پوپولیسم

معنی کلمه پوپولیسم در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] پوپولیسم، آموزه و روشی سیاسی در طرفداری کردن یا طرفداری نشان دادن از حقوق و علایق مردم عامه در برابر گروه نخبه می باشد.
(populis) به معنی حکومت توده وار، یا مردم باور و... است که ریشه این نوع تفکر در میان روشنفکران تندرو روسیه، در دهه ۱۸۶۰ با ظهور نارودینک ها (مردم باوران) پدید آمد. به اعتقاد آنها، روسیه بی آن که مرحله سرمایه داری را بگذارند، می تواند مستقیم به سوسیالیسم برسد و اساس آن را می توان بر کمون های روستایی گذاشت.
ارکان پوپولیسم
اندیشه های سیاسی، اجتماعی و اقتصادی که در قالب «پوپولیسم» شناخته می شوند، بسیار متفاوت بوده و در هر جامعه و کشوری شکل خاص خود را دارد. اما به طور کلی می توان مؤلفه های ذیل را به عنوان ارکان اساسی آن نام برد: ۱. جلب پشتیبانی مردم با توسل به وعده های کلی و مبهم نظیر برابری، برادری، مساوات و... ۲. پیشبرد هدف های سیاسی، مستقل از نهادها و احزاب موجود، با فراخوانی و بسیج توده مردم. ۳. مخالفت اساسی با جامعه مدنی. بنابراین در این گونه نظام ها به جای این که مشارکت سیاسی افراد همراه با آگاهی و بینش کامل و به شکل نهادینه و نظام مند باشد، به مشارکت توده ای و همراه با احساسات و هیجانات، تحت تاثیر تبلیغات سهمگین اکتفا می شود و حکومت شیوه ای اقتدار طلب با ساخت قدرت یک جانبه پیدا می کند.

جملاتی از کاربرد کلمه پوپولیسم

علل مستند شده توسط امواج کندراتیف، در درجه اول شامل نابرابری، فرصت و آزادی‌های اجتماعی است. اگرچه اغلب اوقات، در مورد اثرات قابل توجه این علل نیز بحث‌های بیشتری صورت می‌گیرد. تأثیرات هم خوب و هم بد است و فقط به ذکر چند مورد، پیشرفتهای تکنولوژیکی، تولد و انقلابها / پوپولیسم و دلایل کمک به انقلاب که می‌تواند شامل نژادپرستی، عدم تحمل مذهبی یا سیاسی، آزادی‌های ناکام و فرصت، نرخ حبس، تروریسم و موارد مشابه باشد.
نیروهای رادیکال با پوپولیسم انجمن همراهی می‌کردند. اشغال ایران و تمایلات ضد امپریالیستی انقلابیون آنها را متحد نگاه می‌داشت.