معنی کلمه کوه احد در دانشنامه اسلامی
کسی که برای زیارت به احد می رود، مستحب است ابتدا در مسجدی که در مسیر پایین تر از حرّه قرار دارد، نماز بگزارد، (اکنون جز یک چهار دیواری مخروبه که اطراف آن نرده آهنی کشیده شده و رو به ویرانی است، اثری از مسجد یاد شده نیست.) سپس قبر حضرت حمزه و سایر شهدای احد را زیارت کند، آن گاه برای خواندن نماز به مسجدی برود که در منطقه وسیع و در سمت راست کسی که به احد می رود قرار دارد.
[ویکی شیعه] کوه اُحُد ، کوهی سرخ رنگ در منطقه حجاز عربستان، در حدود ۴ کیلومتری شمال مدینه. شهرت اُحُد بخاطر غزوه احد است که میان یاران پیامبر(ص) و مشرکان مکه در کنار این کوه رخ داد. قبرستان شهدای جنگ احد در کنار همین کوه، قرن ها است که زیارتگاه حجگزاران و زائران، به ویژه شیعیان ایرانی است.
درباره نامگذاری این کوه چند نظر وجود دارد. برخی معتقدند این نام از آن روست که این کوه از رشته کوه های اطرافش جدا و منفرد است. برخی نیز آن را با یگانگی خداوند نزدیک و شبیه دانسته و نامگذاری اش را به اُحُد از این روی توجیه کرده اند. گویند که در زمان جاهلیت نام این کوه « عنقد » بوده است.
رسول خدا(ص) کوه اُحُد را بسیار دوست می داشت و درباره آن می فرمود:
[ویکی اهل البیت] در ناحیه شمالی مدینه رشته کوهی به طول تقریبی شش کیلومتر از شرق به غرب کشیده شده که به دلیل جدایی آن از دیگر رشته کوهها، «احد» خوانده می شود.در وجه نام گذاری این کوه سرخ رنگ که در شمال مدینه (4 کیلومتری مدینه) قرار دارد گفته شده: بر اثر جدایی اش از دیگر کوه های منطقه، اُحُد نامیده شده است. بر حسب روایات، چون خداوند بر کوه طور سینا تجلی کرد، چند قطعه از آن جدا شد و در جاهای گوناگون قرار گرفت که یک قطعه از آن، کوه اُحُد در مدینه است.
در فضیلت آن نقل شده که اُحُد، یکی از کوه های بهشت است. پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود: اُحُد کوهی است که ما را دوست دارد و ما او را دوست داریم.
این کوه خاطره یکی از مهمترین جنگهای صدر اسلام را در سینه دارد؛ غزوه ای که بسیار دردناک بوده و صحنه های عبرت انگیزی از خود بر جای گذاشته است. در این غزوه بود که عده نسبتاً زیادی از اصحاب رسول خدا صلی الله علیه و آله به دلیل بی توجهی جمعی از مسلمانان به اوامر آن حضرت، به شهادت رسیدند.