پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
معنی کلمه پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در دانشنامه اسلامی
در سال 1360 با ادغام 12 مؤسسه پژوهشی، نهادی با عنوان «مؤسسه مطالعات و تحقیقات فرهنگی» وابسته به وزارت فرهنگ و آموزش عالی تشکیل شد. در سال 1369 پس از تغییر تشکیلات سازمانی، این مؤسسه با تصویب شورای گسترش آموزش عالی عنوان «پژوهشگاه» را دریافت کرد که تشکیلات سازمانی آن در خرداد ماه 1372 به تصویب نهایی سازمان امور اداری و استخدامی کشور رسید.
در این مدت نیز پژوهشگاه هایی به آن اضافه شده و یک مؤسسه از آن منشعب شد. در سال 1373 شورای عالی پژوهشگاه به منظور تأکید بر گرایش علوم انسانی و مسائل فرهنگی در تحقیقات پژوهشگاه، عنوان «پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی» را برای این نهاد پیشنهاد کرد که مورد تصویب شورای گسترش آموزش عالی قرار گرفت.
در حال حاضر این پژوهشگاه دارای پژوهشکده زبان و ادبیات فارسی، پژوهشکده اندیشه سیاسی در اسلام، پژوهشکده تاریخ، پژوهشکده زبان شناسی، پژوهشکده علوم اجتماعی، پژوهشکده مطالعات فرهنگ ها، پژوهشکده مطالعات تطبیقی اقتصاد، گروه بررسی مسائل زنان، گروه علم و دین، گروه فکرپروری برای کودکان و نوجوانان، گروه غرب شناسی، گروه فلسفه و کلام، مرکز تحقیقات امام علی علیه السلام، مرکز اسناد فرهنگی آسیا و شورای بررسی متون است.
گفتنی است در حال حاضر پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در بعضی رشته ها در سطح کارشناسی ارشد و دکتری اقدام به پذیرش دانشجو می کند.
جملاتی از کاربرد کلمه پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی
ثابتی تحصیلاتش را در رشته علوم سیاسی در دانشگاه تهران و پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی انجام داد. او فعالیت سیاسی را در دوران دانشجویی آغاز و به عنوان دبیر سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه تهران فعالیت کرد. وی سپس از سال ۱۳۹۴ تا ۱۳۹۷ در دفتر سعید جلیلی، مشغول به کار شد و در کارگروههای دولت سایه جلیلی حضور یافت.
امیر حسین ثابتی منفرد در سال ۱۳۶۷ در تهران متولد شد. از خانواده و همسر او اطلاعات زیادی در دسترس نیست. ثابتی پس از شرکت در کنکور سراسری سال ۱۳۸۵، در رشته علوم سیاسی دانشگاه تهران پذیرفته شد. او در دانشگاه از فعالان بسیج دانشجویی بود. وی در سال ۱۳۹۰ وارد مقطع کارشناسی ارشد با گرایش مسائل ایران شد و دو سال بعد از پایاننامهاش با موضوع جنبش دانشجویی و انتخابات دفاع کرد. وی از مهر سال ۱۳۹۲ وارد مقطع دکتری در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی شد.
در جلسه شورای بررسی متون و کتب علوم انسانی وابسته به پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی که اعضای آن اساتید دانشگاه، محقق و مؤلف متون و کتب علوم انسانی و مترجم متون درسی رشتههای مربوط هستند، چهار عنوان کتاب این انتشارات، برگزیده دانشگاهی اعلام شد.
امید طبیبزادهٔ قمصری (زادهٔ ۲۹ اردیبهشت ۱۳۴۰) زبانشناس و مترجم ایرانی، استاد زبانشناسی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی و عضو پیوستهٔ فرهنگستان زبان و ادب فارسی است. او تا سال ۱۳۹۵ عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینا بود. فعالیتهای پژوهشیِ طبیبزاده عمدتاً در زمینهٔ وزن شعر فارسی و دستور زبان فارسی است و آثارش از جمله آثارِ منتخب در جشنوارهٔ نقد کتاب، کتاب سال ایران و جشنواره فارابی بودهاست. او همچنین برخی از اشعار ویلیام شکسپیر را به فارسی ترجمه کردهاست. طبیبزاده سردبیرِ نشریهٔ زبان و زبانشناسی است.
بروجردی اولین زنی است که به ریاست سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران درآمده است. وی پیش از این عضو شورای فرهنگی- اجتماعی زنان کشور و معاون فرهنگی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی است.
سومین ترجمه فارسی انجیل برنابا، از سعید کریم پور است که مستقیماً از روی ترجمه انگلیسی نسخه ایتالیایی و تطبیق آن با دو متن اصلی ایتالیایی و اسپانیایی انجام گرفتهاست. ترجمه فارسی کریم پور اولین و تنها ترجمه فارسی انجیل برناباست که مقدمهای مبتنی بر جعلی بودن این انجیل بر آن نوشته شدهاست. این ترجمه را پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی در سال ۱۳۹۳ منتشر کرده و در سال ۱۳۹۵ به چاپ دوم رسیدهاست.
ایران کلباسی (متولد ۱۰ آذر ۱۳۱۸، اصفهان)، زبانشناس ایرانی و استاد پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی است.