کادش
معنی کلمه کادش در فرهنگ فارسی
معنی کلمه کادش در دانشنامه عمومی
این نام از ریشه سامی غربی ( کنعانی ) Q - D - Š به معنای "مقدس" است. در "مصری" "Qdšw" و در هیتی "Kadeš" ترجمه شده است. انواع هجی های آکدی شامل "Kinza, Kidša, Gizza" است.
ویرانه های کادش در، ۲۴ کیلومتری جنوب غربی حمص در نزدیکی قصیر و مجاور روستای تل النبی مندو در سوریه امروزی واقع شده است. متن کتیبه های کادش نشان می دهد که کادش در نزدیکی تونیپ در سرزمین آمورو است، فرض بر این است که در نزدیکی رود عاصی بوده است ( شاید در سلحب ) .
برخی از محققان نیز کادش را با شهر "Kadytis" ( Καδύτις به یونانی ) که توسط هرودوت ذکر شده است ( غزه را جایگزین برای Kadytis ) ذکر می کنند.
سایتی در تل النبی مندو وجود دارد که در دوره مس سنگی مسکونی شد. [ نیازمند منبع]
این شهر برای اولین بار زمانی وارد سوابق تاریخی شد که از آن در بایگانی ماری در قرن هجدهم پیش از میلاد به عنوان مرکز حکومتی پادشاه ایشی - ادوو در قطنا نام برده شد که برای نظارت بر سرکوب شورشی در جنوب شهر در آنجا اقامت گزید.
کادش بین سالهای ۱۵۰۰ و ۱۲۸۵ پیش از میلاد تحت تأثیر امپراتوری رو به رشد هیتی قرار داشت. این هدف مبارزات نظامی توسط بسیاری از فراعنه دودمان هجدهم مصر بود.
بین ۱۵۰۴ تا ۱۴۹۲ پیش از میلاد تحوتموس یکم در شمال سوریه علیه میتانیها، هیتیها و به همراه آرام، متحد کادش فعالیت کرد، در زمان حتشپسوت هیچ مبارزه ای علیه کادش صورت نگرفت زیرا او در توسعه تجارت از طریق دریای سرخ و جنوب تمرکز داشت. [ نیازمند منبع]
کادش ابتدا به عنوان یکی از دو شهر کنعانی ( دیگری شهر مگیدو ) که ائتلافی از دولت - شهرهای مخالف تصرف شام توسط تحوتموس سوم را رهبری می کند، شناخته می شود. در شروع این مخالفت، پادشاه کادش احتمالاً توسط حاکم میتانی رقیب اصلی خارجی مصر در کنترل شام تحریک شد. شکست کادش در نبرد بعدی نبرد مگیدو در نهایت منجر به گسترش هژمونی مصر بر شهر و همچنین بقیه مناطق جنوب سوریه شد. اگر چه آمنهوتپ دوم در Djadi مبارزه کرد اما از آن پس تا زمان سلطنت هرمهب ( ۱۳۱۹–۱۳۰۷ پ. م ) به مدت یک قرن و نیم کنعان مستقل از حکومت مصر بود.
جملاتی از کاربرد کلمه کادش
تحت سوپیلولیومای اول و مورسیلی دوم، امپراتوری هیتی تقریباً به تمام آناتولی و بخشهایی از سوریه و کنعان گسترش یافت به طوریکه در حدود ۱۳۰۰ قبل از میلاد هیتیها با قلمرو نفوذ مصر هممرز شدند که نتیجه آن نبرد معروف کادش در سال ۱۲۷۴ قبل از میلاد بود. جنگهای داخلی و ادعاهای رقیب بر تاج و تخت، همراه با تهدیدهای خارجی، احتمالاً از جمله تهدید از جانب مردم دریا، هیتیها را تضعیف کرد. حدود ۱۱۶۰ قبل از میلاد امپراتوری هیتی سقوط کرد. کاوشهای باستانشناسی نشان دادهاست که پایتخت آن یعنی خاتوشا ویران نشده بود، بلکه در قرن سیزدهم متروکه شدهاست.