کاریا
معنی کلمه کاریا در فرهنگ فارسی
کاری سرزمینی است در جنوب غربی آسیای صغیر
معنی کلمه کاریا در فرهنگ اسم ها
معنی: مرد جنگجو و سلحشور
معنی کلمه کاریا در دانشنامه عمومی
باشندگان کاریا ابتدا در جزایر دریای اژه سکنی داشته و بواسطهٔ جنگ با یونانی ها به آسیای کوچک مهاجرت کردند. رود شاندر مرز این ایالت و لیدی را تشکیل داده و نواحی آن را آبیاری می کرده است. باشندگان این ایالت در بازرگانی و صنعت و دانش رشد چشمگیری داشته اند. برخی از نویسندگان نوشته اند که یکی از مردان کاریا به امر اردشیر دوم برادرش کوروش کوچک را که به امید به دست آوردن تاج و تخت به جنگ اردشیر دوم برخاسته بود زخم زد و اردشیر در پاداش یک خروس زرّین به او بخشید تا هنگامی که به جنگ می رود در پیشاپیش لشکریان بر سر نیزهٔ خود برافرازد. از این رو ایرانیان جنگجویان کاریا را که بر سر کلاهخودهای خویش نشان تاج خروس ( یا پر خروس ) داشتند خروسان می نامیدند.
معروف ترین ستون های زن پیکر ستون های نیایشگاه ارختئیون ( Έρέχθειον ) آتن است. در معماری رنسانس و سده های ۱۸ و ۱۹ نیز این گونه ستون ها کاربرد زیادی داشته است. ستون هایی که در آن پیکر مردانه تراشیده می شد معمولاً شکلی تناور و پهلوانی داشت و از این رو این گونه ستون ها را ستون پهلوان پیکر می نامند.
ویتروویوس، معمار و یکی از لشکریان رومی در کتاب خود می نویسد: در جنگ یونانیان علیه ایرانیان، مردم کاریا ( نزدیک اسپارت در لاکونیا ) از ایران پشتیبانی کردند. زمانی که یونانی ها سرانجام از پیشرفت ایرانیان در خاک یونان جلوگیری کردند، به تنبیه کاریایی ها پرداختند. مردان کاریایی را کشتند و زنانشان را به بردگی بردند. مقرر شد که این زنان بایستی برای ابد باری به دوش بکشند. به عنوان نمادی از بارکشی ابدی زنان کاریایی، ستون های زن پیکر به معماری یونانی وارد شد.
در زمان اردشیر سوم، آرامگاه هالیکارناسوس در کاریه ساخته شد که در جهان قدیم شهرتی بسزا داشت و آن را یکی از عجایب هفت گانه جهان قدیم می دانستند و هنوز هم نشانی از آن شهرت باقی است. کاریه یکی از قسمت های آسیای صغیر، پادشاهانی داشت که تابع ایران بودند و خراج می دادند. در سلطنت اردشیر ( ۳۵۳ پیش از میلاد ) پادشاه آن ماسول درگذشت. ماسول با خواهرش آرتمیس دوم ازدواج کرد.
کاریا (خواننده). کاریا ( به انگلیسی: Käärijä ) با نام اصلی یری پویهونان ( به انگلیسی: Jere Pöyhönen ) ( زاده ۲۱ اکتبر ۱۹۹۳ ) خواننده و ترانه سرا فنلاندی است.
او نماینده فنلاند در یوروویژن ۲۰۲۳ بود و به مقام دوم دست یافت.
معنی کلمه کاریا در دانشنامه آزاد فارسی
سرزمین باستانی جنوب غربی آسیای صغیر (بخشی از ترکیه کنونی). ناحیه ای کوهستانی که از شمال به ایونی و لیدیه، از جنوب به دریای اژه، و از شرق به لیدیه محدود بود. کاریایی ها در اصل قومیّتی متمایز داشتند و هویت خود را در بخش خشکی دربرابر یونانیانی که در مناطق ساحلی اسکان گزیدند حفظ کردند، ولی بعدها مقهور هخامنشیان شدند. اسکندر مقدونی، پادشاه مقدونیه آن جا را فتح کرد. بعدها بخشی از ایالت رومی آسیا شد.
جملاتی از کاربرد کلمه کاریا
آرتمیس در ۶ بهمن ۱۳۴۵ و پس از یک دوره سه ساله بازسازی کلی بهطور رسمی به خدمت نیروی دریایی ارتش شاهنشاهی ایران درآمد. بازسازی آرتمیس در کارخانه کشتیسازی واسپر تورنیکرافت انجام میشد که ناوچههای کلاس سام سفارش ایران نیز در همانجا ساخته شدند. آرتمیس سنگینترین شناور جنگی محسوب میشود که تاکنون در نیروی دریایی ایران فعال بودهاست. این کشتی به افتخار آرتمیس یکم کاریا فرمانده نیروی دریایی هخامنشیان در جنگهای اول و دوم خشایارشا که به فتح آتن منجر شد، نامگذاری شد و پس از انقلاب نام آن به ناوشکن دماوند تغییر کرد.
در نتیجه تیسافرن از اقتدار نظامیاش خلع شد و قلمروش تنها به کاریا تقلیل یافت.
آدا دختر هکاتومنوس ساتراپ کاریا و خواهر ماسول، آرتمسیا، ایدریئوس، و پیکسوداروس بود. او با بردارش، ایدریئوس، وصلت نمود که در سال ۳۵۱ پیش از میلاد جانشین آرتمسیا شده بود. در سال ۳۴۴ پیش از میلاد با مرگ ایدریئوس، آدا ساتراپ کاریا شد اما چند سال بعد توسط برادر دیگرش، پیکسداروس اخراج شد و پیکسوداروس خود را ساتراپ جدید کاریا نامید. در سال ۳۳۵ پیش از میلاد پس از مرگ پیکسوداروس، دامادش اورونتوباتس، از سوی شاهنشاه هخامنشیان عهدهدار این مسئولیت شد.
آرتمیس یکم نیز یک استراتژیست نظامی معروف ساتراپ کاریا و متحد خشایارشا حدود ۱۵۰ سال پیش از او بودهاست.
اوراکل دلفی تأثیر قابل توجهی در سراسر فرهنگ یونانی داشت. به طور مشخص، این زن اساساً بالاترین مقام از نظر مدنی و مذهبی در یونان باستان تحت سلطه مردان بود. او به سؤالات شهروندان، بیگانگان، پادشاهان و فیلسوفان در مورد مسائل تأثیر سیاسی، جنگ، وظیفه، جنایت، خانواده، قوانین - حتی مسائل شخصی پاسخ می داد. کشورهای نیمه هلنی (نیمه یونانی) در اطراف جهان یونانی، مانند لیدیا ، کاریا و حتی مصر نیز به او احترام می گذاشتند و جهت دریافت دعانویسی به دلفی می آمدند.
اوروفون(به یونانی: Εὐρυφῶν) از مشاهیر پزشکی یونان است که به احتمال قوی در نیمه اول قرن پنجم قبل از میلاد می زیست. او از اهالی کنیدوس در کاریا بود و در مدرسه پزشکی کنیدوس تدریس می کرد. وی یکی از بزرگترین پزشکان مدرسه مزبور بود.
آدا (به یونان: Ἄδα) ؛ (۳۷۷ – ۳۲۶ پیش از میلاد) ساتراپ کاریا در سدهٔ چهارم پیش از میلاد بود.
می کشد صد بار نومیدی مرا هر ساعتی کاش کی یک روی گشتی کاریا یک دردمی