پادشاه مصر

معنی کلمه پادشاه مصر در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] پادشاه مصر (قرآن). در قرآن آیاتی در باره فرعون مصر زمان حضرت یوسف و وعملکرد او مانند درخواست تعبیر خوابش و آزاد کردن یوسف از زندان و محاکمه زنان مصر وغیره آمده که نگاهی اجمالی به آن آیات خواهیم داشت.
ولید بن ریان، پادشاه و فرعون مصر در زمان حضرت یوسف علیه السّلام و عزیز وزیر او بوده است. از نظر شواهد تاریخی این فرعون بر «آپوفیس» یا «پوفس» که از فراعنه سلسله پانزدهم و از خانواده «هیکسس» ها بوده قابل انطباق است.
آبخوری پادشاه مصر
آبخوری پادشاه، وسیله پیمانه کردن غلات، برای تعیین سهمیه افراد در دوران قحطی بود..... جعل السقایة فی رحل اخیه... • ... نفقد صواع الملک.. ظرف آبخوری پادشاه را در بار برادرش گذاشت• گفتند: «پیمانه پادشاه را! و هر کس آن را بیاورد، یک بار شتر (غله) به او داده می شود و من ضامن این (پاداش) هستم! » تعبیر از جام گمشده به «سقایه» و «صواع» گویای این است که پیمانه، همان ظرفی است که پادشاه در آغاز از آن آب می نوشیده و در سالهای قحطی به نام پیمانه از آن استفاده می شده است. کلمه" صواع" به ضمه صاد- به معنای سقایه و ظرف آبخوری است، بعضی هم گفته اند: صواع همان صاع است، که به معنای پیمانه ایست که با آن اجناس را کیل می کردند، و صواع پادشاه مصر در آن روز ظرفی بوده که هم در آن آب می خوردند، و هم به آن اجناس را پیمانه می کردند، و بهمین جهت است که در قرآن کریم یک جا از آن تعبیر" به سقایت" می کند، و در جای دیگر بنام" صواع" می خواند، و این کلمه از کلماتی است که هم معامله مذکر با آن می کنند و هم مؤنث ، و لذا یک جا ضمیر مذکر به آن برگردانیده و فرموده: " و لمن جاء به"، و در جای دیگر ضمیر مؤنث برگردانیده و فرموده: " ثم استخرجها".
اطمینان به تعبیر یوسف
پادشاه مصر، به راستی و درستی تعبیر و تفسیر یوسف علیه السلام، از رؤیای شگفت خویش اطمینان داشت. وقال الملک ائتونی به.. پادشاه گفت: «او را نزد من آورید! » ولی هنگامی که فرستاده او نزد وی (یوسف) آمد گفت: «به سوی صاحبت بازگرد، و از او بپرس ماجرای زنانی که دستهای خود را بریدند چه بود؟ که خدای من به نیرنگ آنها آگاه است.»از اینکه پادشاه مصر پس از شنیدن تعبیر و تاویل خواب خویش، یوسف علیه السّلام را احضار می کند، معلوم می شود وی دریافته بود که تعبیر یوسف علیه السّلام عالمانه و شایسته اعتنا کردن است.
تبرئه یوسف
...

