتی آیت اللهی به تحصیل ادامه داد. فعالیت های فرهنگی و اجتماعی او در ارتقای سطح فرهنگ و دانش جامعه تأثیر بسزایی داشت. از اقدامات او، تجدید حوزه علمیه یزد پس از شهریور ۱۳۲۰ش و تأسیس انجمن واعظین یزد بود. علی محمد وزیری در سوم اردیبهشت ۱۳۵۶ش (۴جمادی الاول ۱۳۹۷ق) در سن ۸۲ سالگی درگذشت و در کنار پدرش در مقبره ای کنار مسجد جامع کبیر و کتابخانه وزیری به خاک سپرده شد.
این کتابخانه در سال ۱۳۳۴ش در مجاورت مسجد جامع کبیر یزد با ۱۶۰۰ جلد کتاب خطی و چاپی جهت استفاده طلاب علوم دینی راه اندازی شد. مؤسس کتابخانه، با نفوذی که در گروه های اجتماعی و فرهنگی یزد داشت، نسبت به جمع آوری کتب خطی و چاپی تمام سعی خود را به کار گرفت تا اینکه در سال ۱۳۴۴ش به همت محمد هراتی یزدی که یکی از بازرگانان مشهور یزد بود، ساختمانی با زیربنای ۶۰۰ متر مربع به مبلغ ۳۵میلیون تومان بنا کرد و کتابخانه به آنجا منتقل شد. در سال ۱۳۴۸ش به همت حسین بشارت، ساختمانی دیگر خریداری شد و کتب خطی به آنجا منتقل گردید.

جملاتی از کاربرد کلمه کتابخانه وزیری

بخوانید و به کار بندید، نامه‌ای است سرگشاده به قلم سید روح‌الله خمینی (اصل نسخه خطی آن در کتابخانه وزیری یزد نگهداری می‌شود) این نامه یک‌سال پس از انتشار کتاب شیعی‌گری؛ بخوانند و داوری کنند نوشته احمد کسروی، منتشر شد. کتاب شیعی‌گری، در بهمن سال ۱۳۲۲ به چاپ رسیده بود.