ینبع. [ یَم ْ ب ُ ] ( اِخ ) نام بندرگاهی در حجاز. ( ناظم الاطباء ). شهری و بندری است در کشور عربستان سعودی در ساحل بحر احمر و قریب 10000 تن سکنه دارد. نام قصبه مرکز قضایی اسکله مدینه منوره می باشد. در ساحل حجاز واقع گشته و نظر به کثرت منابعی که دارد آن را بدین نام خوانده اند. بنابه نوشته پاره ای از کتب عربی 170 رشته قنات و چشمه داشته است ولی اکنون نه آب جاری و نه چاه دارد و اهالی آب مشروب خود را به وسیله آب انبارها تهیه می کنند و خود قضا هم عبارت است ازقصبه و نقاط هم جوار با آن. ( از قاموس الاعلام ترکی ). ینبع. [ یَم ْ ب ُ ] ( اِخ ) قلعه ای است در راه حاجیان مصر که در آن چشمه ها و نخلستانها و کشتهاست. ( آنندراج ) ( منتهی الارب ). دهی است در طرف راست رضوی برای مسافری که از مدینه به سوی دریا فرودآید در یک شبه راه از رضوی واقع شده و تعلق دارد به بنی حسن بن علی بن ابیطالب. چشمه های شیرین دارد. گویند این مکان را عمر رضی اﷲ عنه به علی رضی اﷲ عنه به قطیعه داده بود. ( از معجم البلدان ).
معنی کلمه ینبع در فرهنگ فارسی
شهری و بندری است در کشور عربستان سعودی در ساحل بحر احمر و قریب ۱٠٠٠٠ تن سکنه دارد.
معنی کلمه ینبع در دانشنامه عمومی
ینبع ( به عربی: ینبع ) شهری است ساحلی در کشور پادشاهی عربستان سعودی واقع در شبه جزیره عربستان. «شهر یَنبُع» از شهرهای ساحلی کرانهٔ دریای سرخ است، و یکی از بنادر مهم عربستان سعودی در ساحل دریای سرخ است بعد از بندرگاه جده. دارای یک باند فرودگاه است که از هواپیماهای داخلی استقبال می کند. این شهر به صید ماهی و تجارت مشهور است. همچنین شهر یَنبَع به تجارت: حنا، کائوچو، خرما و میوه شهرتی فراوان دارد. شهر ینبع از شهرهای قدیمی نوار ساحلی دریای سرخ است، وذکر نام «یَنبَع» در أشعار شاعران قدیم و حدیث آمده است. یَنبَع مسکن أنصار و جهینه بوده است، در ضلع جنوبی شهر آثار قلعه بزرگی به چشم می خورد. جمعیت شهر ینبع بر پایهٔ سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۲۰۰۴ میلادی، برابر با ۲۵۰ هزار نفر بوده است، که ۸۰٪ آن ها از تابعیت عربستان سعودی هستند. و شامل سه منطقهٔ أصلی است: «ینبع النخل»، «ینبع البحر»، «ینبع الصناعیة». «شهر ینبع» در فاصلهٔ ۲۵۰ کیلومتری جنوب شهر مدینه، و در ۳۵۰ کیلومتری شهر جده، و در ۲۵۰ کیلومتری جنوب شهر وجه واقع شده است.
معنی کلمه ینبع در دانشنامه آزاد فارسی
یَنبُع بندری در عربستان سعودی کنار دریای سرخ با جمعیت ۲۱۲,۶۱۶ نفر (۲۰۰۶). از بنادر مهم صدور نفت عربستان است.
معنی کلمه ینبع در دانشنامه اسلامی
[ویکی شیعه] یَنبُع شهری در غرب مدینه است که به چشمه های فراوان آن شهرت داشته و کوه رَضْویٰ در آن قرار دارد. این شهر در سال دوم هجری به تصرف مسلمانان درآمد. ینبع پس از رخدادهایی در اختیار امام علی(ع) قرار گرفت و آن حضرت با بهبود زراعت، این منطقه را به موقوفه ای برای علویان تبدیل کرد و فرزندان امام حسن(ع) نیز در این منطقه سکنا گزیدند. پناه دادن امام سجاد(ع) به خانواده مروان بن حکم هنگام واقعه حره و مخفی شدن نفس زکیه در آن منطقه از جمله رخدادهای تاریخی در این منطقه است.
جملاتی از کاربرد کلمه ینبع
این کشور از نظر منابع طبیعی چون طلا و مس، نفت خام، گاز طبیعی و آهن غنی است. هر چند از نظر جنگل و مناطق جنگلی، دیمکاری و زراعت با فقر روبهروست. بیشتر گیاهان در واحهها میرویند. عربستانسعودی با بیش از ۲۶۰ میلیارد بشکه نفت، بیش از ۱۴٪ ذخایر این ماده حیاتی را در خود جای داده است. این رقم معادل ۳۳ درصد کل ذخایر کشورهای دیگر عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) است. معادن عربستان اکثراً در کوههای حجاز و منطقه عسیر و ناحیه نجد قرار دارند. دو شهر صنعتی ینبع در ساحل دریای سرخ و الجبیل در ساحل خلیج فارس به این هدف احداث شدهاند که وضعیت منابع و معادن عربستان را ساماندهی کنند.
وجود موشک برکان هاش-۲ برای نخستین بار در ۲۲ ژوئیه ۲۰۱۷، برای جامعه جهانی، زمانی مطرح شد که حوثیها آن را به عربستان سعودی پرتاب و سپس ادعا کردند با موفقیت به منطقه ینبع برخورد کردهاست و آتشسوزی بزرگی در پالایشگاه نفت آرامکو ایجاد کرد. عربستان، این خبر را تکذیب کرده و گفتهاست این آتشسوزی ناشی از نقص عملکرد ژنراتور در رطوبت بالای هوا بودهاست. در تاریخ ۴ نوامبر ۲۰۱۷، عربستان اعلام کرد توانستهاست با شلیک یک امآیام-۱۰۴پاتریوت یک موشک برکان ۲ را در آسمان ریاض منهدم کند. به گفته مقامات عربستان، این موشک قرار بوده به فرودگاه بینالمللی ملک خالد اصابت کند.
شرکت سابیک و شرکتهای شیمیایی زیرمجموعه اکسانموبیل در حال انجام تحلیل امکانپذیری برای انجام پروژههای پتروشیمی هستند که به سرمایهگذاری مشترک در منطقه ینبع و الجبیل عربستان سعودی میانجامد. این پروژهها به دنبال تولید محصولات پتروشیمی با هدف تأمین تقاضای در حال ظهور در بازارهای داخلی و بینالمللی هستند.
قبایل و تیرههای انصاری به مناطق متعددی مهاجرت کردند؛ کوچهای در گرگان ، روستایی در حوالی بصره و مسجد بزرگی در بغداد به نام انصار نامگذاری شده که میتواند حاکی از حضور انصار در آن مناطق باشد؛ همچنین منابع از حضور انصاریان در شهر ینبع در حاشیه دریای سرخ ، مَنفلوط مصر ، اندلس و آذربایجان خبر میدهد، چنان که سلسله بنینصر یا بنیاحمر که چند قرن در جنوب اندلس (غرناطه) حکم راندند، انصاری تبارند.