یپرم

معنی کلمه یپرم در لغت نامه دهخدا

یپرم. [ ی ِ رِ ] ( اِخ ) یفرم خان ارمنی ، در حدود سالهای 1865 تا 1869 م. در روستای بارسون از توابع گنجه در خانواده کارگر تنگدستی زاده شد. تحصیلات منظمی نکرد. در 16سالگی با توطئه گران مسلح آشنا شد. به سال 1887 م. هنگامی که به اتفاق یک دسته 25 نفری می خواست به خاک عثمانی بگریزد در مرزگرفتار مرزداران روسی شد و به سیبری تبعید گردید. پس از آن که سه سال در سیبری بود با سه تن از دوستانش از آنجا فرار کرد. چندی به ژاپن رفت و سپس بطور مخفی به ارمنستان مراجعت کرد و به عضویت حزب داشناکسیون درآمد و به عنوان معلم ورزش در قراجه داغ اقامت گزید و سپس به تبریز رفت ( 1317 هَ. ق. / 1901 م. ) و از آنجا به گیلان عزیمت نمود و در جزء سپاهیان محمد ولیخان سپهدار اعظم برای گرفتن تهران به همراه وی از رشت به تهران رهسپار شد و پس از فتح تهران و خلع محمدعلی شاه به ریاست پلیس منصوب شد و در اردوئی که به سرکردگی جعفرقلی خان سردار بهادر ( سردار اسعد ) مرکب از دویست نفر بختیاری برای رفعیاغیان به آذربایجان فرستاده می شد یپرم نیز سرکردگی پنجاه مجاهد را بر عهده داشت. یپرم در جنگ با یاغیان رشادت بسیار از خود نشان داد. یپرم به سال 1330 هَ. ق. ( 1291 هَ. ش. ). در جنگی که با سالارالدوله و هواخواهان او در نواحی غرب درگرفت کشته شد و جنازه اش را با تشریفات به تهران آوردند و در مدرسه ارامنه ( داویدیان واقع در خیابان قوام السلطنه ) مدفون گردید.( از شرح حال رجال ایران ، تألیف بامداد ج 4 ص 475 ).
مؤلف لغت نامه در یادداشتهای خود درباره این مرد نوشته اند: «مردی آزادی خواه ، شجاع ، بی غرض ، بلندنظر، با قیافه باز و روشن و دلکش و مردانه بود. این مرد بالتمام یک مرد مسلکی بود که جز پیشرفت آزادی بهیچ چیز از مال و جاه بستگی نداشت.در شجاعت مثل اعلی بود. متین و باجزم بود. صفای دل او از قیافه باز و روشن و چشمان راستگوی او خوانده میشد». و نیز رجوع به تاریخ مشروطیت ایران تألیف احمد کسروی شود.

معنی کلمه یپرم در فرهنگ فارسی

از ارامن. ترک . نزدیکی شهر گنجه متولد شد و پس از آنکه بحد رشد رسید به دستهای از شورشیان ارمنی که در نظر داشتند به خاک عثمانی بروند پیوست ولی ماموران سرحدی روسی او را دستگیر کردند و به سیبریه فرستادند . یپرم پس از مدتی از سیبریه گریخت و به ژاپن رفت و از آنجادرسال ۱۳۱۷ ه.ق . به ایران آمد. وی ابتدا در (( قراچه داغ ) ) به آموزگاری مشغول شد و سپس در سال ۱۳۱۹ ه.ق . به تبریز و از آنجا به قزوین و رشت رفت و و در رشت به کوره پزی و بنائی پرداخت و ضمنا وارد جمعیت ارامنه بهنام (( داشناکسیون ) ) گردید. درسال ۱۳۲۶ ه.ق . زمانی که در گیلان شورش پدید آمد از طرف جمعیت مزبور مامور همکاری با انقلابیون گردید و با عبدالحسین معزالسلطان ( سردارمحی ) و علیمحمد تربیت کمیت. پنهانی (( ستار ) ) را تشکیل داد و همینکه سپهدار تنکابنی وفاداری خود را نسبت به مشروطیت اعلام داشت فعالیتهای کمیت. ستار را علنی کرد و چون مشروطه خواهان بر رشت مسلط شدند یپرم و مجاهدان در ربیع الثانی ۱۳۲۷ ه.ق . روانه تهران گردیدند. پس از فتح پایتخت یپرم به ریاست شهربانی منصوب گردید و در جنگ با پسر رحیم خان و ارشد الدوله و اطرافیان سالارالدوله شرکت کرد و عاقبت در قلع. شورج. همدان در ماه شعبان ۱۳۳٠ ه.ق به قتل رسید .

