پوشنگ

پوشنگ

معنی کلمه پوشنگ در لغت نامه دهخدا

پوشنگ. [ ش َ ] ( اِخ ) بوشنج. فوشنگ. فوشنج. بوشنجه. بوشنگ. یاقوت میگوید شهرکی است میان آن و هرات ده فرسنگ در دره کوهی پر درخت و پرمیوه و بیشتر خیرات شهر هرات از آنجا آرند و ازاین شهر عده بسیاری از اهل علم برخاسته اند. ( معجم البلدان ) : سلطان فرمود نامه ها نبشتند به هرات و پوشنگ و طوس. ( تاریخ بیهقی ص 44 ). قریه ای است میان قندهار و مولتان. ( برهان ). رجوع به فوشنج شود.
پوشنگ. [ ش َ ] ( اِ ) پوشک. گربه. ( برهان ). رجوع به پوشک شود.

معنی کلمه پوشنگ در فرهنگ فارسی

شهرکی نزدیک هرات که تا آن شهر ۱٠ فرسنگ فاصله داشت و در وادیی پردرخت و میوه واقع بود و از آن گروهی از اهل علم برخاستهاند.
پوشک گربه

معنی کلمه پوشنگ در فرهنگ اسم ها

اسم: پوشنگ (پسر) (فارسی) (تاریخی و کهن) (تلفظ: pušang) (فارسی: پوشنگ) (انگلیسی: pushang)
معنی: نام شهری در نزدیکی هرات، [= بوشنج = فوشنج] ( اَعلام ) نام شهری در خراسان قدیم میان هرات و نیشابور، در جای کنونی شهر غوریان، در افغانستان که در دوران ساسانی تا حمله ی امیر تیمور رونق داشت

معنی کلمه پوشنگ در دانشنامه عمومی

پوشنگ (تاجیکستان). پوشِنگ جماعت و شهرکی در جنوب غربی کشور تاجیکستان است که در ناحیهٔ دنغره ولایت ختلان قرار دارد. جمعیت این جماعت ۱۰۴۷۹ است.

معنی کلمه پوشنگ در دانشنامه آزاد فارسی

رجوع شود به:بوشنج

معنی کلمه پوشنگ در دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] پوشَنْگ، یا پوشنج، فوشنج، شهر و ناحیه ای کهن در خراسان بزرگ می باشد.
پوشنگ بر سر راه هرات به نیشابور واقع بوده، و با هرات یک منزل فاصله د اشته است. احتمالاً آبادی زنده جان امروزی، واقع در۴۰ کیلومتری جنوب غربی هرات، در غرب افغانستان منطبق با پوشنگ تاریخی است.
پیشینه تاریخی قبل اسلام
پیشینه تاریخی این شهر به دوران ساسانیان باز می گردد. مؤلف گمنام رساله شهرستان های ایران، بنیاد این شهر را به شاپور یکم ساسانی (سلطنت ۲۴۰-۲۷۰م) نسبت می دهد، اما برخی از مورخان متأخرتر بنیاد این شهر را به پوشنگ، پسر (در واقع پدر) افراسیاب تورانی، و برخی دیگر به هوشنگ، پادشاه اساطیری پیشدادیان نسبت داده اند. شاید این انتساب ناشی از تشابه لفظی نام پوشنگ با نام این شخصیت های اساطیری باشد.هنگامی که شاپور یکم ساسانی بر تخت نشست، نخست کوشش های خود را به نواحی شرقی معطوف داشت و با لشکرکشی به سرزمین کوشانیان، متصرفات آنان را ضمیمه قلمرو خود کرد. وی در این سرزمین های تازه گشوده شده، شهر هایی از جمله پوشنگ را بنیاد نهاد و پلی بر روی رودخانه هریرود در کنار پوشنگ ساخت.
← تصرف هیتالیان
در ۳۱ق/۶۵۲م، عبدالله بن عامر کریز (فرمانده سپاه مسلمانان در حمله به خراسان)به هرات رسید و مرزبان آنجا، با پرداخت یک میلیون درهم درباره هرات، بادغیس و پوشنگ با وی صلح کرد. با این همه، این ناحیه به راحتی به انقیاد کامل ایشان درنیامد. نواحی و شهر های شرقی ایران به واسطه دور بودن از مراکز تجمعِ سپاهیان مسلمان، بار ها سر به شورش برداشتند. این شورش ها در سال های پایانی خلافت عثمان و سراسر دوران خلافت حضرت علی (علیه السلام) که مسلمانان درگیر جنگ های خانگی بودند، شدت بیشتری یافت. پوشنگ تا دوران حکومت معاویة بن ابی سفیان (حکومت ۴۱-۶۰ق) همچنان در سرپیچی خود از حکام عرب باقی بود و مسلمانان این شهرها را در ۴۱ ق باردیگر فتح کردند.
← سده ۲ قمری
...

جملاتی از کاربرد کلمه پوشنگ

امیر کرور در سال ۱۵۴ ه‍. ق./۱۴۹ خورشیدی/ ۷۷۰ م. در جنگل‌های پوشنگ هرات درگذشته‌است.
وجود این میل بر سر راه یکی از شاخه‌های اصلی شاهراه‌های خراسان که روزگاری قائن را به خواف و تایباد و پوشنگ و هرات وصل می‌کرده و کتیبه‌های آجری با خط کوفی‌اش حکایت از قدمت آن (دوره سلجوقی یا قبل از مغول) دارد.
شاه کرده است رای زی پوشنگ هامراهش میست و ساغر و چنگ