ینظروا

معنی کلمه ینظروا در دانشنامه اسلامی

[ویکی الکتاب] معنی یَنظُرُواْ: تا ببینند (جزمش به دلیل شرط واقع شدن برای جمله بعدی است)
معنی لَمْ یَنظُرُواْ: نظرنکرده و نمی کنند-ننگریسته و نمی نگرند
ریشه کلمه:
نظر (۱۲۹ بار)
نگاه کردن. گاهی مراد از آن تدبر و تأمل و دقت است و گاهی مراد معرفت حاصله بعد از فحص و تأمل است (راغب) . مراد نگاه عادی است . مراد تأمل و دقت است یعنی هر نفس تأمل کند برای فردا چه از پیش فرستاده است همچنین ایاتی از قبیل . . *** آیه‏ای است راجع به نظر خدا نسبت به بندگان . مراد از آن رحمت است یعنی خدا با آنها سخن نگوید و به آنها رحم نمی‏کند راغب گویدمراد از آن احسان و افاضه نعمت است طبرسی فرموده: آیه دلالت دارد بر آنکه «نظر» چون با حرف الی متعدی شود معنی رؤیت نمی‏دهد ولی در کتب لغت «نظرالیه» را به معنی نگاه کردن گفته‏اند در آیه . نیز مراد رحمت و مراعات حال است. *** نظر به معنی انتظار آید «نَظَرَ الشَّیْ‏ءَ: اِنْتَظَرَهُ» . اینها منتظر نیستند مگر به یک صیحه. . پس آیا جز طریقه پیشینیان را انتظار دارند. . *** انظار به معنی مهلت دادن و تأخیر انداختن است که نوعی انتظار و نگاه کردن می‏باشد . همگی به من حیله کنید و مهلتم ندهید. . گفت تا روزیکه مردم برانگیخته شوند مهلتم بده. . عذاب از آنها کم نمی‏شود و مهلت داده نمی‏شوند. نَظِرَة: (به فتح اول وکسر دوم) نیز به معنی تأخیر و امهال است . اگر قرضدار در تنگی باشد پس وظیفه مهلت دادن است تا وسعت یافتن.

جملاتی از کاربرد کلمه ینظروا

قوله تعالی: «جَنَّاتِ عَدْنٍ» نصب بدل من قوله الجنّة، و قیل هو نصب علی المدح، و عدن فی معنی اقامة، یقال عدن بالمکان، اذا اقام به. جنّات بجمع گفت از بهر آن که هر مؤمنی را جدا گانه بهشتی خواهد بود، و گفته‌اند هر مؤمنی را چهار بهشت است چنان که در سورة الرّحمن آن را بیان کرد و گفت: «وَ لِمَنْ خافَ مَقامَ رَبِّهِ جَنَّتانِ» پس از آن گفت: «وَ مِنْ دُونِهِما جَنَّتانِ»، و پیغامبر (ص) آن را بیان کرده و گفته: «جنتان من ذهب آنیتهما و ما فیها، و جنتان من فضة آنیتها و ما فیها. و ما بین القوم و بین ان ینظروا الی ربهم الا رداء الکبریاء علی وجهه فی جنة عدن».
بدان که سفر دو است: یکی به باطن و یکی به ظاهر. سفر باطن سفر دل است در ملکوت آسمان و زمین و عجایب صنع ایزد تعالی و منازل راه دین و سفر مردان این است که به تن در خانه نشسته باشند و در بهشتی که پهنای وی هفت آسمان و زمین است جولان می کنند، چه عالم‌های ملکوت بهشت عارفان است. آن بهشتی که منع و قطع را به وی راه نیست و حق تعالی بدین سفر دعوت می کند بدین آیت که می گوید، «اولم ینظروا فی ملکوت السموات و الارض و ما خلق الله من شییء»