یحیی عدل

معنی کلمه یحیی عدل در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] پروفسور دکتر یحیی عدل در سال ۱۲۸۷ شمسی در تهران و در خانواده ای متمکن به دنیا آمد که از اعیان تبریز بودند. پدرش یوسف عدل (مکرم الملک و بعداً قائم مقام) بود که اکثرا حاکم ولایات می شد. تولد یحیی در زمان احمدشاه قاجار بود. پدرش در زمان ولی عهدی احمدشاه، کفالت حکومت آذربایجان را داشته و در دوره رضاخان، چهار دوره وکیل مجلس می گردد. مادرش دختر مقتدرالدوله (پسر عباس میرزای ولی عهد) بوده است. پدر بزرگش حاج علی آقا معمم و مالک بود و می گویند او پل آجی چای (تلخه رود) را در حوالی تبریز احداث کرده است.
پروفسور یحیی عدل، جراج و پزشک معروف، فرزند میرزا یوسف خان قائم مقام آذربایجانی یکی از پسران حاج سید حسین شام غازانی، متولد ۱۲۸۷ (ه. ش) است. در نوجوانی همراه برادر بزرگ ترش غلام رضا عدل به فرانسه اعزام شدند، غلام رضا موفق به اخذ دکترا در رشته کشاورزی شد و یحیی در رشته فلسفه و ریاضی دیپلم گرفت.
سخنی از یحیی عدل
پرفسور خود درباره تحصیل در فرانسه چنین می گوید: «در پاریس دوره متوسطه را به پایان رسانیدیم و چون در ایران فرانسه خوانده بودیم، برای ادامه درس جز دو سه ماه اولیه مشکلی نداشتیم. در سال آخر تحصیلات متوسطه یا باید ریاضیات می خواندیم یا فلسفه. من رشته ریاضی را تمام کردم و قصد داشتم مهندسی بخوانم؛ چون ریاضیاتم قوی بود. دو سه ماهی آن را شروع کرده بودم که دکتر حبیب عدل عمویم، مرا تشویق کرد که پزشک شوم، چون معتقد بود هر که مهندسی بخواند، باید کارمند دولت شود و نمی تواند مستقل کار کند». به همین علت به دانشکده پزشکی پاریس وارد گردید و پس از هشت سال تحصیل موفق به اخذ مدرک دکترا و تخصص در جراحی عمومی شد.
مشاغل
یحیی عدل سِمت هایی را بر عهده داشت که در ذیل می آید:
← سال ۱۳۱۸
...

جملاتی از کاربرد کلمه یحیی عدل

پدرش میرزا مسعود عدل‌الملک و پدربزرگش حاج سید حسن عدل‌الملک از ثروتمندان و مالکین آذربایجان و مشروطه‌خواهان آن سامان بودند. یکی از پسرعموهایش یحیی عدل به پدر جراحی نوین ایران شهرت یافت و پسرعموی پدرش مصطفی عدل در بنیان‌گذاری دادگستری نوین در ایران نقش داشت.