کاشف الغطاء

معنی کلمه کاشف الغطاء در لغت نامه دهخدا

کاشف الغطاء. [ ش ِ فُل ْ غ ِ ] ( اِخ ) عنوان مشهور شیخ جعفربن شیخ خضر بوده که بمناسبت تألیف منیفش کشف الغطاء به همین لقب ملقب بوده و بعد از او عنوان خانوادگی وی گردیده و این خانواده را آل کاشف الغطاء گفته و گاهی هر یک از افراد این خانواده را هم آل کاشف الغطاء گویند. ( ریحانة الادب ج 3 ص 341 ).
کاشف الغطاء. [ ش ِ فُل ْ غ ِ ] ( اِخ ) احمدبن شیخ علی بن رضابن موسی بن جعفربن خضر نجفی المولد و التحصیل و المسکن و المدفن. از علمای امامیه عصر حاضر که عالم و فاضل و عامل و فقیه مجتهد عادل و از تلامذه حاج آقا رضا همدانی و آخوند خراسانی بوده و اخیراً در حوزه درس آقای سید محمد کاظم یزدی داخل و تألیفات منیفه او حاکی از علو مقام علمی اش میباشد:
1- احسن الحدیث فی احکام المواریث. 2- سفینةالنجاة که در دو جزو بوده و اولش در عبادات و دویمش در عقود و ایقاعات بوده و این هر دو کتاب در نجف چاپ شده است. 3- قلائدالدرر فی مناسک من حج واعتمر که در بغداد چاپ شده و غیر اینها و در سال 1344هَ. ق. در بغداد که برای معالجه رفته بوده وفات کرد و جنازه اش به نجف نقل و در مقبره مخصوص این خانواده دفن و در اکثر مواضع اقامه عزا کرده ومرثیه ها گفتند و چنانچه در ماده قبل اشاره شد گاهی آل کاشف الغطاء نیز گویند. ( از ریحانة الادب ج 3 ص 341 ).
کاشف الغطاء. [ ش ِ فُل ْ غ ِ ] ( اِخ ) جعفربن شیخ خضربن شیخ یحیی حلی جناحی الاصل و نجفی المسکن و المدفن که به شیخ اکبر معروف و گاهی به شیخ نجفی موصوف و نسبت شریفش به مالک اشتر موصول میباشد از اکابرعلمای امامیه و اعاظم فقها و مجتهدین اثنا عشریه که علم الاعلام و سیف الاسلام و فقیه اهل بیت و شیخ الفقهاء و صاحب کشف الغطاء و بالجمله قلم و رقم از تحریر مقامات عالیه علمیه و اخلاقیه و کمالات نفسانیه اش عاجزو کرامات باهره و مقامات عالیه علمی و عملی او مشهور و در کتب تراجم مذکور و بفرموده مستدرک الوسائل از آیات عجیبه خداوندی و زبان در وصف وی عاجز و عقول از ادراک او قاصر و در عبادات و آداب و سنن و مناجات اوقات سحر و محاسبة النفس مواظبت بی نهایت داشته و از تلامذه آقای بهبهانی و سید مهدی بحرالعلوم و سید صادق فخام و دیگر اکابر وقت بوده و صاحب جواهر و حجةالاسلام رشتی و شیخ محمد تقی صاحب هدایة المسترشدین وسید صدرالدین موسوی عاملی و سید جواد صاحب مفتاح الکرامه و شیخ عبدالحسین اعسم و حاجی کلباسی و نظائر ایشان نیز از تلامذه او بوده و ازو روایت نموده و شرح حال هر یک از اساتید و تلامذه او در محل مقتضی از این کتاب نگارش یافته و از تألیفات طریفه او است :

معنی کلمه کاشف الغطاء در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] کاشف الغطاء (ابهام زدایی). کاشف الغطاء ممکن است اسم برای اشخاص یا خاندان های ذیل باشد: • آل کاشف الغطاء، خاندانی از علمای شیعه امامیِ عراق در سدۀ ۱۳ و ۱۴ق/۱۹ و ۲۰م • جعفر کاشف الغطاء، مشهور به شیخ جعفر کبیر، از بزرگترین علما و مراجع برجسته شیعه عراق در قرن دوازدهم و سیزدهم هجری• محمدحسین کاشف الغطاء، از مراجع و علمای متفکر و مجاهد استعمار ستیز و ضد صیهونیسم شیعه عراق در قرن چهاردهم هجری• احمد کاشف الغطاء، از علمای سیاسی شیعه عراق در قرن چهاردهم هجری• علی کاشف الغطاء، از فقها و ادبای مبرز شیعه عراق در قرن سیزدهم و چهاردهم هجری• عباس کاشف الغطاء، از فضلای حوزه علمیه نجف اشرف و از نوادگان علامه شیخ جعفر کبیر (کاشف الغطاء)• مهدی کاشف الغطاء، فرزند شیخ علی کاشف الغطاء و نوه شیخ جعفر کاشف الغطاء، از علمای قرن سیزدهم هجری
...
[ویکی شیعه] کاشف الغطاء (ابهام زدایی). کاشف الغطاء می تواند به موارد زیر اشاره داشته باشد:

جملاتی از کاربرد کلمه کاشف الغطاء

در فقه تعاریف مختلفی برای بغی ارائه شده‌است که قدر مشترک همه آن‌ها «شورش مسلحانه علیه امام یا حاکم اسلامی» است. برخی از فقهای مذهب جعفری بغی را خروج بر امام معصوم می‌دانند اما اکثریت مخالفت با نایب وی را نیز بغی شمرده‌اند. کاشف الغطاء می‌گوید «هر کس علیه امام معصوم یا نایب او خروج کند و از فرمان او سرپیچی نماید و امر او را اطاعت نکند و نهی او را ترک ننماید یا با او از راه ترک زکات یا خمس مخالفت ورزد یا حقوق شرعی او را ندهد باغی است.»
پیش از وی، میرزا حبیب‌الله خویی در شرح خویش بر نهج البلاغه با عنوان منهاج البراعه، برای مستندسازی نهج البلاغه کوشش کرده بود. عالمان دیگری نیز همچون هبة الدین شهرستانی، هادی آل کاشف الغطاء و... کارهایی کرده بودند، اما علمی‌ترین و جدی‌ترین کوشش، توسط امتیاز علیخان پی گرفته شد. وی به سبب آشنایی با دانش‌های عصر مدرن، اقدامی علمی تر از بقیه صورت داد و به سبب ریاست بر کتابخانه‌ای بزرگ، مآخذ خوبی نیز در اختیار داشت.