کارخانه قند
جملاتی از کاربرد کلمه کارخانه قند
نیروگاه برق، کارخانه قند و کارخانه الیاف شیروان،
وجود کارخانههای صنعتی بزرگی مانند کارخانه موتورهای الکتریکی جوین (جمکو)، کارخانه پارس فولاد جوین، کارخانه قند جوین، کارخانه گچ سبزوار، کارخانه خوراک دام جوین و کارگاههای بزرگ و کوچک گوناگون در شهرک صنعتی فعال جوین و .. این شهرستان را به قطب صنعتی غرب استان خراسان رضوی تبدیل کردهاست.
۱. کشاورزی شغل اصلی اهالی روستای برقبان است. کشت و برداشت محصولاتی چون گندم و جو، چغندرقند، زیره، پنبه، پسته، یونجه، هندوانه، خربزه، گوجه، گل آفتابگردان، بادام و انگور هم چنان در میان ساکنین روستا مرسوم است؛ که محصولات فوق را علاوه بر فروش به کارخانههای متولی (همچون کارخانه قند نیشابور و جوین) به ساکنین شهر نیز میفروشند. لازم است ذکر شود این روستا هماکنون دارای ۱۲ حلقه چاه است که با فاصلهای نه چندان زیاد از روستا، احداث شدهاست. در حالی که تا قبل از انقلاب مردم فقط از طریق «دیمه کاری» به کشت محصولات میپرداختند.
در سالهای ۱۳۱۱ تا ۱۳۱۵ خورشیدی صنعت قند در ایران مورد توجه جدی بود. سال ۱۳۱۱ دومین کارخانه قند ایران در کرج توسط شرکت اشکودا با ظرفیت ۳۰۰ تن در روز راهاندازی شد. شرکت اشکودا در سالهای ۱۳۱۱ تا ۱۳۲۹ حدود ۹ کارخانه قند در نقاط مختلف ایران تأسیس کرد؛ در نقاطی چون کرج، ورامین، اسلامآباد غرب، مرودشت، آبکوه مشهد، میاندوآب، ارومیه و تربت حیدریه قرار داشتهاند، سهم خراسان دو کارخانه بودهاست
دکتر محمد مصدق در مجلس پنجم و ششم مسیر شمالی-جنوبی راهآهن را دارای کاربرد نظامی برای انگلستان (برای حمله به شوروی) و بدون توجیه اقتصادی از نظر بازگشت سرمایه میدانست و معتقد بود بهتر است ابتدا یک کارخانه قند ساخته شود تا از ۲۲ میلیون تومان معادل خروج ارز سالانه جلوگیری شود و سپس از سود حاصله یک راهآهن شرقی-غربی ساخته شود تا از طریق جابجایی کالاهای بینالمللی ظرفیت خود را تکمیل کرده و توجیه اقتصادی داشته باشد. وی با مطالعه درآمد سه ساله راهآهن جلفا-تبریز که پیشتر احداث شده بود، دید که درآمد آن از ترابری کشوری بهاندازهای کم است که بازگشت سرمایه اولیه آن قرنها طول میکشد.
یکی از مجهزترین کارخانه خوراک دام وطیور (شیرین دانه) در این شهرستان میباشد و همچنین کارخانه قند و دهها واحد تولید مختلف در این شهرستان مشغول به فعالیت میباشند.