پترا
معنی کلمه پترا در فرهنگ فارسی
معنی کلمه پترا در دانشنامه عمومی
این محل از سال ۷۰۰ پیش از میلاد ساکنانی داشته اما نبطی ها از حدود سده ۴ پیش از میلاد در آن جایگیر شده و بعد آن را مرکز پادشاهی خود قرار دادند.
این شهر در دره ای بین تپه ها واقع شده است و به خاطر مقبره هایش که در صخره ها تراشیده شده اند معروف است. تقریباً تمام بناهایی که روزگاری در آن پابرجا بودند اکنون ویرانه هستند. اوج شکوفایی این شهر به دلیل گسترش بازرگانی در جاده عود رخ داد، راهی که از یمن در ۱۶۰۰ کیلومتری جنوب پترا به ایران، سوریه و یونان و روم می رسید. پترا همچنین مرکزی برای سایر مسیرهای تجاری بود.
پترا در ۲۶۲ کیلومتری جنوب شهر امان و در کنار جبل المذبح واقع شده است. کوه هایی که پترا را دربر گرفته اند کوه های کناره شرقی دره عربه هستند که از بحرالمیت تا خلیج عقبه ادامه دارند.
نبطیان از عرب های شمال شبه جزیره عربستان به شمار می آمده اند و شاید نزدیکترین دولت های کهن به عرب حجاز نیز بوده اند. حدود کشور نَبَطی ها از ساحل شهر عسقلان در غرب فلسطین و در امتداد صحرای شام در سمت مشرق ادامه می یافت. شهر پترا حلقهٔ اتصال بین تمدن سرزمین بین النهرین و سرزمین شام و شبه جزیره عربستان و مصر بوده است. این شهر که پایتخت نَبَطی ها بود توانسته بود کنترل و زمام راه های تجارتی مناطق اطراف خود به دست گیرد، کاروانهای تجارتی از جنوب شبه جزیره عربستان و غزه و عسقلان و صور و دمشق از راه پترا پایتخت کشور نَبَطی ها می گذشته اند و این شهر از رونق خاصی برخوردار بوده است.
درآمد مالیاتی بازرگانان، حاکمان پترا را ثروتمند کرد، همان طور که در ساختمان ها و بناهای یادبود گورها دیده می شود. تقریباً در ابتدای عصر، حدود ۲۵۰۰۰ نفر در پترا زندگی می کردند. این شهر در دره ای نهفته است که فقط از طریق تنگه های باریک می توان به آن دسترسی داشت و به همین دلیل از آن به خوبی دفاع می شود. نبطی ها مدت طولانی پادشاهی خاص خود را داشتند. در سال ۱۰۶ میلادی، امپراتوری روم در دوران زمام داری ترایانوس امپراتوری شان را فتح کرد و به یک استان رومی به نام عربیه تقلیل داد. مسیرهای تجاری تغییر کرد به طوری که پترا به آرامی موقعیت تجاری خود را از دست داد و در قرن ۷ رها شد.
پترا (فیلم). پترا ( اسپانیایی: Petra ) یک فیلم تراژدی اسپانیایی به کارگردانی خائیمه رُسالِس است که در سال ۲۰۱۸ منتشر شد. این فیلم در بخش دو هفته کارگردانان جشنواره فیلم کن ۲۰۱۸ اکران شد.
• باربارا لنی
• الکس برندمول
• ماریسا پاردس
• پترا مارتینس
• ناتالی مادوئنو
• اوریول پلا
معنی کلمه پترا در دانشنامه آزاد فارسی
پِتْرا (Petra)
(یا: وادی موسی) شهری باستانی ساخته شده از صخره های سرخ رنگ، در یکی از مناطق اردن. در دامنه های شرقی وادی العربه، در ۹۰کیلومتری جنوب بحرالمیت، واقع شده است. از دژهای ادومیها و پایتخت نَبَطیها در قرن ۲م بود. در ۱۰۶م ترایانوس، امپراتور روم، آن را تسخیر کرد و در قرن ۷م اعراب مسلمان آن رافتح کردند. در سدۀ ۱۲م/۶ق به اشغال صلیبیان درآمد. به تدریج روبه ویرانی نهاد تا متروک شد. در اروپا این شهر به فراموشی سپرده شده بود تا این که در ۱۸۱۲ یوهان لودویگ بورکهارت، سیاح سوئیسی (۱۷۸۴ـ۱۸۱۷)، تصادفاً به این شهر رسید.
