کوررنگی
معنی کلمه کوررنگی در فرهنگ عمید

کوررنگی

معنی کلمه کوررنگی در فرهنگ عمید

حالتی که به سبب اختلال در شبکیۀ چشم عارض می شود و شخص قادر به دیدن یک یا چند رنگ نیست.

معنی کلمه کوررنگی در فرهنگستان زبان و ادب

{achromatic vision, achromatism, achromatopsia, complete colour blindness, total colour blindness} [زیست شناسی، علوم پایۀ پزشکی] ناتوانی مطلق در تشخیص رنگ ها و تفکیک هاله های رنگین متـ . تک رنگ بینی monochromatism, monochromasia, monochromatic vision, monochromatopsia

معنی کلمه کوررنگی در دانشنامه عمومی

کوررنگی ( به انگلیسی: Color blindness ) ، یک بیماری ارثی وابسته به کروموزوم X است که در آن فرد توانایی تشخیص یک یا برخی رنگها را ندارد. سلول های مخروطی چشم افراد کوررنگ بدون رنگ دانه هایی هستند که موجب دیدن رنگ ها می شوند. به همین دلیل این افراد برخی رنگ ها را به شکل طیفی از رنگ های خاکستری و سیاه می بینند.
کوررنگی انواع مختلفی دارد که شایع ترین آن ها عدم توانایی در تشخیص رنگ سبز و قرمز از یکدیگر است. داشتن مشکل در تشخیص اینکه جسمی قرمز است یا سبز، یا آبی است یا زرد اصلی ترین علامت کوررنگی است. برخلاف تصور عامه، دید افراد کور رنگ به ندرت خاکستری است.
در اصطلاح علمی، توانایی تمییز دادن سه رنگ اولیه، یعنی سرخ و آبی و سبز، از یکدیگر که باعث دیدن بهنجار رنگ هاست سه رنگ بینی trichromacy نام دارد.
کوررنگی در سال ۱۷۹۴ توسط شیمی دان بریتانیایی، جان دالتون، که خود به آن مبتلا بود کشف شد. با این حال علت آن تنها با پیشرفت علم ژنتیک در قرن بیستم مشخص شد. این اختلال به افتخار دالتون دالتونیسم نیز نامیده می شود، هرچند نام علمی آن Dyschromatopsia می باشد.
امروزه این اختلال با آزمایش های ساده ای چون آزمون ایشیهارا قابل تشخیص است.
کوررنگی یک بیماری ارثی وابسته به کروموزوم X مغلوب است که در مردان بیشتر دیده شده و تقریباً همیشه از مادر به پسر به ارث می رسد. ( توضیح: زنان دو کروموزوم X و مردان یک کروموزوم X و یک کروموزوم Y دارند. در بیماری های وابسته به کروموزوم X مغلوب در زنان باید هر دو کروموزوم X معیوب باشند تا بیماری رخ دهد. اگر یک کروموزوم X معیوب باشد بیماری رخ نمی دهد ولی قابل انتقال به فرزندان است. در مردان معیوب بودن تنها کروموزوم X سبب بیماری می شود؛ بنابراین، فردی که مبتلا به کوررنگی است، مادرش یا دچار کوررنگی است یا ناقل بیماری ) در این اختلال کروموزومی سلول های مخروطی در شبکیه که مسئول درک رنگ هستند دچار اختلال هستند و به همین دلیل بیمار رنگ ها را درست تشخیص نمی دهد.
کوررنگی ممکن است بر اثر بیماری های عصب بینایی یا شبکیه نیز رخ دهد. در این موارد، تنها چشمی که مشکل دارد دچار کوررنگی می شود و بیماری در طول زمان تشدید می گردد بطوری که ممکن است تبدیل به کوررنگی کامل شود که در آن بیمار دیدی خاکستری دارد. این بیماران معمولاً در تشخیص آبی و زرد مشکل دارند.
معنی کلمه کوررنگی در فرهنگستان زبان و ادب
معنی کلمه کوررنگی در دانشنامه عمومی
معنی کلمه کوررنگی در دانشنامه آزاد فارسی
معنی کلمه کوررنگی در ویکی واژه

معنی کلمه کوررنگی در دانشنامه آزاد فارسی

کورْرَنگی (colour blindness)
کورْرَنگی
اختلال وراثتی بینایی. فرد مبتلا قدرت تمیزدادن برخی از رنگ ها، معمولاً قرمز و سبز، را ندارد. این بیماری وابسته به جنس است و در مردان بیشتر دیده می شود. در شایع ترین شکل کوررنگی، فرد قادر به افتراق طیف رنگی قرمز ـ زرد ـ سبز نیست. بسیاری از افراد کوررنگ نمی توانند رنگ قرمز را از زرد یا زرد را از سبز تشخیص دهند. علت فیزیولوژیک کوررنگیِ مادرزادی روشن نیست، ولی احتمالاً به سبب نقص در گیرنده های شبکیه است. مسمومیت با سرب و افراط در سیگارکشیدن هم باعث کوررنگی می شود. دو تا شش درصد از مردان و کمتر از یک درصد از زنان کوررنگ اند.

معنی کلمه کوررنگی در ویکی واژه

ناتوانی مطلق در تشخیص رنگ‌ها و تفکیک هاله‌های رنگین

جملاتی از کاربرد کلمه کوررنگی

آب‌سنگ حلقوی پینگلاپ به خاطر شیوع کوررنگی کامل (آکروماتوپسیا) (با نام محلی "ماسکون") قابل توجه است. نزدیک به ۵٪ جمعیت ۳۰۰۰ نفری آن دچار این کوررنگی هستند.