کاروانسرای حاج
جملاتی از کاربرد کلمه کاروانسرای حاج
بازارچه «کره نی خانا آلتی» دنباله بازارچه رنگی (رهلی بازار) و بازارچه خیابان است که پس از احداث خیابان ارتش شمالی در سال ۱۳۰۸، این خیابان بازارچه را قطع کرد. انتهای این بازارچه به کاروانسرای حاج علی نقی و بازار شیشهگرخانه مربوط میشد و یکی از بازارهای معروف تبریز به نام «بازار قائم مقام» بود که در اثر گذشت زمان کمکم بازار قائم مقام رو به ویرانی نهاد و قسمتی از آن در احداث خیابان از بین رفت. از ملحقات این بازار، میتوان به مسجد شازدا (شاهزاده) اشاره کرد که به نام شاهزاده عباس میرزا نایب السلطنه قاجار نامگذاری شده بود و اکنون به نام مسجد شهدا نامگذاری شده است.
در این بازار حرفههای لحافدوزی، پشتیدوزی، قالیفروشی، خواروبار فروشی و عطاری به چشم میخورد و عناصری چون کاروانسرای هندوها، کاروانسرای حاج مهدی، کاروانسرای لحاف دوزها، دیوانخانه امام جمعه، تکیه سید رمضان و بالاخره تکیه میدان قلعه قرار دارند.
بازار زنجان از نظر تولید و نوع فعالیت به هشت راسته تقسیم میشود از جمله راسته زرگرها، کفاشها، بزازها، سراجها و چند راسته دیگر. از کاروانسراهای این مجموعه که در قدیم نقش مؤثری در عرضه کالاها ایفا مینمودهاست، سرا یا کاروانسرای حاج علی قلی و سرای حاج کربلایی علی را میتوان نام برد.
از کاروانسراهای بزرگ و معروف تبریز میتوان از کاروانسرای بزرگ امیر، کاروانسرای حاج سید حسین کهنه، میانه و تازه، کاروانسرای حاج ابوالحسن (میرابوالحسن) کاروانسرای کشمشچیلر، کاروانسرای حاج میرزا محمدنام برد.