جملاتی از کاربرد کلمه پترا
پیتر فین و پترا کووی در کتابی که با عنوان «ادبیات علیه استبداد» به فارسی ترجمه شدهاست بخش مهمی از زندگینامه او را از پیش از آغاز به نوشتن رمان دکتر ژیواگو تا مرگ او و حوادثی که برای اطرافیان او پس از مرگش رخ میدهد در یک مستند روایی نوشتهاند.
در سال ۶۳۶ میلادی و در دوران خلافت عمر بن خطاب مسلمانان توانستند شهر پترا را از نفوذ رومیها بیرون آورند. ساکنان پترا پس از آن به کشاورزی اشتغال ورزیدند. اما خسارت زلزلههایی که در سالهای ۷۴۶ و ۷۴۸ به این شهر وارد آمد، ساکنان پترا را وادار کرد تا به مناطق اطراف کوچ کنند.
بسطه (عربی: بسطة) یک منطقه باستانی پیشاتاریخی در ۳۶ کیلومتری جنوبشرقی پترا در اردن است. همانند سایت نزدیک بعجه، بسطه در حدود ۰۷۰۰۰ ۷۰۰۰ (پ.م) ساخته شده و متعلق به دورهٔ نوسنگی پیش از سفال ب است. بسطه ۱۴۵۰ متر از سطح دریا ارتفاع دارد.
پترا در ۲۶۲ کیلومتری جنوب شهر امان و در کنار جبلالمذبح واقع شدهاست. کوههایی که پترا را دربر گرفتهاند کوههای کناره شرقی دره عربه هستند که از بحرالميت تا خلیج عقبه ادامه دارند.
علاوه بر این نظامهای نوشتاری، گونههای دیگری هم از الفبای آرامی در عهد باستان مورد استفاده گروههای مختلف بود: برای مثال نبطیها در پترا و الفبای پالمیرنین در پالمیرا. در زمانهای اخیر نیز تورویو (رجوع شود به آرامی شرقی جدید در زیر) اغلب با استفاده از گونه تغییر کردهای از الفبای لاتین نوشته میشود.
شهر پترا حلقهٔ اتصال بین تمدن سرزمین بینالنهرین و سرزمین شام و شبهجزیره عربستان و مصر بودهاست. این شهر که پایتخت نَبَطیها بود توانستهبود کنترل و زمام راههای تجارتی مناطق اطراف خود را به دست گیرد، کاروانهای تجارتی از جنوب شبهجزیره عربستان و غزه و عسقلان و صور و دمشق از راه پترا پایتخت کشور نَبَطیها میگذشتهاند و این شهر از رونق خاصی برخوردار بودهاست.
یوهان لودویگ بورکهارت سوئیسی که به لباس یک تاجر هندی ملبس شده بود، در سال ۱۸۱۲ پترا را دوباره برای جهان غرب کشف کرد. در این بین شهر به یک ویرانه تبدیل شده بود. پترا در سال ۱۹۸۵ توسط یونسکو به عنوان میراث جهانی معرفی شد. در سال ۲۰۰۷ این شهر به عنوان یکی از عجایب هفتگانه جدید جهان انتخاب شد.
در ۹ ژانویه، پترا دی سوتر، معاون نخستوزیر بلژیک، اظهار داشت که دولت خود را تشویق میکند تا از این شکایت حمایت کند و اظهار داشت: «بلژیک نمیتواند کنار بماند و رنج عظیم انسانی در غزه را تماشا کند. ما باید علیه تهدید نسلکشی عمل کنیم.»