کتب اربعه شیعه

معنی کلمه کتب اربعه شیعه در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] منظور از کتب اربعه ، چهار منبع اصلی احادیث و روایات معصومین علیهم السّلام که مورد توجّه تمام فقهای شیعه در طول حدود هزار سال گذشته بوده و هست و مأخذ مهمّ استنباط ایشان قرار داشته و دارد را «کتب اربعه» می نامند.
۱- کتاب کافی، اثر عالم و فقیه نامدار شیعه، مرحوم ثقة الاسلام محمد بن یعقوب بن اسحاق کلینی رازی (ره) متوفای ۳۲۹ ه ق، و از معاصرین نوّاب اربعه حضرت حجة بن الحسن العسکری علیهما السّلام است. ایشان به این دلیل که محل مراجعه ی فرق مختلف اسلامی بود به «ثقة الاسلام» شهرت یافت و اولین کسی است که به این لقب مفتخر گردید. مرحوم کلینی (ره) در این کتاب ارزشمند بالغ بر شانزده هزار حدیث از معصومین علیهم السّلام گردآوری کرده و در نقل این احادیث، مقیّد به ذکر کل سند روایت تا امام معصوم علیه السّلام است.معرفی کتاب من لایحضره الفقیه۲- کتاب ارزشمند « من لا یحضره الفقیه » اثر فقیه نامدار شیعه، مرحوم محمد بن علی بن حسین بن بابویه قمی مشهور به شیخ صدوق (ره) متولد سال ۳۰۵ ه ق.ایشان این کتاب ارزشمند را بنا به درخواست یکی از سادات بزرگوار شهر بلخ، به نام «شریف الدین ابو عبد اللّه محمد بن حسین» معروف به «نعمت» نگاشته است.متن این کتاب که مشتمل بر حدود شش هزار حدیث می باشد، همگی یا روایت است و یا برگرفته از الفاظ روایات. ایشان در پایان این کتاب، بخشی را تحت عنوان «مشیخه» به ذکر اسناد روایات کتاب خود اختصاص داده است.

جملاتی از کاربرد کلمه کتب اربعه شیعه

اهمیت و جایگاه این کتاب به قدری است که در این هزار سالی که از تألیف آن گذشته، بارها به زبان‌های مختلف مورد استناد، تحقیق و پژوهش قرار گرفته‌است. از مهم‌ترین کتاب‌هایی که در شرح این کتاب نوشته شده‌است، کتاب تهذیب الاحکام است که خودِ این کتاب یکی از کتب اربعه شیعه بوده و توسط شاگرد شیخ مفید، یعنی شیخ طوسی به صورت استدلالی در قرن پنجم تألیف شده‌است.