یحیی بن زید

معنی کلمه یحیی بن زید در دانشنامه آزاد فارسی

یَحیَی بْنِ زِیْد (ح ۹۷ـ ۱۲۵ق)
فرزند زید بن علی و از جانب مادر نوادۀ محمد حنفیه، رهبر قیام علیه امویان در خراسان. بعد از کشته شدن زید در ۱۲۲ق، برای رهایی از تعقیب عمّال خلیفه، به خراسان گریخت و مدتی در سرخس اقامت کرد و سپس به بلخ رفت و نزد حریش بن عبدالرحمن شیبانی پناه گرفت. با ارسال اشعاری به مدینه از بنی هاشم خواست تا به انتقام خون پدرش قیام کنند. در ۱۲۵ق مخفیگاه وی آشکار و نصر بن سیّار حکمران خراسان مأمور دستگیری وی شد. اما خلیفۀ اموی، ولید بن یزید حکم آزادی وی را صادر کرد. نصر او را با تدارکاتی کافی به شام اعزام داشت؛ اما یحیی پس از رسیدن به بیهق (سبزوار)، قیام خود را آغاز کرد و با غلبه بر حکمران اموی نیشابور، راه خود را به شرق باز کرد و به جوزجان رفت. لشکر نصر به فرماندهی سلم بن احوز مازنی به مقابله با او شتافت و یحیی پس از مقاومتی سخت، به قتل رسید. جنازه اش تا پنج سال بر دروازۀ جوزجان آویزان بود تا این که ابومسلم خراسانی آن را فرود آورد.

معنی کلمه یحیی بن زید در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] یحیی پسر زید، نوه امام سجاد (علیه السّلام) می باشد. مادرش ریطه دختر ابوهاشم نام داشت. بعد از سرکوب شدن قیام پدرش توسط بنی امیه، خود را از دیدگان مخفی ساخت تا به وصیت پدر درباره استمرار قیام و مبارزه عمل نماید. پدر وی، زید، برای جلوگیری از فشار ظلم و ستم به خاندان نبوت، کفر و الحاد امویان و برگرداندن خلافت به آل محمد (صلی الله علیه و آله وسلّم) قیام نمود ولی در سال ۱۲۲ ه . ق توسط هشام خلیفه اموی سرکوب شد.
زید بن علی (علیه السّلام) چهار پسر به نام های محمد، عیسی، حسین و یحیی داشت که یحیی از همسر اول او بود. در روز تولد او اختلاف است؛ اما بیشتر مورخان بر سن ۱۸ سالگی او به هنگام شهادت صحه می گذارند. بنابراین یحیی پسر زید بن علی بن حسین بن علی (علیه السّلام) است که با یک واسطه به امام معصوم می رسد. مادرش "ریطه" همسر اول زید بن علی، دختر عبدالله بن محمد بن حنفیه بود که جده مادری او نیز "ریطه" نامیده می شد و از نسل عبدالمطلب بود.
مقارن با حکومت دو خلیفه اموی
دوران زندگانی یحیی بن زید، مقارن با حکومت دو خلیفه اموی هشام بن عبدالملک و ولید بن یزید بود. زید بن علی (علیه السّلام)، پدر یحیی، در دوران خلافت هشام به شهادت رسید، سپس یحیی جسد پدر را به خاک سپرد؛ اما قیام او در خراسان در منطه ای به نام جوزجان چند سال پس از قیام پدرش اتفاق افتاد. در خصوص تعداد فرزندان او، نسلی از او باقی نماند؛ مگر دختری که کوچک بود و بعد از شهادت پدرش، رحلت نمود.
قیام یحیی بن زید
پس از شهادت زید بن علی، اصحاب او از گرد یحیی، فرزندش، متفرق شدند و تنها ده نفر از یاران پدرش در کنار او باقی ماندند. پس یحیی قصد خراسان نمود. او در آغاز به سمت مدائن رفت که در آن دوران شاهراه خراسان از راه عراق بود. این حادثه در حالی روی داد که یوسف بن عمر، حاکم کوفه و قاتل زید بن علی (علیه السّلام) از جستجوی او دست کشیده بود؛ زیرا تا قبل از آن یوسف، گمان می برد که یحیی به سان پدر در خانه کوفیان مخفی شده است. زمانی که یوسف بن عمر، از حرکت یحیی به سمت خراسان آگاهی یافت، این خبر را به هشام بن عبدالملک گزارش داد، پس هشام، دستور تعقیب او را به نصر بن سیار والی خراسان نوشت. یحیی پس از مدتی به بلخ نزد "حویش بن عمرو" یا "حویش بن عبدالرحمن" رفت و نزد او ماند تا زمانی که هشام بن عبدالملک درگذشت و ولید بن یزید به خلافت رسید.
← اسارت یحیی
...
[ویکی شیعه] یحیی بن زید، نوه امام سجاد(ع) که پس از شهادت پدرش (زید) از کوفه به خراسان گریخت و با فراخواندن مردم خراسان، دست به قیام علیه بنی امیه زد. قیام وی همانند قیام پدرش با شکست مواجه شد و در جوزجان افغانستان به شهادت رسید و همان جا دفن شد. با این حال در بعضی از شهرهای ایران مثل گرگان، سبزوار و ورامین مزارهایی به وی منسوب است. از ملاقات وی با متوکل بن هارون به دست می آید که وی داعیه امامت نداشته است، هر چند بعضی از بزرگان در این مورد تردید دارند.
پدر یحیی، زید پسر امام سجاد(ع) است که علیه بنی امیه قیام نموده و به شهادت رسید. مادرش نیز ریطه دختر عبدالله بن محمد بن حنفیه است. ابن صوفی نسابه ریطه را از زنان با فضیلت بنی هاشم دانسته است.
در مورد سال تولد وی تصریحی در منابع نیامده ولی با توجه به سال شهادت (۱۲۶ق) و سنش (که ۱۸ سال داشته) تولدش را سال ۱۰۷ق تخمین زده اند.

جملاتی از کاربرد کلمه یحیی بن زید

بقعهٔ امامزاده یحیی بن زید مربوط به دوره قاجار و دورهٔ معاصر است و در شهرستان ششتمد، روستای عزیزآباد واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۰ خرداد ۱۳۸۲ با شمارهٔ ثبت ۸۷۲۹ به‌ عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
پیکر خونین یحیی را در دروازهٔ جوزجان، محل فعلی مقبره، به دار آویختند، سرانجام ابومسلم خراسانی پیکر یحیی بن زید را از دار به زیر آورد؛ بر آن نماز گزارد و به خاک سپرد.
پس از کشته شدن زید در کوفه مردی از بنی اسد به یحیی بن زید گفت: خراسانی‌ها از شیعیان ما هستند؛ بهتر است نزد ایشان بروی.