معنی کلمه کاشف الغطاء در لغت نامه دهخدا
کاشف الغطاء. [ ش ِ فُل ْ غ ِ ] ( اِخ ) احمدبن شیخ علی بن رضابن موسی بن جعفربن خضر نجفی المولد و التحصیل و المسکن و المدفن. از علمای امامیه عصر حاضر که عالم و فاضل و عامل و فقیه مجتهد عادل و از تلامذه حاج آقا رضا همدانی و آخوند خراسانی بوده و اخیراً در حوزه درس آقای سید محمد کاظم یزدی داخل و تألیفات منیفه او حاکی از علو مقام علمی اش میباشد:
1- احسن الحدیث فی احکام المواریث. 2- سفینةالنجاة که در دو جزو بوده و اولش در عبادات و دویمش در عقود و ایقاعات بوده و این هر دو کتاب در نجف چاپ شده است. 3- قلائدالدرر فی مناسک من حج واعتمر که در بغداد چاپ شده و غیر اینها و در سال 1344هَ. ق. در بغداد که برای معالجه رفته بوده وفات کرد و جنازه اش به نجف نقل و در مقبره مخصوص این خانواده دفن و در اکثر مواضع اقامه عزا کرده ومرثیه ها گفتند و چنانچه در ماده قبل اشاره شد گاهی آل کاشف الغطاء نیز گویند. ( از ریحانة الادب ج 3 ص 341 ).
کاشف الغطاء. [ ش ِ فُل ْ غ ِ ] ( اِخ ) جعفربن شیخ خضربن شیخ یحیی حلی جناحی الاصل و نجفی المسکن و المدفن که به شیخ اکبر معروف و گاهی به شیخ نجفی موصوف و نسبت شریفش به مالک اشتر موصول میباشد از اکابرعلمای امامیه و اعاظم فقها و مجتهدین اثنا عشریه که علم الاعلام و سیف الاسلام و فقیه اهل بیت و شیخ الفقهاء و صاحب کشف الغطاء و بالجمله قلم و رقم از تحریر مقامات عالیه علمیه و اخلاقیه و کمالات نفسانیه اش عاجزو کرامات باهره و مقامات عالیه علمی و عملی او مشهور و در کتب تراجم مذکور و بفرموده مستدرک الوسائل از آیات عجیبه خداوندی و زبان در وصف وی عاجز و عقول از ادراک او قاصر و در عبادات و آداب و سنن و مناجات اوقات سحر و محاسبة النفس مواظبت بی نهایت داشته و از تلامذه آقای بهبهانی و سید مهدی بحرالعلوم و سید صادق فخام و دیگر اکابر وقت بوده و صاحب جواهر و حجةالاسلام رشتی و شیخ محمد تقی صاحب هدایة المسترشدین وسید صدرالدین موسوی عاملی و سید جواد صاحب مفتاح الکرامه و شیخ عبدالحسین اعسم و حاجی کلباسی و نظائر ایشان نیز از تلامذه او بوده و ازو روایت نموده و شرح حال هر یک از اساتید و تلامذه او در محل مقتضی از این کتاب نگارش یافته و از تألیفات طریفه او است :