گالریوس

معنی کلمه گالریوس در لغت نامه دهخدا

گالریوس. [ ل ِ ] ( اِخ ) یکی از امپراطوران روم درداچیا یعنی رومانیا تولد یافته و در ابتدای حال ، مرد چوپانی بود بعداً به سربازی پرداخت. در سایه ابراز جسارت و شجاعت به درجه فرماندهی لشکر نایل گشت ، وامپراتور دیوکلسین وی را به پسرخواندگی و دامادی خویش پذیرفت. ( 292 م. ) وی را پس از کنستانس کلر به جانشینی منصوب کرده اند و بسنه 296 م. به لشکرکشی بر علیه نرسی شاه ایران مأمورگردید ولی ابتدا مغلوب و در وهله ثانی غالب شد و شاه را به مصالحه مجبور ساخت و بسال 305 م. به همدستی کنستاس به تهدید دیوکلسین و ماکسیمیان پرداخت و دولت را به چنگ انداخت و متعاقباً رفیقش کنستاس به جهان دیگر شتافت ، کریوس قسطنطین پسر این یکی را به ظاهر شریک قرار داد و این شریک از یک نام خشک و خالی قیصری بیش نبود پس وی به نام اوگوست امپراطوری خود را اعلان نمود، در خلال این احوال ماکسانس نامی در ایتالیا اعلان سلطنت کرد، گالریوس به طرف او لشکرکشی نمود ولی کاری پیش نبرد و مغلوب گشت به قصبه ساردیکا از داچیا پناه برد و بسال 311 م. از یک زخم درگذشت وی بغض و عداوت شدیدی نسبت به نصارا داشت ، سابقاً دیوکلسین را به تعقیب آنان تحریض مینمود و در زمان خویش هم به پیروان این کیش فشار وارد میساخت. ( قاموس الاعلام ).

معنی کلمه گالریوس در فرهنگ فارسی

امپراطور روم ( و. داچیا ( داسی ) - جل. ۳٠۶ - ف . ۳۱۱ م . ) . وی در آغاز چوپانی و سپس مشغول سربازی و بر اثر ابراز شجاعت بفرماندهی لشکر نایل گشت . امپراتور دیوکلسین او را به پسر خواندگی و دامادی خویش پذیرفت ( ۲۹۲ م. ) در سال ۲۹۶ مامور جنگ با نرسی پادشاه ایران شد و در آغاز مغلوب گردید ولی در مرحله دوم غالب آمد و شاه را بمصالحه مجبور ساخت . در سال ۳٠۵ بهمدستی کنستانس بتهدید دیو کلسن و ماکسیمیان پرداخت و دولت را بچنگ آورد و درین اثنا کنستانس هم درگذشت و پسر او قسطنطین بظاهر شریک او گردید ولی این شرکت از نامی خشک و خالی تجاوز نمیکرد . پس گالریوس بنام اغسطس ( اگوستوس ) امپراتوری خود را اعلان کرد . درین اثنا ماکسانس نامی در ایتالیا اعلام سلطنت کرد گالریوس بسوی او لشکر کشید و کاری از پیش نبرد و مغلوب گشت و بقصبه ساردیکا ( داچیا ) پناه برد و بر اثر زخمی در گذشت . وی نسبت به مسیحیان عداوتی شدید داشت .

جملاتی از کاربرد کلمه گالریوس

نرسه قبلاً یک سفیر برای گالریوس فرستاد تا درخواست کند فرزندان و همسرانش را برگرداند. گفتگو برای صلح در بهار ۲۹۹ آغاز شد، که هم دیوکلتیان و هم گالریوس عهده‌دار آن شدند.
پس از بازنشستگی دیوکلتیان در سال ۳۰۵، جنگ داخلی برای تعیین جانشین او درگرفت و تقریباً یک دهه ادامه داشت. با این حال، آزار مسیحیان ادامه یافت. گالریوس، جانشین منتخب دیوکلتیان، از مسیحیان متنفر بود و جنگی برای نابودی آنها در امپراتوری شرقی ترتیب داد اما سرانجام گالریوس وقتی دید که تلاش‌های او برای از بین بردن دین مسیحیت ناکام مانده‌است، ناامید شد.
گروه فرمانروایان چهارگانه یا تتراچی با مرگ کنستانتیوس در سال ۳۰۶میلادی منحل شد. سربازان و سپاهیان او، فوراً پسرش کنستانتین را به عنوان آگوستوس جدید تعیین کردند. همان سال شورش بزرگی در روم درگرفت که کنستانتین یکم موفق به سرکوب شورشیان شد و یک معاهده با رقیبش گالریوس در شهر میلان منعقد ساخت. طبق این معاهده معروف، دین مسیحیت در سراسر امپراتوری روم به رسمیت شناخته شد.