گالیله

معنی کلمه گالیله در لغت نامه دهخدا

گالیله. [ ل ِ ] ( اِخ ) عالم ریاضی و فیزیک دان. وی در تاریخ 18 فوریه 1564 م. در پیزا تولد یافت و در فلورانس بتحصیل پرداخت و طب و ریاضیات را فراگرفت سپس منجم مشهوری گردید. اولین دوربین را او اختراع و بوسیله آن معلوم کرد که کره ماه دارای کوههای متعدد است و کهکشان از ستارگان کوچک ترکیب شده و غیر از اخترانی که به چشم میتوان دید ستارگان بیشمار دیگر نیز در آسمان وجود دارد، و علاوه بر این چهار ماه ( قمر ) از ماه های ( اقمار ) مشتری و لکه های خورشید را که متحرکند کشف کرد. گالیله تحت تأثیر فرضیه های ذیمقراطیس واقع شده معتقد گردید هرگونه تغییری در عالم مدیون و ناشی از حرکت جزیی اتم میباشد، گالیله عقاید خود را با استدلالات ریاضی و محاسبه ای توأم و ثابت کرد که عالم و کائنات مبتنی بر ریاضی میباشد. طولی نکشید مطالعات گالیله به مطالعه و عقاید کپلراضافه شد و این مهم به دست آمد که فرضیه قدیم یعنی مرکزیت زمین در کائنات صحیح نبوده و آفتاب مرکز عالم است نه زمین. این نظریه که بنام فرضیه کپرنیکی و یا فرضیه «هیلو سانتریک »موسوم است با پیدایش نیوتون مورد بحث و مطالعه واقعگردید و در نتیجه فرضیه کنونی یعنی آفتاب مرکز منظومه شمسی و سیارات در اطراف با حرکت معینی در گردش میباشند بدست آمد. در سال 1632 م. گالیله راجع به عقاید بطلمیوس و کپرنیک در باب حرکات منظومه شمسی کتابی نوشت سال بعد پاپ او را به رم خواست و اظهار عقیده او را در باب حرکت زمین گرد آفتاب کفر شمرد و مجبورش کرد که بزانو درآید و از آن عقیده استغفار کند. معروف است چون گالیله استغفار کرد از جا برخاسته بیرون رفت. دیدند که با انگشت روی زمین نوشته است : با اینهمه زمین حرکت میکند. او در سال 1642 م. درگذشت.

معنی کلمه گالیله در فرهنگ فارسی

ریاضی دان و فیزیکدان ایتالیایی ( و . پیزا ۱۶۴۲ - ۱۵۶۴ م . ) . او در فلورانس بتحصیل پرداخت و علوم پزشکی و ریاضیات را بیاموخت و سپس بنجوم مشغول شد و درین علم شهرت یافت . یکی از اولین دوربین ها را او اختراع کرد و بوسیله آن معلوم ساخت که کره ماه دارای کوههای متعدد است و همچنین کاهکشان از ستارگان کوچک تشکیل شده و نیز بجز ستارگانی که با چشم می بینیم ستارگان بیشمار در آسمان وجود دارد و نیز چهار ماه ( قمر ) از اقمار مشتری و لکه های خورشید را - که متحرکند کشف کرد . گالیله تحت تاثیر فرضیه های ذیمقراطیس معتقد شد . که هر گونه تغییری در عالم ناشی از حرکت جزیی اتم است . وی عقاید خود را با استدلالات ریاضی و محاسبه توام و ثابت کرد که عالم و کاینات مبتنی بر ریاضی میباشد . طولی نکشید که مطالعات گالیله بر مطالعات کپلر اضافه گشت و این عقیده پیدا شد که فرضیه قدیم مبتنی بر مرکزیت زمین نسبت بجهان مادی صحیح نیست و آفتاب مرکز منظومه شمسی است . گالیله در سال ۱۶۳۲ م. راجع بعقاید بطلیموس و کپرنیک در باب حرکات منظومه شمسی کتابی نوشت . سال بعد پاپ او را به رم خواست و اظهار عقیده او را درباره حرکت زمین گرد آفتاب کفر شمرد و مجبورش کرد که به زانو در آید و از آن عقیده استغفار کرد و از جا برخاست و بیرون رفت دیدند که با انگشت روی زمین نوشته است : [ با این همه زمین حرکت می کند . ]

معنی کلمه گالیله در دانشنامه آزاد فارسی

گالیلِه (مقیاس)(galileo)
یکای شتاب، با نماد gal. در بررسی های زمین شناختی به کار می رود. یک گالیله برابر ۲-۱۰ متر بر مجذور ثانیه است. میدان گرانشی زمین در مکان های متفاوت، غالباً چندین میلی گالیله (۱۰۰۰/۱ گالیله) تفاوت شتاب دارد، زیرا چگالی سنگ های بستر سطح متفاوت است.

جملاتی از کاربرد کلمه گالیله

بررسی سبک باروک با در نظر گرفتن کشف‌های علمی سدهٔ هفدهم نیز ثمربخش است. دست‌آوردهای گالیله و نیوتن نمایان‌گر گرایشی نو به علم بود؛ گرایشی مبتنی بر یگانگی ریاضیات و تجربه. این دو قوانین ریاضی حاکم بر اجسام متحرک را کشف کردند. این کشف‌ها راه‌گشای اختراع‌های نو و پیش‌رفت تدریجی پزشکی، استخراج معادن، دریانوردی و صنعت در دورهٔ باروک شد. شیوهٔ باروک آمیزهٔ خردگرایی و نفس‌پرستی، آمیزه‌ای از ماده‌گرایی و معنویت است.
به زیر کشیدن زمین از مرکزیت جهان، موجب شکل‌گیری این ایده می‌شد که شاید ساکنان آن هم از مرکزیت عالم هستی خارج و دلیل آفرینش کل هستی نباشند. گالیلئو گالیله در کتابی با عنوان گفتگو در باب دو نظام عمده عالم، استدلال‌هایی نیرومند به نفع کوپرنیک ارائه کرد. اما در همان حالی که جهان علم سرشار از ستایش بود دنیای روحانیت آکنده از خشم و غضب بود.
هیچ مدرکی از اینکه گالیله چنین حرفی را در دادگاه خود بیان کرده باشد وجود ندارد و در صورت گفتن چنین حرفی مطمئناً برایش بسیار خطرناک بوده‌است. در اولین زندگینامه گالیله که بدست شاگردش وینچنزو ویویانی در سال‌های ۱۶۵۵ تا ۱۶۵۶ میلادی نوشته شده حرفی از این گفته او نیامده‌است.
بر پایهٔ یک افسانه گالیلئو گالیله که خود نیز یک پیزایی بود، آزمایش‌هایش در مورد سقوط آزاد را در طبقات بالای این برج انجام داده‌است.
به معنای «و همچنان آن حرکت می‌کند» است که توسط گالیله هنگامی که توسط دادگاه روم محکوم به