معنی کلمه محقق اردبیلی در دانشنامه اسلامی
مطالب کتاب، در هفت بخش، تنظیم شده است. بخش های کتاب، ارتباط منطقی خاصی با یکدیگر نداشته و تقریبا هر بخش، نوشته یک نویسنده می باشد. بخش ششم، دربردارنده مجموعا شش مقاله در مورد محقق اردبیلی است.
در بخش نخست، به معرفی کتب تراجم و رجالی پرداخته شده که به شرح حال و گزارش جنبه های مختلف زندگی محقق اردبیلی مبادرت نموده اند. از جمله این کتب، عبارتند از: «روضة المتقین» محمدتقی مجلسی (متوفی 1070ق)؛ «فائق المقال» احمد بن عبدالرضا (متوفی 1085ق)؛ «الزهر الربیع» سید جزائری؛ «حدائق المقربین» خاتون آبادی (متوفی1116ق)؛ «ریاض السیاحة» شیروانی (متوفی 1253ق) و... .
در بخش دوم، ناصرالدین حجازی، به معرفی اساتید، همدرسان و شاگردان محقق اردبیلی پرداخته است. برخی از این افراد عبارتند از:
در بخش سوم، نوشته علی اکبر زمانی نژاد، در دو فصل، به کتاب شناسی و نسخه شناسی آثار محقق اردبیلی پرداخته شده است: فصل اول: معرفی آثاری که قطعا از ایشان است؛ اعم از اینکه محقق اردبیلی در آثار به جای مانده از خود به تألیف آن کتاب تصریح کرده باشد و یا شرح حال نگاران و کتاب شناسان به او نسبت داده باشند و این نسبت، نسبت قطعی باشد و نیز اعم از اینکه نسخه خطی کامل یا ناقص آن وجود داشته باشد یا نه .
فصل دوم: معرفی آثاری که منسوب به محقق اردبیلی است. البته اکثر کتاب های این بخش، اشتباها به مقدس اردبیلی نسبت داده شده و تعدادی از آن ها هم مردد است که آیا از آثار محقق اردبیلی است یا نه و بعضی عناوین نیز نام دوم یا سومی هستند برای شناخت کتاب های قطعی مقدس اردبیلی؛ بدین نحو که یک کتاب از مقدس اردبیلی یا دو یا چند نام در کتاب های شرح حال نگاری و کتاب شناسی ذکر شده است .