یانه سر
معنی کلمه یانه سر در فرهنگ فارسی
معنی کلمه یانه سر در دانشنامه عمومی
آثار تاریخی : خانه شهریاری و امامزاده محمد خوش انگور
این روستا در دهستان شهدا قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۲۰۸ نفر ( ۷۱خانوار ) بوده است. مردم یانه سر از قومیت طبری هستند. مردم یانه سر به زبان طبری ( مازندرانی ) سخن می گویند.
جملاتی از کاربرد کلمه یانه سر
شکل هندسی بخش یانه سر: بخش یانه سر از نظر هند سی تقریباً به شکل مستطیل است. مرز شمالی تا جنوب آن ۵ /۱۶ تا ۲۲ کیلومتر و مرز شرقی تا غرب در حدود ۴۵ کیلومتر فاصله دارد.
هزار جریب (سابق) به عنوان جزئی از منطقه کوهستانی البرز دارای روستاهای پراکنده و کوچک است. منطقه هزار جریب بهشهر (هزار جریب سابق یا هزارگری) در تقسیمات سیاسی کشورتقریبا منطبق بر بخش یانه سر میباشد. بخش یانه سر در جنوب شرقی شهرستان بهشهر، بین ۳ استان مازندران – گلستان و سمنان قرار دارد. مساحت آن حدود ۷۶۳ کیلومتر مربع و جمعیت آن طبق سرشماری عمومی ۱۳۷۵ برابر با ۸۸۸/۱۱ نفر است. این بخش به مرکزیت روستای بیشه بنه، مشتمل بر دو دهستان بنامهای عشرستاق و شهداء و ۶۸ روستا میباشد.
موقعیت شکل بخش یانه سر: این بخش بین ۲۸–۳۶۰ تا ۴۰–۳۶ عرض شمالی و ۴۱–۵۳ تا ۹–۵۴ طول شرقی قرار گرفتهاست. اختلاف بین مرز شمالی و جنوبی به ۱۳ دقیقه و بین مرز شرقی و غربی به ۲۸ دقیقه میرسد. بخش یانه سر در منتهیالیه جنوب شرقی استان مازندران و محل اتصال ۳ استان (مازندران، گلستان و سمنان) در ناحیه کوهستانی البرز قرار گرفتهاست.
کردکوی. از جنوب شرقی به شهرستان دامغان. از جنوب و غرب به شهرستان نکا محدود است که از سمت شمال شرقی و مشرق به استان گلستان و از جنوب به استان سمنان محدود است. بخش یانه سر دارای ۷۶۳.۲ کیلومتر مربع (۳۵ درصد مساحت شهرستان) است و تمامی آن در ناحیه کوهستانی البرز قرار دارد.
بنابر سرشماری مرکز آمار ایران، جمعیت بخش یانه سر شهرستان بهشهر در سال ۱۳۸۵ برابر با ۱۱٬۰۱۷ نفر بودهاست.
الف: دهستان عشر ستاق: این دهستان با وسعت ۲۴۳.۷ کیلومتر مربع (۹ /۳۱ درصد از وسعت بخش) به مرکزیت روستای بیشه بنه (مرکز بخش نیز میباشد) در قسمت جنوب و جنوب غربی بخش یانه سر قرار دارد. فا صله مرکز دهستان تا شهر گلوگاه ۴۰ کیلومتر و تا شهر بهشهر ۶۳ کیلومتر میباشد. دهستان عشر ستاق اگر چه حدود ۳۲ درصد از وسعت بخش را به خود اختصاص داده اما به دلیل ویژگی خاص خود از جمله استقرار روستای بیشه بنه (مرکز بخش) مورد توجه میباشد.
مربوط به دوره قاجار است و در شهرستان بهشهر، بخش یانهسر، روستای یانه سر واقع شده و این اثر در تاریخ ۱۷ اسفند ۱۳۸۱ با شمارهٔ ثبت ۷۸۴۴ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست. این ساختمان به عنوان مقر حکومت سردار رفیع یانه سری یا سردار رفیع یانسری به ثبت رسیدهاست.
بخش یانه سر از شمال به شهرستان گلوگاه و شهرستان بندر گز؛ از مغرب به شهرستان
تقسیمات اداری بخش یانه سر: بخش یانه سر به مرکزیت روستای بیشه بنه از نظر اداری تابع شهرستان بهشهر است.
بخش یانهسر یکی از بخشهای شهرستان بهشهر در استان مازندران در شمال ایران است. بخش یانه سر مقر اسکان سردار رفیع یانسری از حاکمان منطقه استرآباد و گرگان و قسمتهائی از هزارگری میباشد. مرکز این بخش روستا