جملاتی از کاربرد کلمه یپرم

در ۱۹ بهمن ۱۲۸۷، طرح معزالسلطان عملیاتی شد. به صورت همزمان، گروهی از افراد مسلح به رهبری معزالسلطان به باغ مدیریه حمله کردند که در طی زدوخوردها، سردار افخم کشته شد و گروه دیگر به رهبری والیکو به دارالحکومه در مرکز شهر تاختند و با نیروهای قزاق مدافع درگیر شدند. مدافعان دارالحکومه نیز پس از سه ساعت تسلیم شدند و اداره شهر به دست مشروطه خواهان افتاد. در این نبرد حدوداً ۵۰ تا ۶۰ نفر شرکت داشتند که شامل ۳۰–۳۵ گرجی و ۱۰ نفر ارمنی بودند. ارمنیان به رهبری یپرم خان، در میانه زدوخوردها به شورشیان پیوسته بودند.
در این نبردها و نبردهای دیگر، سربازهای ارمنی، به رغم تعداد اندکشان، بسیار کار آمد بودند. بر اساس توافقی کتبی خیاطی به نام خیاط هووانس موراتیان می‌بایست تعداد دویست دست لباس برای دویست ارمنی تحت امر یپرم خان تهیه می‌کرد، بنابراین می‌توان اطمینان داشت سربازان ارمنی، که در ۱۹۱۱ با نیروهای محمد علی شاه جنگیدند، دست کم دویست تن بودند. علاوه بر این منبع، منابع متنوع دیگری از مکاتبات گرفته تا خاطرات وجود دارند که پنجاه الی صد نفر به این دویست تن اضافه می‌کنند و بر اساس فهرست مقتولان سال ۱۹۰۷ تا ۱۹۰۸ باید دست کم ۳۵ نفر دیگر به این تعداد اضافه کرد. ضمناً، اسماعیل رائین اسامی ۵۲ نفر از سربازهای ارمنی را که از سال ۱۹۰۸ تا ۱۹۱۲ کشته شده‌اند ارائه می‌دهد.
سربازان ارمنی، به خصوص داشناکیست‌ها، به فرماندهی یپرم خان و کِری نیرویی مفید و گه گاه حیاتی بودند و در بسیاری از عملیات نظامی از جمله مقاومت تبریز (آوریل۱۹۰۹ - ژوئیه۱۹۰۸)، اشغال رشت، قزوین و تهران (فوریه تا ژوئیه۱۹۰۹)؛ جنگ‌های مربوط به شکست محمدعلی شاه و برادرش سالارالدوله (ژوئیه - اوت ۱۹۱۱ و نیمهٔ۱۹۱۲)؛ و در سایر جنگ‌ها علیه قوای ضد مشروطهٔ رحیم خان و شاهسون‌ها نقش بسیار مهمی ایفا کردند.
در ژوئیه ۱۹۱۱ حکایت از این داشت که شاه سابق، محمد علی شاه، از روسیه برگشته و همراه با هوادارانش مشغول تدارک حمله به تهران است؛ بنابراین، فرماندهی نیروهایی که علیه شاه سابق سازمان داده شده بودند به جعفرقلی‌خان بختیاری، فرزند علیقلی خان سردار اسعد، و یپرم خان، که تعداد دویست سرباز ارمنی در اختیار داشت، سپرده شد. در عین حال که قوای دولتی هواداران محمد علی شاه را شکست داده بودند سالارالدوله، برادر شاه سابق، به جنوب غرب ایران حمله و همدان را اشغال کرد.
اولین کلیسای انجیلی ارمنی (عربی: أول كنيسة إنجيلية أرمنية) کلیسایی است که در فوریه سال ۱۹۲۲ توسط ارمنیان در لبنان تأسیس شد. این کلیسا در خیابان مکزیک در منطقه کانتاری در قلب بیروت واقع شده‌است خدمات این کلیسا شامل حمایت مذهبی و پشتیبانی از جامعه ارمنیان لبنان است. یپرم و مارتا پیلیبوسیان از سال ۱۹۴۳ دانشکده انجیلی ارمنیان بوده‌است. کشیش کنونی آن کشیش هرایر تشولاکیان است.