گایوس
معنی کلمه گایوس در فرهنگ فارسی
از قانونگذاران بزرگ روم
معنی کلمه گایوس در دانشنامه آزاد فارسی
حقوقدان رومی. نوشته های گایوس از منابع اصلی اطلاعات ما از قوانین روم به شمار می رود؛ اما از زندگی او اطلاعات چندانی در دست نیست. کتاب او با نام اصول و مبانی قضایی، به جا مانده است و اساس کتاب یوستی نیانوس امپراتور روم شرقی با همان نام را تشکیل می داد. کتاب گایوس نخست به صورت قطعات پراکنده و مستقل برشماری نقل قول بود؛ تا این که متن آن در ۱۸۱۶ روی کاغذ یا پوست آهو یا لوحه ـ که برای صرفه جویی متن آن را به طور ناقص پاک کرده و روی آن دوباره یا چندباره می نوشتند ـ کشف شد. مدت ها اعتبار کتاب محل اختلاف بود؛ اما سرانجام در ۱۹۳۳ با کشف بخش هایی از آن روی پاپیروس، اعتبار آن تأیید شد.
جملاتی از کاربرد کلمه گایوس
در زمان مرگ تیبریوس بیشتر افرادی که احتمال میرفت جانشین وی شوند، به طرز وحشیانهای به قتل رسیده بودند. جانشین قانونی او که انتخاب خود تیبریوس نیز بود، برادرزادهاش گایوس بود که بیشتر به کالیگولا یا پوتین کوچک مشهور بود. کالیگولا کار خود را خوب آغاز کرد. او به شکنجهها و آزار و اذیتها پایان داد و سوابق و پیشینه عمویش را سوزاند و از اذهان مردم پاک کرد، اما متأسفانه خیلی سریع به دام بیماری افتاد.
برادران گراکوس (تیبریوس گراکوس و گایوس گراکوس) دو برادر رومی بودند که به واسطه اصلاحات سیاسی و اقتصادی و اصلاحات ارضیشان در جمهوری روم مورد توجهند.
مارکوس یونیوس بروتوس (۸۵ قبل از میلاد– ۲۳ اکتبر ۴۲ قبل از میلاد) یک سیاستمدار، خطیب، فیلسوف، محقق و سناتور اواخر جمهوری روم و، در کنار گایوس کاسیوس لونگینوس و دکیموس بروتوس، از مشارکتکنندگان در توطئهٔ قتل ژولیوس سزار در نیمهٔ مارس ۴۴ قبل از میلاد بود.
اورلیا کوتا یا اورلیا (۲۱ می ۱۲۰ پ.م. تا ۳۱ ژوئیه ۵۴ پ. م) مادر دیکتاتور رومی گایوس ژولیوس سزار بود (۱۰۰ پ.م. تا ۴۴ پ. م).
سپس سرویلیا با دکیموس یونیوس سیلانوس،[یادداشت ۶] کنسولِ سالِ ۶۲ ق. م، ازدواج کرد و از او سه دختر آورد که خواهران ناتنی بروتوس شدند: یونیای اول، که با پوبلیوس سرویلیوس ایساوریکوس ازدواج کرد،[یادداشت ۷] و دیگری یونیای دوم، که با مارکوس امیلیوس لپیدوس[یادداشت ۸] ازدواج کرد، و سومی یونیای سوم[یادداشت ۹] (مشهور به تِرتولا) که با گایوس کاسیوس لونگینوس ازدواج کرد.
برادران کراسوس به نامهای تیبریوس گراکوس و گایوس گراکوس با وضع قوانینی به نفع توده فقیر روم دست به اصلاحاتی اقتصادی و سیاسی زدند. تیبریوس در ۱۳۳ پ. م و برادرش حدود ده سال بعد به مقام تریبونی خلق برگزیده شدند. این دو برادر با هدف توزیع زمین وتوزیع غله به قیمت ارزان اقدام به اصلاحات اقتصادی و سیاسی کردند. سنا که اقدامات آنها را تهدیدی برای خود میدانست تیبریوس را به همراه چند صد تن از هواخواهان او به قتل رساند؛ و گایوس را نیز به همراه ۲۵۰ تن از یارانش به قتل رساند و سه هزار تن دیگر به موجب احکام سنا اعدام شدن
نام مادر بروتیا کریسپینا مشخص نیست اما پدرش گایوس بروتیوس پرزنس، دوبار کنسول روم بود. پدربزرگ و مادربزرگ پدری کریسپینا نیز کنسول و سناتور کایوس بروتیوس پرزنس و میراثبر ثروتمند لیبریا هوستیلیا کریسپینا، دختر کنسول ماریوس لیبریوس ماکسیموس بودند. همچنین برادر کریسپینا کنسول آتی، لوسیوس بروتیوس کوئینتیوس کریسپینوس بود. خانوادهٔ پدری کریسپینا اصالتاً اهل وُلچئی در لوکانیای ایتالیا بودند و ارتباط نزدیکی با امپراتوران روم تراژان، هادریان، آنتونیوس پیوس و مارکوس اورلیوس داشتند. کریسپینا در رم یا ولچئی زاده و پرورش یافت.
انئید که در زمان سلطنت آگوستوس (بنیانگذار امپراتوری روم) نوشته شدهاست، قهرمان آئنیاس را به عنوان یک رهبر قوی و قدرتمند معرفی میکند. تصویرسازی مطلوب از آئنیاس موازی است با آگوستوس از این جهت که سلطنت او را در نوری پیشرو و تحسینبرانگیز به تصویر میکشد و به آگوستوس اجازه میدهد تا با تصویر آئنیاس ارتباط مثبتی برقرار کند. اگرچه بدیهی است که خود آگوستوس حامی مستقیم او نبود و گایوس مایسیناس حامی ویرژیل بود اما او همچنان در دولت آگوستوس شخصیت بالایی داشت و میتوانست شخصاً این کار را انجام دهد و از نمایش آئنیاس در نور مثبت سود برد.