جملاتی از کاربرد کلمه پادشاه مصر

هرمی که در آنجا قرار دارد هرم جوزر نام دارد؛ این ساختمان از قدیمی‌ترین سنگ‌های پوشیده شده بنا شده‌است که به اوایل دوران مصر باستان بازمی‌گردد. هرم یونس که در سقاره قرار دارد دارای یک جاده هرمی شکل است که یکی از بهترین‌ها در انواع خوداست. یکی از شانزده پادشاه مصر در سقاره مدفون شده‌است مقامات در طول دوره فرعونی خاکسپاری‌های به خصوصی به این نهرها اضافه کرده‌اند، زمانی که زمین دفن سلطنتی در ابیدوس قرارداشت اولین دفن نجیب‌زاده‌ها به قسمت شمالی فلات سقاره بازمی‌گردد؛ این یک اصل و مراسم غیر سلطنتی بوده که به دوران بطلمیوس (یکی از اختر شناسان و فیلسوفان یونانی) و زمان روم باستان بازمی‌گردد.
گرفتم اینکه من بسیار پستم نه آخر پادشاه مصر هستم
اپافوس (به یونانی: Ἔπαφος) در اسطوره‌های یونان پسر شاه خدایان زئوس و یو بود. زئوس به یو علاقه‌مند شده بود و هرا نیز به این موضوع پی برد، این چنین شد که زئوس او را تبدیل به گاوی سفید کرد. هرا آگاه شد و آرگوس صد چشم را به نگهبانی او گماشت زئوس به دست هرمس آرگوس را از پا درآورد و سپس هرا خرمگسی را مامور آزار یو کرد و خرمگس وی را همه جا دنبال می‌کرد تا آن‌که او به رود نیل رسید و در آن‌جا شکل انسانی خود را بازیافت و آن‌جا پسری به نام اپافوس برای زئوس به دنیا آورد. او بعدها پادشاه مصر باستان شد و شهر ممفیس را بنا نهاد. او با همسر خود ممفیس، (که گفته می‌شد نام شهر را از روی او انتخاب نموده) صاحب دختری به نام لیبیا شد.
خانم ایران تیمورتاش - خواهر عبدالحسین تیمور تاش - بر آن هستند که خاندان ایشان از اعقاب فرزند ذکور امیر چوپان هستند ؛ تیمورتاش در واقع نام یکی از اولاد امیر چوپان است که در دوران حکومت ابوسعید بهادر به حکومت روم ( آسیای صغیر ) رسید امّا در 720 ه.ق خروج کرد و سکّه به نام خود ، ضرب کرد . سپس به مصر پناهنده شد و در سال 728 ه.ق به دست ملک ناصر - پادشاه مصر - مقتول گردید.
بطلمیوس نئوس دیونیسوس تئوس فیلوپاتور تئوس فیلادلفوس (به معنای بطلمیوس، دیونیسوس جدید، خداوندگار دوستدار پدر، خداوندگار دوستدار برادر؛ ۱۱۷–۵۱ پیش از میلاد) معروف به «آولتس»، پادشاه مصر باستان و از اعضای دودمان سلطنتی مقدونی‌نژاد بطالسه بود. لقب او، آولتس، به معنای «فلوت‌زن» است و به علاقهٔ وافر شاه به نواختن فلوت اشاره دارد.
بطلمیوس پنجم (حاکم در ۱۸۱ تا ۲۰۴ پیش از میلاد) معروف به اپیفانِس (به معنی تجلی خدا) پادشاه مصر باستان و از اعضای دودمان سلطنتی مقدونی‌نژاد بطالسه یا بطلمیوسیان بود. او فرزند بطلمیوس چهارم معروف به فیلوپاتور (به معنی دوستدار پدر) و آرسینوی سوم ملکهٔ مصر بوده است.
انقلاب ۱۹۵۲ مصر کودتای نظامی گروهی از افسران ارتش مصر در ۲۳ ژوئیه ۱۹۵۲ بود که توسط حرکت افسران آزاد (به عربی؛ ضُبّاط الأحرار) به رهبری محمد نجیب و جمال عبدالناصر انجام شد. در پی این کودتای نظامی ملک فاروق پادشاه مصر از قدرت خلع شده، پسرش ملک فؤاد دوم جانشین او شد. چندی بعد جانشین او نیز خلع شده و نظام پادشاهی مصر با یک حکومت جمهوری جایگزین شد.
بطلمیوس ششم ملقب به فیلومتور(به معنای مادردوست)(به یونانی: Πτολεμαῖος Φιλομήτωρ)(زادهٔ پیرامون ۱۸۶ پیش از میلاد- مرگ ۱۴۵ پیش از میلاد) پادشاه مصر باستان از دودمان بطلمیوسی بود.
گرچه یعقوب پیمبر داشت فرزندان بسی پادشاه مصر یوسف شد سخن شد مختصر